Annonce
Udland

Ekspert: Belgiske terrorister var tæt på at slå til

Tidligere operativ chef i PET vurderer, at belgiske terrorister var tæt på at udføre et terrorangreb.

En formodet terrorcelle i Verviers i Belgien var formentlig tæt på at gennemføre et terrorangreb. Det vurderer Frank Jensen, der er forhenværende operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste og nuværende efterretningsanalytiker hos TV2 News.

To mænd blev dræbt, da belgisk politi torsdag aften slog til mod en række adresser i Verviers og andre byer. Derudover blev en person anholdt.

- Den belgiske efterretningstjeneste har formentlig på en eller anden måde fået at vide, at der er nogen, der er vendt hjem fra Syrien og har planer om terror. Hvordan man har fået det at vide, ved jeg ikke, siger Frank Jensen til Ritzau.

Den tidligere PET-chef stod selv i spidsen for operationen, da en gruppe mænd i de sidste dage af december i 2010 kom til Danmark fra Sverige for at begå et terrorangreb mod JP/Politikens Hus på Rådhuspladsen i København.

Dengang valgte politiet at anholde mændene i den lejlighed i Storkøbenhavn, som de anvendte som base. Politiet forventede, at mændene allerede samme dag ville gennemføre angrebet.

- Det vigtige for en efterretningstjeneste er at observere sådan en gruppe så længe som muligt for at sikre, at man har identificeret alle spillere. Men hvis man som operativ leder vurderer, at et angreb er lige oppe over, så må man gøre noget, siger Frank Jensen til Ritzau.

Det gjorde man i Danmark i 2010. Tre mænd blev anholdt - efterfølgende blev deres kumpan anholdt i Sverige. Og det er formentlig en lignende situation, som belgierne har været ude i, vurderer han.

Anklagemyndigheden i Belgien har oplyst, at den formodede terrorcelle havde planer om et snarligt og storstilet terrorangreb mod en eller flere politistationer.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Annonce