Annonce
Udland

Ekspert: Logisk USA trækker støtte til kurdere i Syrien

USA var tvunget til at vælge side i konflikt mellem Nato-medlemmet Tyrkiet og kurdisk milits, mener ekspert.

Kurdiske styrker kaldte det en amerikansk kniv i ryggen, da USA sent søndag aften annoncerede en tilbagetrækning af tropper i Syriens nordøstlige områder.

Men kurderne bør ikke være overraskede over, at USA nu trækker styrkerne ud af landet og dermed baner vejen for en tyrkisk offensiv.

Det siger lektor emeritus Søren Schmidt fra Aalborg Universitet og mellemøstekspert.

- Det er klart, at USA er blevet tvunget til at vælge mellem Tyrkiet og YPG (kurdisk milits, red.), og det er logisk, at de vælger Tyrkiet, der er en vigtig brik for USA i stedet for YPG, der har været opført på USA's liste over terrororganisationer, siger han.

Det Hvide Hus meddelte sent søndag, at Tyrkiet om kort tid vil iværksætte en planlagt militæroperation i de kurdisk-kontrollerede områder i Syrien.

Dermed står kurderne, der har været USA's allierede i kampen mod Islamisk Stat, uden støtte fra stormagten. Og det stiller kurderne i en umulig situation i området, siger Søren Schmidt.

- Udsigten er ikke god, men kurderne i området har ikke kendt deres besøgelsestid, siger han.

Ifølge Søren Schmidt er det YPG-militsens nære forbindelser til separatistgruppen PKK, der tvinger Tyrkiet til at angribe kurderne i Syrien.

- Tyrkerne vil ikke acceptere grupperinger, der understøtter separatistiske bevægelser som PKK, da de udgør en trussel mod Tyrkiet, siger han.

Spørgsmål?: Hvor usædvanligt er det, at USA efterlader en allieret på den måde?

- Sådan er forholdene i jernindustrien så at sige. Når du skal vælge mellem to venner, så er det logisk at vælge den, der har størst betydning for dig, siger Søren Schmidt.

- Der har hele tiden været en logisk modsætning mellem USA's alliance med Nato-landet Tyrkiet og så, at de allierer sig med Tyrkiets fjende på den anden side af grænsen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense For abonnenter

Veteranhjem vidste intet om ulovligt tilskud fra fond: - Det er en møgærgerlig situation

Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce