Annonce
Indland

Ekspert: Få vaccine mod mæslinger inden udlandsrejse

James Akena/Reuters
Efter udbrud af mæslinger advarer vaccinationsekspert mod at tage på udlandsferie uden at være vaccineret.

Hvis man skal på ferie til udlandet, er det vigtigt at være vaccineret mod mæslinger, inden man tager afsted.

Det siger Palle Valentiner-Branth, der er sektionsleder for afdelingen for vaccineforebyggelige sygdomme hos Statens Serum Institut, til Jyllands-Posten.

Advarslen kommer, efter at der i år har været store udbrud af mæslinger i Europa.

Eksempelvis blev syv danskere smittet efter en ferie på skisportsstedet Val Thorens i Frankrig.

- Rådet er klart: Hvis man er over 15 måneder gammel og ikke er vaccineret mod mæslinger, så skal man blive det, inden man rejser ud – både til Europa og resten af verden, siger han ifølge avisen.

I Europa er mange især blevet smittet i landene Frankrig, Italien, Grækenland og Rumænien.

Udenfor Europa er Thailand på listen over de fem lande med flest tilfælde af mæslinger inden for de seneste 12 måneder.

Selv om mange danskere har fået vaccinen, er der stadig 10 procent af en årgang, som ikke er beskyttet mod sygdommen.

Mæslinger er en alvorlig børnesygdom, da den har en høj risiko for at medføre komplikationer som eksempelvis lungebetændelse, fortæller Palle Valentiner-Branth.

- I sjældnere tilfælde kan den også medføre alvorlig sygdom såsom hjernehindebetændelse, og komplikationerne kan i sidste ende koste patienten livet, siger han.

- Så det er slet ikke en sygdom, man har lyst til at få, når man er på ferie. Sygdommen er meget, meget smitsom. Så hvis man bliver smittet i udlandet og kommer hjem, så er der også risiko for at smitte andre i Danmark, som ikke er immune, siger han.

Alle voksne danskere, som ikke er beskyttet mod sygdommen, kan gå til egen læge og blive vaccineret gratis.

Har man haft sygdommen som barn, er det ikke nødvendigt.

Som en del af vaccinationsprogrammet i Danmark tilbydes børn under 15 måneder vaccinen.

Det er også muligt allerede at lade sit barn vaccinere mod mæslinger, når det blot er 12 måneder gammelt uden beregning. Og det er et tilbud, som forældre bør tage, mener Palle Valentiner-Branth.

- Især hvis man skal til et område, hvor der aktuelt er udbrud af mæslinger, siger han.

I 2018 blev knap 83.000 europæere smittet med mæslinger. Sygdommen kostede 72 børn og voksne livet.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Dagen i dag: Det var mit livs sværeste skilsmisse, fortæller Helle Virkner

1994 Det var mit livs sværeste skilsmisse, bekender Helle Virkner langt henne i sin meget langstrakte erindringsbog ”Hils fra mig og kongen”, der udkommer i dag. Talen er om opbruddet i 1973 fra ægteskabet med Jens Otto Krag. Der havde været for mange kvinder i hans liv sammen med hende. Beviserne forelå. Han bekræftede dem selv, samtidig med at han holdt fast ved, at hun stadig var hans elskede Helle, genstanden for de varmeste kærlighedserklæringer i gengivne breve. Disse private ytringer til indehaveren af vekslende kælenavne er trykt med fremhævet skrift. Det gælder også digte, han skrev til sin Helle: ” ..thi dagens glæde skal kappes med længslen efter næste nats lidenskabelige hvile”. 1969 Samtidig med, at flere jyske byer undersøger mulighederne for flyforbindelse til Hamborg, foregår der for tiden en række undersøgelser om flyvning mellem Odense og Aalborg. Tanken om en flyrute mellem Odense og Aalborg er ikke af ny dato. Den har været drøftet adskillige gange, og hovedårsagen til, at spørgsmålet er rejst, er Statsbanernes stædige vægring ved at lade de to hurtigste lyntog i forbindelsen til og fra Aalborg, ”Limfjorden” og ”Nordjyden”, standse i Odense. Flere fynske industrivirksomheder har forhandlet med flyselskabet Bel Air i Odense om muligheden for at få etableret en fast rute til Aalborg, og selskabet har ansøgt om tilladelse til flyruten med foreløbig tre ugentlige dobbeltture. 1944 Generaldirektoratet for statsbanerne meddeler, at der indtil videre kun bliver sejlet to daglige færgeture over Storebælt i hver retning. Det betyder, at der kun vil være to togforbindelser fra Odense til Sjælland kl. 6.10 og kl. 11.50. Under hensyn til indskrænkelserne i tog- og færgedriften henstiller generaldirektoratet meget indtrængende til befolkningen om kun at foretage de allernødvendigste rejser mellem landsdelene. Forbindelserne mellem Odense og Jylland bliver indtil videre uændrede. Men indskrænkelserne i færgedriften vil formentlig betyde, at adskillige rejsende fra Jylland mod København vil foretrække at overnatte i Odense og rejse videre med det tidlige morgentog.

Assens

Klager over Assens Kommune: - De tilgodeser ikke vores søns behov

Odense For abonnenter

Odense Kommune betalte for hotel, rejser og en konsulentrapport: Så meget kostede falleret tour-drøm

Annonce