Annonce
Indland

Ekspert: Bredbåndstoget er kørt, man skulle have kigget til Sverige

Kortet produceret af Energistyrelsen viser med gule og røde prikker de områder, hvor internetdækningen er så dårlig, at der kan søges om midler fra bredbåndspuljen til hurtigere internet. Områder hvor en internetudbyder har oplyst, at de indenfor tre år vil forbedre internettet er ikke med på kortet. Grafik: Mikkel Damsgaard
  • Der er generelt en god internetdækning i Danmark, men den er ikke god nok over hele landet til at møde nutidens digitale krav.
  • Og incitamentet for, at udbyderne dækker de mest tyndtbefolkede områder, er ikke til stede, siger ekspert.

Generelt er der en god bredbåndsdækning i Danmark, men der er stadig mange huller i dækningskortet, og incitamentet for, at internetudbyderne dækker alle hullerne, er der ikke i øjeblikket, lyder det blandt andet fra teleekspert Michael Jensen, der er seniorkonsulent hos rådgivningsvirksomheden Netplan.

- Vi har en god bredbåndsdækning i Danmark, men når det er sagt, er vi også et af de mest digitaliserede lande i verden. Og med det niveau af digitalisering, der er i Danmark, forventes det, at man kan køre ad nogle digitale veje, som ikke altid er til stede for alle her i 2019, pointerer han.

Et af de steder, hvor de digitale veje giver udfordringer, er hos Torben Andersen på Langeland, hvis langsomme internet gør almindelige ting besværlige.

- Hvis man sender en mail, skal man altid tjekke noget tid efter, at den rent faktisk også er gået igennem. Og den almindelige Nem ID når ofte at udløbe, fordi det går for langsomt, har han for nylig fortalt til Fyns Amts Avis.

Annonce

- Toget er kørt for flere år siden

Folketinget har vedtaget en målsætning om, at alle i Danmark skulle have adgang til hurtigt internet i 2020. Det er dog helt urealistisk, fortæller Michael Jensen.

- Udfordringen er, at markedet er 100 procent markedsdrevet, og at markedet ikke finder det interessant og attraktivt at investere de steder, hvor der går mere end 5-10 år, før investeringen er tjent hjem igen, forklarer han og uddyber:

- Toget er kørt for flere år siden. Man burde have haft en national handlingsplan for, hvordan man skulle løse det. I Sverige havde de mindre rigide handlingsplaner, hvor kommuner godt måtte investere i infrastruktur og derefter udlicitere driften til teleselskaber, som bruger kommunernes kabler til at konkurrere på.

- I Danmark konkurrerer selskaberne også om kablerne i jorden. Det svarer til, hvis man sammenligner det med vejnettet, at virksomhederne skulle anlægge parallelle storebæltsbroer og derefter konkurrere om prisen. Men det løb er kørt, og derfor forsøger man sig med bredbåndspuljen.

Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Odense

Johnny Cash i Sanderum

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce