Annonce
Danmark

Ekspert anbefaler forbud mod brændeovne: De dræber hundredevis af danskere og koster samfundet milliarder

Hvis regeringen får vedtaget sit forslag, vil boligkøbere fra næste år blive tvunget til at udskifte ældre brændeovne. Foto: Andreas Hagemann Bro/Ritzau Scanpix
Kåre Press-Kristensen, seniorrådgiver i Rådet for grøn omstilling og ekstern underviser i luftforurening på Danmarks Tekniske Universitet, giver overblikket over de fire vigtigste årsager til, at brændeovne ifølge ham bør forbydes.
Annonce

.

1. Danske brændeovne er skyld i hundredevis af dødsfald hvert år

- I Danmark dør cirka 550 personer hvert år på grund af forurening fra brændeovne. Brændeovne er den mest sundhedsskadelige luftforureningskilde herhjemme ifølge sundhedsmyndighederne. Veje og landbrug fylder ikke meget til sammenligning. Hver gang 100 danskere dør, er der statistisk set en af dem, hvor dødsfaldet kan tilskrives brændefyring.

2. Brændeovne koster det danske samfund milliarder

- Danske brændeovne koster vores samfund 5-10 milliarder kroner årligt i sundhedsskader. Det skyldes, at brændeovne er skyld i 65-70 procent af den samlede danske partikeludledning. Til sammenligning står vejtrafikken for 10 procent. På trods af den store mængde trafik i Københavns Kommune udleder brændeovnene i kommunen mange flere partikler i løbet af en enkelt fyringssæson, end vejtrafikken i kommunen gør over et helt år.

3. Selv nye brændeovne forurener langt mere end gamle lastbiler

- De nye brændeovne, der opfylder de strammeste miljøkrav, forurener stadig 10-20 gange så meget som de gamle lastbiler, der er blevet forbudt i de store byer. Der er krav om, at biler skal have partikelfiltre, men der findes ikke brændeovne med røggasrensning på markedet.

4. Det er nemt at gøre noget ved

- Vi kunne forbyde alle biler, men så ville hele samfundet gå i stå. Når vi langer ud efter brændeovne er det fordi, det er den mest sundhedsskadelige kilde til forurening. Det er den dyreste, men det er også en kilde, det er let at gøre noget ved. Hvis vi fjerner alle brændeovne, er der ikke så mange, der vil mærke det. Langt de fleste har andre muligheder som fjernvarme og gas. Det er en lavthængende frugt, og man kunne starte med at forbyde brændeovne uden røggasrensning i miljøzonerne i de større byer. Eller give kommunerne lov til at forbyde brændeovne i områder, hvor der er kollektive opvarmningskilder, som der er i stort set hele landet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

76.457 biler om dagen: Efter 50 år kan Lillebæltsbroen få brug for en makker til at klare trafikpresset

112

Lige nu: Peter Madsen erkender sig skyldig i flugt og trusler

Kerteminde For abonnenter

Tvunget til at forlade byrådet efter anmeldelse fra lokal avis: - Det er godt nok det mest usmagelig, jeg har været udsat for

Annonce