Annonce
Erhverv

Ekspert: Coop har aldrig rigtig fundet Faktas melodi

Fakta-butikken i Søndersø er en af de seks fynske butikker, der skal lukke. Den åbnede for fem år siden, hvor der var kø for at komme ind. Arkivfoto: Klaus Wind.

Seks fynske Fakta-butikker lukker inden udgangen af maj. I resten af landet lukker 41 yderligere. Fælles for alle 47 butikker er, at de ikke giver overskud.

Masselukningen af 47 Fakta-butikker over hele landet rammer seks på Fyn, heraf tre i Odense. Fakta i Rosengårdcentret, på Dalumvej og Tingvallavej i Tarup lukker, ligesom Fakta i Kerteminde, Søndersø og Bogense er fortid med udgangen af maj.

En af de Fakta-butikker i Odense, der tidligere har været et problembarn for Coop-kæden, Fakta i Vindegade over for Føtex, kører til gengæld videre. Den er også for nyligt i forbindelse med et større byggeri omkring den blevet opgraderet og moderniseret.

Fælles for de seks - og 41 øvrige butikker over resten af landet - er, at de ikke giver overskud.

Coop, der også driver Superbrugsen, Kvickly, Irma og Dagli'Brugsen, har aldrig rigtigt været i stand til at finde det rette koncept med Fakta, fortæller detailhandelsekspert Bruno Christensen fra firmaet Detailhandels Promotion.

- Fakta er ikke et butikskoncept som passer til de øvrige i Coop. Den har fra starten aldrig været på niveau med eksempelvis Netto - slet ikke indtjeningsmæssigt, påpeger han.

- Man har aldrig rigtigt fundet melodien i Fakta. Man har i perioder ekspanderet meget og åbnet butikker næsten ligegyldigt hvor. Det er nogle af dem, som giver underskud, siger han.

Annonce

Trods lukningen af 47 Fakta-butikker, er Fakta stadig den næststørste discountkæde. Kun Netto er større.Antallet af discountbutikker, fordelt på kæder:

Netto: 456 - og planer om at åbne flere

Fakta: 359 - efter lukningen af 47

Rema 1000: 288 - og planer om at åbne flere

Aldi: 220

Lidl: 107

Netto ejes af Dansk Supermarked, Fakta af Coop, mens Rema 1000 er norsk ejet. Aldi og Lidl er tysk ejet.

Da Fakta åbnede i Søndersø i 2013, klippede borgmester Morten Andersen (V) snoren over. Inden udgangen af maj er der slut, så lukker og slukker Fakta. Arkivfoto: Klaus Wind

Hænger sammen med valg

Lukningen af butikkerne sker kort efter et kampvalg i Coop om formandskabet. Her genvandt formand Lasse Bolander sin post efter et kampvalg. Bruno Christensen ser lukningerne som en naturlig konsekvens af valget.

- Lasse Bolander har lovet, at han vil sætte fokus på besparelser. Det har været til stor irritation for de øvrige butikker at skulle betale et underskud i en discountkæde, som er dem inderligt imod, siger detailhandelseksperten, der forudser flere lukninger af Fakta-butikker.

Samlet set gav Fakta-butikker et underskud på 18 millioner kroner i 2017, mens det i 2016 var på 124 millioner kroner. Lukningen kommer til at berører cirka 900 medarbejdere, heraf 400 under 18 år. En del tilbydes arbejde i andre Fakta-butikker.

47 Fakta-butikker skal lukke inden udgangen af maj. Scanpix/Jens Nørgaard Larsen

Netto slår Fakta

- Det er en minimeret kæde, som ikke rigtigt kommer til at kunne spille en rolle på det danske marked, vurderer Bruno Christensen.

Coops store konkurrent er Dansk Supermarked, der blandt andet ejer Netto og Føtex. Og Coop formår med Fakta ikke at slå Netto, mener Bruno Christensen.

- Coop har et helt andet setup end Dansk Supermarked. På den baggrund er det svært at tage en discountkæde ind og drive den sideløbende med, at man også skal drive almindelige butikker, siger han.

Også i 2016 lukkede Fakta butikker, dengang blev nøglen drejet i 27 Fakta-butikker.

Det er er fakta, at seks fynske butikker i Coops discountkæde skal lukke inden udgangen af maj.

Fejlede med Irma på Fyn

Fyn går ikke fri af Faktas nedtur med lukningen af seks butikker. Og når det gælder en anden af Coops kæder, Irma, har Fyn heller ikke været nogen succesoplevelse. Ad to omgange har Coop haft Irma-butikker på Fyn, men begge gange måtte de lukke, senest den butik der lå i Magasin i Odense.

Til gengæld synes Irma-kæden at gå fornuftigt på Sjælland.

Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce