Annonce
Udland

Ekspert: Belgiske terrorister var tæt på at slå til

Tidligere operativ chef i PET vurderer, at belgiske terrorister var tæt på at udføre et terrorangreb.

En formodet terrorcelle i Verviers i Belgien var formentlig tæt på at gennemføre et terrorangreb. Det vurderer Frank Jensen, der er forhenværende operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste og nuværende efterretningsanalytiker hos TV2 News.

To mænd blev dræbt, da belgisk politi torsdag aften slog til mod en række adresser i Verviers og andre byer. Derudover blev en person anholdt.

- Den belgiske efterretningstjeneste har formentlig på en eller anden måde fået at vide, at der er nogen, der er vendt hjem fra Syrien og har planer om terror. Hvordan man har fået det at vide, ved jeg ikke, siger Frank Jensen til Ritzau.

Den tidligere PET-chef stod selv i spidsen for operationen, da en gruppe mænd i de sidste dage af december i 2010 kom til Danmark fra Sverige for at begå et terrorangreb mod JP/Politikens Hus på Rådhuspladsen i København.

Dengang valgte politiet at anholde mændene i den lejlighed i Storkøbenhavn, som de anvendte som base. Politiet forventede, at mændene allerede samme dag ville gennemføre angrebet.

- Det vigtige for en efterretningstjeneste er at observere sådan en gruppe så længe som muligt for at sikre, at man har identificeret alle spillere. Men hvis man som operativ leder vurderer, at et angreb er lige oppe over, så må man gøre noget, siger Frank Jensen til Ritzau.

Det gjorde man i Danmark i 2010. Tre mænd blev anholdt - efterfølgende blev deres kumpan anholdt i Sverige. Og det er formentlig en lignende situation, som belgierne har været ude i, vurderer han.

Anklagemyndigheden i Belgien har oplyst, at den formodede terrorcelle havde planer om et snarligt og storstilet terrorangreb mod en eller flere politistationer.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1944: Kager og wienerbrød slipper op

1994 Biskop Vincent Lind må godt udtrykke sig meget direkte og i ret så skarpe vendinger, når han beskæftiger sig med klager fra et yderst omstridt medlem af menighedsrådet ved Vor Frue Kirke i Odense, nemlig overlærer Niels Gertsen. Det har biskoppen fået både Kirkeministeriets og en nu forhenværende kirkeministers ord for. Flere års problemer omkring Niels Gertsens arbejde i menighedsrådet med masser af klagesager nåede et højdepunkt i midten af april. Da besluttede et flertal af menighedsrådets medlemmer at smide Niels Gertsen ud. Han måtte da også holde sig væk i nogle måneder, inden biskop Vincent Lind afviste flertallets beslutning, da juraen bag eksklusionen ikke var i orden. 1969 Fjernseerne hørte i morges den ellers så ligevægtige reporter, Claus Toksvig, forkynde fra kontrolcentret i Houston: Månen er landet! Alt klappede med en præcision, der endog overgik den, som forbløffede alverden i forbindelse med det første besøg på Månen i sommer. Klokken 7.53 (dansk tid) stod landingsfartøjet ”Frygtløs” på nøjagtig det forudbestemte sted i ”Stormenes Hav” med månesonden ”Surveyor” liggende i umiddelbart nærhed. Formiddagen gik derefter for astronauterne med forberedelserne til de to ekspeditioner ud i den nærmeste omegn, der er planlagt i dag og i morgen, og hvis udfald bliver afgørende for de rent videnskabelige resultater af den anden rejse til Månen. 1944 Bagerne er stadig hårdt spændt for med hensyn til deres rationer. Det er begrænset, hvor meget de kan bage dagligt, og undertiden slipper både kager og wienerbrød op tidligt på eftermiddagen. Efter hvad vi erfarer har bagerlauget i Odense nu henstillet til medlemmerne, at de holder deres butikker åbent til i hvert fald kl. 18 på alle hverdage, også selv om alle kagerne er udsolgt. Det skal stadig være muligt for folk at kunne købe brød, når de er på vej hjem fra arbejde. Flere bagerforretninger forudser, at de må holde lukket mellem jul og nytår, da månedens rationer af smør og sukker vil være opbrugt til jul. Desuden har bagerne problemer med at skaffe papir og poser nok til kager og brød.

Annonce