Annonce
Fyn

Ekspert om kravene til daginstitutionerne: - Det er helt absurd ikke at ville diskutere minimumsnormering

Tusindvis af forældre går på gaden i protest mod forholdene i de danske daginstitutioner. Men hvor stort er problemet egentlig? Det spurgte vi to eksperter om.

Anja Hvidtfeldt Stanek er lektor i pædagogisk psykologi på SDU og forsker i små børns hverdagsliv i institutioner. Ifølge hende er der ingen tvivl, om at diskussionen såvel som demonstrationen er berettiget.

- Normeringen er dalet i takt med, at kravene er steget. Samtidig er der store forventninger til, at dagtilbuddene skal levere børn til skolesystemet, der kan mere og vil mere. Så det er virkelig, virkelig store krav og enorme forventninger, der er til dagtilbuddene, og det hænger slet ikke sammen med de normeringer, der er, lyder det fra Anja Hvidtfeldt Stanek.

Tomas Ellegaard forsker blandt andet i normeringer i daginstitutioner ved Center for Daginstitutionsforskning på Roskilde Universitet, og han forklarer, at normeringerne er blevet dårligere.

- Det er et område, hvor der igennem de sidste 25-30 år er sket en gradvis forringelse. Der er ingen tvivl om, at der er lidt færre voksne per børn, siger han.

Annonce

Minimumsnormering

  • Den 21. november 2018 fremlagde SF et beslutningsforslag i Folketinget om at indføre minimumsnormeringer i vuggestuer og børnehaver.
  • Forslaget blev forkastet ved andenbehandlingen den 12. marts i år. Enhedslisten, Alternativet, Det Radikale Venstre og SF stemte for, mens Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti stemte imod.
  • Den 2. april havde Jacob Mark (SF) samråd med børne- og socialminister Mai Mercado (K). Her fortalte børne- og socialministeren, at selvom der er vilje til at forbedre normeringerne, vil der ikke blive indkaldt til forhandling - der er nemlig ingen penge at forhandle om.

Logik for burhøns

Anja Hvidtfeldt Stanek er uforstående over for den skepsis, nogle har til minumumsnormering.

- Jeg tænker, at det er helt absurd ikke at ville indføre minimumsnormering. Det er i hvert fald helt mærkeligt ikke at ville snakke om det fra politisk side. Det at forestille sig, at dagtilbuddene skal løse problematikker omkring social arv og lære børn bedre, mere, hurtigere uden at stille ressourcerne til rådighed – det er jo logik for burhøns, at det giver ingen mening, siger hun.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der for de 0-2 årige er 3,1 børn per voksen, mens der for de 3-6 årige er 6,2 børn per voksen. I de beregninger er lederne imidlertid regnet med. Og der er ifølge Tomas Ellegaard en grund til, at det kan få folk på barrikaderne.

- For 30 år siden ville det være ukontroversielt, fordi lederne indgik i det daglige liv. I dag bruger de stort set hele deres arbejdstid på administrative opgaver, siger han.

Begge eksperter peger desuden på, at der også er blevet mere kontortid for pædagogerne. De er i dag pålagt langt flere administrative opgaver end førhen.

- Det i sig selv indebærer, at der er grund til at antage, at der er mindre reel voksentid med børnene. Og der er kravet om minimumsnormering en af måderne at tackle det på, fordi det vil være med til at imødegå noget af den udvikling, som, jeg mener, er uhensigtsmæssig, siger han.

Ikke grund til stor bekymring

Anja Hvidtfeldt Stanek mener dog på den anden side ikke, at forældre har grund til at være bekymrede over at sende deres børn i institution.

- I de observationer, jeg har gjort mig, har jeg ikke set børn, hvor det er muligt at konkludere, at de vil tage skade på lang sigt. Det er ikke det samme som, at jeg ikke ser børn i situationer, hvor det kunne gøres bedre. Det ser jeg hele tiden, men derfra og så til at sige, at de tager skade, er der et stykke vej, siger hun.

Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Større overskud hos Aagaard Nielsen

Annonce