Annonce
Udland

Ekspert: Logisk USA trækker støtte til kurdere i Syrien

USA var tvunget til at vælge side i konflikt mellem Nato-medlemmet Tyrkiet og kurdisk milits, mener ekspert.

Kurdiske styrker kaldte det en amerikansk kniv i ryggen, da USA sent søndag aften annoncerede en tilbagetrækning af tropper i Syriens nordøstlige områder.

Men kurderne bør ikke være overraskede over, at USA nu trækker styrkerne ud af landet og dermed baner vejen for en tyrkisk offensiv.

Det siger lektor emeritus Søren Schmidt fra Aalborg Universitet og mellemøstekspert.

- Det er klart, at USA er blevet tvunget til at vælge mellem Tyrkiet og YPG (kurdisk milits, red.), og det er logisk, at de vælger Tyrkiet, der er en vigtig brik for USA i stedet for YPG, der har været opført på USA's liste over terrororganisationer, siger han.

Det Hvide Hus meddelte sent søndag, at Tyrkiet om kort tid vil iværksætte en planlagt militæroperation i de kurdisk-kontrollerede områder i Syrien.

Dermed står kurderne, der har været USA's allierede i kampen mod Islamisk Stat, uden støtte fra stormagten. Og det stiller kurderne i en umulig situation i området, siger Søren Schmidt.

- Udsigten er ikke god, men kurderne i området har ikke kendt deres besøgelsestid, siger han.

Ifølge Søren Schmidt er det YPG-militsens nære forbindelser til separatistgruppen PKK, der tvinger Tyrkiet til at angribe kurderne i Syrien.

- Tyrkerne vil ikke acceptere grupperinger, der understøtter separatistiske bevægelser som PKK, da de udgør en trussel mod Tyrkiet, siger han.

Spørgsmål?: Hvor usædvanligt er det, at USA efterlader en allieret på den måde?

- Sådan er forholdene i jernindustrien så at sige. Når du skal vælge mellem to venner, så er det logisk at vælge den, der har størst betydning for dig, siger Søren Schmidt.

- Der har hele tiden været en logisk modsætning mellem USA's alliance med Nato-landet Tyrkiet og så, at de allierer sig med Tyrkiets fjende på den anden side af grænsen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense For abonnenter

Testkørsler på vej: På én strækning især vil der snart køre letbanetog

Annonce