Annonce
Nordfyn

Ekspert i detailhandel: Kunderne kommer ikke af sig selv

I sommer åbnede Hans Jensen butikken Scanjagt i en hal på Ørkebyvej i Otterup. Han drev i forvejen webbutikken scanjagt.som, men ønskede at udvide forretningen med en fysisk butik. Arkivfoto: Thomas Gregersen
Det er ikke nok at have de rigtige varer på hylderne, hvis du vil have succes med en butik i en by størrelse-Nordfyn. Du skal engagere dig i lokalsamfundet og give noget af dig selv, lyder rådet fra en ekspert i detailhandel og byudvikling.

Nordfyn: - Vi handler hos dem, vi godt kan lide. Dem, der engagerer sig i lokalsamfundet.

Selvfølgelig skal butikken have nogle varer på hylderne, som vi har brug for eller lader os friste af.

Men med den forudsætning på plads, så handler det i høj grad om relationer og engagement, når specialist i detailhandel og byudvikling Tobias Stanek bliver afæsket et bud på, hvad der skal til, for at en detailhandelsbutik i byer på størrelse med Otterup, Bogense og Søndersø kan klare sig i konkurrencen med Odense og med nethandelen.

Annonce

Tobias Stanek er den drivende kraft i et udviklingsprogram, BID Otterup, som Nordfyns Erhverv og Turisme søsatte i august med henblik på at give byens detailhandel og udvikling et løft.

Hvad er BID?

BID (Business Improvement Districts) og den danske BID-model er et privat-offentlig samarbejde, hvor alle parter byder aktivt ind.

Formålet med et BID-samarbejde er at give flest mulige interessenter i et lokalområde et tværgående mødeforum, hvor alle deltager ligeværdigt og er sammen om at styrke netop deres område.

Det første BID-møde, i Otterup blev holdt i slutningen af august med omkring 35 deltagere. De blev fordelt i tre grupper, en med fokus på det, der er godt ved Otterup, en med fokus på det, der er skidt, og en der skulle komme med anderledes initiativer.

BID-forløbet i Otterup fortsætter frem til juni næste år med ni planlagte møder og hjemmearbejde til deltagerne mellem hvert møde.

På grund af det aktuelle forsamlingsforbud holdes det næste møde virtuelt.

Og for Tobias Stanek handler det både om fællesskabet og om den enkelte butiksindehaver og medarbejder.

- Alle skal trække i samme retning og se hinanden som kolleger og ikke som konkurrenter. Det kan godt være, den ene dametøjsforretning ikke lige har den kjole, kunden efterspørger, men så kan man sende kunden videre til kollegaen længere nede ad gaden, forklarer han.

- Giv noget af dig selv

Og så er der engagementet i lokalsamfundet:

- Det er ikke nok at åbne døren og håbe på, at kunderne kommer af sig selv og lægger nogle penge.

- Hvis man gerne vil have kunder, skal man give noget af sig selv. Man skal skabe relationer i lokalsamfundet, engagere sig. Relationer er mindst lige så vigtige som at bruge penge på en Facebook-annonce. Det koster tid, og du skal give noget af dig selv, men du får også noget igen, forsikrer Tobias Stanek.


Relationer er mindst lige så vigtige som at bruge penge på en Facebook-annonce. Det koster tid, og du skal give noget af dig selv, men du får også noget igen.

Tobias Stanek


Og med "relationer" mener Stanek, at man rent fysisk engagerer sig og yder kunderne en service, de ikke får, hvis de køber varerne ved tastaturet hjemme ved køkkenbordet.

- I nethandelen er pris og leveringstid de to store parametre, men der er så meget andet, man kan gøre i en fysisk butik. Du kan smile til kunderne, du kan kende kunderne, og du kan give noget til samfundet.

Mens coronaens anden bølge meldte sit indtog, åbnede kosmetolog Maria Lundgren skønhedsklinik i Adelgade i Bogense i de lokaler, hvor dametøjsbutikken Fru Lund holdt til indtil januar 2019. Arkivfoto: Victor Bebe Larsen

- Vi (butiksindehaverne og personalet, red.) skal blive bedre til at se de muligheder, der ligger lige foran os. Som ikke nødvendigvis koster det store, men som bare kræver, at vi skal give noget af os selv, forklarer detailhandels-eksperten.

Endnu er der ikke kommet konkrete initiativer ud af BID-projektet i Otterup, for også her er man udfordret af corona-begrænsninger.

- Men jeg er da sikker på, der nok skal komme noget godt ud af det, siger formand for Otterup Handelsforening Vibeke Hansen.

Annonce

Flere nye butikker

Trods benspænd fra en voksende nethandel og aktuelt også fra en ondskabsfuld virus, der kan afholde kunderne fra at søge ud på gaden og ind i de fysiske butikker, afholder det ikke initiativrige mennesker fra at åbne nye butikker rundt omkring på Nordfyn.

Siden vi i januar/februar lærte at sige corona, er flere nye butikker skudt op i de nordfynske byer og flere står på spring til at byde kunderne indenfor.

Nogle har vi skrevet om undervejs, og i de kommende dage vil vi i disse spalter, på fyens.dk/Nordfyn og på Vores Nordfyn på Facebook se nærmere på flere af de nye butikker.

Har du en idé til, hvem vi skal besøge, eller vil du fortælle om, hvad der får dig til at handle lokalt, så hører vi meget gerne fra dig. Send os en mail på nordfyn@fyens.dk eller brug formularen på fyens.dk.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Thorbjørn fra Vester Aaby har stor succes med ukorrekte børnefilm: - Spørger Matthesen, om jeg vil lave en tre'er, siger jeg ja

Danmark

Søndagens coronatal: 644 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Vanvidsbilist med kæmpepromille anholdt: Politiet beslaglagde bilen

Fyn For abonnenter

Penge til letbanen sluttede Helvegs vildeste år i politik: Østergaards fald satte lavinen i gang

Debat

Avisen mener: Sygeplejerskerne må være tålmodige

Kultur

Jazzens beskedne pianist hyldet: - Jeg kører træt i det, hvis autopiloten er slået til

Danmark

Søndagens coronatal: 644 nye smittede

Erhverv

Tidlig rapshøst giver travlhed hos biodieselproducent: Erik var første mand med fuldt læs

Kerteminde

Restaurant leder med lys og lygte: - Vi har gjort alt for at finde personale til køkkenet

Danmark

Efter måneder med utrøstelig datter opgav Maja at få hjælp i Danmark: - Det føltes ulovligt at tage til udlandet

Kerteminde For abonnenter

Firma hos fynsk gods udvider: - Det er en stærk sommer, selvom alle kirsebærerne døde

OB For abonnenter

Oliver Christensen viste stærke parader - men pokeren om OB-målmanden er en gyser efter HSV-keepers pragtkamp

OB For abonnenter

Se højdepunkterne: OB fightede sig til point i hidsig tidlig topkamp

Annonce