Annonce
Danmark

Ekspert anbefaler forbud mod brændeovne: De dræber hundredevis af danskere og koster samfundet milliarder

Hvis regeringen får vedtaget sit forslag, vil boligkøbere fra næste år blive tvunget til at udskifte ældre brændeovne. Foto: Andreas Hagemann Bro/Ritzau Scanpix
Kåre Press-Kristensen, seniorrådgiver i Rådet for grøn omstilling og ekstern underviser i luftforurening på Danmarks Tekniske Universitet, giver overblikket over de fire vigtigste årsager til, at brændeovne ifølge ham bør forbydes.

.

1. Danske brændeovne er skyld i hundredevis af dødsfald hvert år

- I Danmark dør cirka 550 personer hvert år på grund af forurening fra brændeovne. Brændeovne er den mest sundhedsskadelige luftforureningskilde herhjemme ifølge sundhedsmyndighederne. Veje og landbrug fylder ikke meget til sammenligning. Hver gang 100 danskere dør, er der statistisk set en af dem, hvor dødsfaldet kan tilskrives brændefyring.

2. Brændeovne koster det danske samfund milliarder

- Danske brændeovne koster vores samfund 5-10 milliarder kroner årligt i sundhedsskader. Det skyldes, at brændeovne er skyld i 65-70 procent af den samlede danske partikeludledning. Til sammenligning står vejtrafikken for 10 procent. På trods af den store mængde trafik i Københavns Kommune udleder brændeovnene i kommunen mange flere partikler i løbet af en enkelt fyringssæson, end vejtrafikken i kommunen gør over et helt år.

3. Selv nye brændeovne forurener langt mere end gamle lastbiler

- De nye brændeovne, der opfylder de strammeste miljøkrav, forurener stadig 10-20 gange så meget som de gamle lastbiler, der er blevet forbudt i de store byer. Der er krav om, at biler skal have partikelfiltre, men der findes ikke brændeovne med røggasrensning på markedet.

4. Det er nemt at gøre noget ved

- Vi kunne forbyde alle biler, men så ville hele samfundet gå i stå. Når vi langer ud efter brændeovne er det fordi, det er den mest sundhedsskadelige kilde til forurening. Det er den dyreste, men det er også en kilde, det er let at gøre noget ved. Hvis vi fjerner alle brændeovne, er der ikke så mange, der vil mærke det. Langt de fleste har andre muligheder som fjernvarme og gas. Det er en lavthængende frugt, og man kunne starte med at forbyde brændeovne uden røggasrensning i miljøzonerne i de større byer. Eller give kommunerne lov til at forbyde brændeovne i områder, hvor der er kollektive opvarmningskilder, som der er i stort set hele landet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Nu bliver øl rationeret

1995 Musikkorps Fyn er et lille orkester med 16 musikere og en dirigent, men dets betydning for øens musikliv er så stor, at kulturrådmand Søren Møller (K) kalder det en katastrofe, hvis politikerne i Folketinget beslutter at nedlægge eller flytte korpset. Rådmanden vil gå til forsvarsminister Hans Hækkerup med en melding om, at uanset hvad der sker med Odense Kaserne og det militære område i Højstrup, bør det militære musikkorps bevares på Fyn. De professionelle musikere i korpset fungerer i stor udstrækning som instruktører og lærere for amatørmusikere, og derfor vil det fynske musikliv ikke blot gå glip af korpsets koncerter men også uddannelse, hvis militærmusikken får marchordre. 1970 Restauratør Peter Poulsen, Varbjerg Strand, må være en af de mest tålmodige mænd på Fyn. Siden han i 1932 overtog sin sommerrestaurant, har han troligt – og med passende mellemrum - søgt spiritusbevilling. Og efter samfulde 38 års tørstige venten er hans stedsegrønne håb nu gået i opfyldelse. For nylig lod myndighederne ham forstå, at bevillingen ville komme, hvis han foretog visse moderniseringer. Det er nu sket, og Peter Poulsen har fået sin bevilling i hus. Stor er hans glæde, og glade bliver beboerne i egnens 400 sommerhuse og de mere flygtige turister formentlig også. Restauratør Poulsen belønnede sig selv for mange års venten med etablissementets første udskænkede ”mandeøl”. 1945 Der har som bekendt længe været øl-rationering, men dog ikke strengere, end at det kunne lykkes at få bryggerierne til at forbarme sig over folk, der skulle have familiefester, så der kunne falde en lille ekstraration af. Men det gælder ikke længere – i hvert fald ikke for Albani Bryggeriernes vedkommende. I en annonce i disse dage gør man opmærksom på, at bryggeriernes nye salgsbegrænsninger, der blev indført 1. marts, gør det nødvendigt, at de givne rationer ikke overskrides under nogen form. Såvel Albani Bryggeriet som Slotsbryggeriet vil ud over de rationer, der ved begyndelsen af hver måned tildeles kunderne, således ikke kunne give ekstraleverancer, hverken af øl eller mineralvand.

Middelfart

Borgmester med lokal coronastatus: Der arbejdes på genåbninger, og hjemsendte sættes til andre opgaver

Annonce