Annonce
Assens

Ekspert: Man kan ikke uproblematisk flytte en sfo-pædagog til en daginstitution

Lektor på SDU Jakob Ditlev Bøje fortæller, at forflytning af pædagoger mellem forskellige typer institutioner i kommunen er problematisk og respektløst. Foto: PR
Overmarksgården fik besked på at ansætte ledige kommunalt ansatte pædagoger i daginstitutionen, selvom ingen af disse kom fra arbejde i en vuggestue. Ifølge lektor fra SDU er forflytningen både problematisk og respektløs over for pædagogernes faglighed.

Tommerup: Overmarksgården måtte afbryde en ansættelsesproces efter en kontraordre fra Assens Kommune. Der var ledige pædagoger i kommunen, som skulle ansættes i daginstitutionen, også selvom ingen af disse kom fra arbejde i en vuggestue. Eksempelvis kom en af pædagogerne fra et job i en sfo, og både han og Overmarksgården var nervøse for skiftet, der heldigvis er endt godt for begge parter.

Kommunens forflytning af pædagoger fra en institutionstype til en anden er både problematisk og mangler respekt over for pædagogernes faglighed, ifølge Jakob Ditlev Bøje, lektor på Syddansk Universitet og forsker i daginstitutioner og pædagogers profession.

- Hvis man ikke specifikt er uddannet til og kender til de omstændigheder, der gør sig gældende i daginstitutioner - altså børns leg, børns udvikling, kontakt med forældre og de ting, der gør, at man er sikker i sin faglighed - så er det problematisk, siger Jakob Ditlev Bøje.

- Det ved en sfo-pædagog jo ikke rigtig noget om. Det kan skabe usikkerhed både hos pædagogen men også i institutionen. Er der noget, institutioner er afhængige af, så er det en stabil og veluddannet arbejdskraft - og at der er nok af dem. Det respekterer man ikke med sådan en vilkårlig forflytning, siger lektoren.

Annonce

Sagen i korte træk

Børnehuset Overmarksgården er en integreret institution for børn i alderen 0-6 år.

Af forskellige årsager stoppede fem pædagoger i Overmarksgården, og institutionen stod og manglede pædagoger akut - særligt til vuggestuen - med start 1. februar 2019.

Da institutionens ansættelsesudvalg skulle til at kalde første ansøger ind til jobsamtale, blev områdeleder for dagtilbuddene i Tommerup-området, Hanne Enegård, ringet op af kommunen, der sagde, at de ikke måtte ansætte de jobsøgende pædagoger. Det skyldtes, at der pludseligt var kommet ledige pædagoger i kommunen på grund af besparelser i andre institutioner.

Når man er ansat som pædagog i en institution i Assens Kommune, er man ansat i hele kommunen og ikke kun i den institution, man arbejder i. Derfor er man lovmæssigt sikret job i kommunen, hvis der findes et ledigt job, der matcher ens kvalifikationer.

Ingen af de pludseligt ledige pædagoger kom fra arbejde i en vuggestue, og ingen kunne starte 1. februar.

Ansættelsesudvalget i Overmarksgården havde desuden tjekket, om der var ledige pædagoger i kommunen, inden de igangsatte ansættelsesprocessen med eksterne ansøgere.

Skyldes ændring i uddannelsen

Indtil starten af 1990'erne blev pædagoger uddannet og specialiseret i bestemte retninger som for eksempel småbørn eller socialpædagogik. I dag er pædagoguddannelsen en generalistuddannelse, fortæller lektoren.

- Man lavede en ændring i 1991, og det var specifikt med det formål netop at skabe en mere fleksibel arbejdskraft, som kommunen kunne flytte rundt på, sådan som de havde lyst til og behov for, siger Jakob Ditlev Bøje.

- Er det lykkes?

- Ja og nej. Man kan sige ja, det er lykkes, fordi man rent formelt kan gøre det - som de har gjort med Overmarksgården. Men de facto løser det ikke det problem, at man stadig bliver specialiseret gennem praktik og også igennem det efterfølgende arbejde med de specifikke problemstillinger, der gør sig gældende i en sfo, en klub eller en vuggestue, siger Jakob Ditlev Bøje.

- Så efter min vurdering kan man ikke bare så simpelt flytte en medarbejder fra en institutionstype til en anden. Ikke uden at det er problematisk.

Mangler respekt for faglighed

- Sfo-medarbejdernes kompetencer har jeg været med til at forske i, og sfo'en er jo sådan en hovsa-løsning, man lavede i 1990’erne, hvor man tidligere havde fritidspædagogikken med fritidspædagoger på fritidshjem. Men man opdagede, at der var et generelt behov for at få passet børn efter skoletiden - også ude i landdistrikterne og ikke kun i byerne, hvor der var fritidshjem, fortæller Jakob Ditlev Bøje.

- Man lavede sfo’en, og den blev helt konkret oprettet på lofter og i kældre og alle de steder på skolerne, hvor man nu kunne proppe dem ind. Så de har altid haft et lidt svært forhold til deres egen faglighed, og de bliver også mange gange brugt i forbindelse med indskoling, hvor det er lærerne og skolen, der kan komme til at definere deres faglighed. Vi lavede et projekt, hvor de blev kaldt for ’læsevenner’ – det er netop fra lærernes og skolens perspektiv, siger Jakob Ditlev Bøje, og tilføjer:

- Men det er igen en reduktion af deres faglighed i forhold til de ting, de måtte lave i fritidshjem, hvor det handler om fritidspædagogikken.

Allan Pieler blev ansat i Overmarksgården fra en stilling i en sfo i Assens Kommune. Han var nervøs for, om sine kompetencer matchede daginstitutionens, men forflytningen er heldigvis endt godt for både ham og Overmarksgården. Foto: Kim Rune

Ingen respekt for faglighed

Lektoren forklarer, at fritidspædagogikken handler om børns frie tid og om, hvordan man kan tilbyde at være noget for børn uden at tvinge dem til at være med, som man omvendt kan gøre i en daginstitution, hvor barnet ikke på samme måde kan sige nej til aktiviteter.

- I klubber og fritidshjem skal man gøre sig nogle andre anstrengelser for at komme i kontakt med børnene og tilbyde dem noget med sport og bevægelser, som går på børnenes interesser, siger Jakob Ditlev Bøje.

- Det her siger jeg for at understrege, at det med at flytte dem ned i en daginstitution måske er, fordi man ikke respekterer den faglighed, som de pædagoger har.

Lene Krogsøe var en del af det ansættelsesudvalg på Overmarksgården, som blev afbrudt midt i ansættelsesprocessen. Foto: Kim Rune
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce