Annonce
Indland

Ekspert om kronprinsens brotur: Dum sag for kongehuset

Kronprinsens køretur over lukket Storebæltsbro, imens flere hundrede måtte vente, er dårlig sag for kongehuset

Kronprinsens køreture over den stormlukkede Storebæltsbro i weekenden, sætter kongehuset i dårligt lys, lyder det fra ekstern lektor i historie ved Københavns Universitet Lars Hovbakke Sørensen.

- Det er en utrolig dum sag. De kongelige kan ikke tage for givet i dag, at der er stor tilslutning til det, som de foretager sig og til kongehuset, siger han og fortsætter:

- Det er farligt for et kongehus, hvis dele af befolkningen får en opfattelse af, at de kongelige tænker mere på sig selv, end hvilken rolle og funktion de har i samfundet.

Kronprinsen var lørdag til fest i Jyske Bank Boxen i Herning, hvor årets sportspriser blev uddelt.

Men begge gange, han krydsede Storebæltsbroen, var broen lukket af sikkerhedsmæssige årsager på grund af stormen Egon, som bragte vindstød op til orkanstyrke.

Og det var "grænsende til livsfarligt" at køre over broen ifølge Sund og Bælt, der er selskabet bag Storebæltsbroen.

Det stoppede dog ikke kronprinsen, der krydsede broen klokken 15.15 på vej mod Herning og klokken 02.53 på hjemturen.

Det har vakt forargelse hos befolkningen, og det er ikke ubegrundet ifølge lektoren.

- Der er noget ulogisk i, at vi har fået at vide, at broen er lukket af sikkerhedshensyn, og så får kronprinsen alligevel lov til at køre over, siger Lars Hovbakke Sørensen og påpeger, at en enkelt sag, som denne her, ikke vil skade kongehuset.

- Men der er ingen tvivl om, at hvis der efterhånden breder sig en opfattelse af, at den unge generation i kongehuset kun tænker på sig selv og ikke på det danske samfund og danskerne, så kan det skade tilslutningen til, at vi skal have et monarki på længere sigt, siger han.

Kronprinsen har mandag beklaget, at han kørte over broen, imens flere hundrede andre billister måtte vente.

- Kronprinsen er ked af det skete og kan godt forstå, at situationen var med til at skabe yderligere frustrationer og vrede blandt de mennesker, der havde ventet i mange timer på at passere broen, siger Lene Balleby, der er kommunikations- og pressechef for kongehuset.

Storebæltsbroen lukkede omkring klokken 14 lørdag og åbnede først igen klokken fire natten til søndag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Kerteminde

Naboer i oprør mod solcelleanlæg: 25 familier bliver fattigere for at gøre en rig mand rigere

Annonce