Annonce
Odense

Fynsk professor afliver myte: Stigning i corona-tilfælde skyldes ikke bare flere tests

Regionerne sender mobile teststationer til de steder, hvor coronaen går i udbrud. Der blev eksempelvis sendt teststationer ud til flere uddannelsesinstitutioner i Odense i uge 36 og 37. Arkivfoto: Mette Mørk
Der svæver flere misforståelser om coronasituationen rundt ude i samfundet og på sociale medier. En af dem er, at smittetallet kun stiger, fordi man tester flere. Men det er en fejlslutning, fastslår professor Hans Jørn Kolmos.
Annonce

Fyn: Kigger man i kommentarsporerne under artikler om corona, skal man sjældent lede længe for at finde ubegrundede påstande om corona.

En af dem er, at et stigende smittetal udelukkende skyldes, at flere bliver testet for corona, og at der derfor ikke reelt er tale om et udbrud - der er lige så mange smittede, som der hele tiden har været.

Først slår vi fast, hvorfor det er vigtigt at teste.

- Hele tanken med at teste er, at vi skal finde de smittede - specielt de smittefarlige, der ikke er klar over, de bærer virusset, siger professor i klinisk mikrobiologi, Hans Jørn Kolmos.

Hovedformålet med det store testapparat, som sundhedsmyndighederne har sat i værk, er at bryde smittekæderne.

- Grunden til, at vi har rustet så voldsomt op på testaktiviteten, er, at vi bruger testene aktivt til smitteopsporing, så vi stopper spredning af virus, forklarer Hans Jørn Kolmos.

- Det er en væsentlig myte af få aflivet, at vi bare tester for at holde folk i et jerngreb, tilføjer han.

Annonce

Når folk bliver syge, tester vi mere

For at finde ud af, om man kun finder flere syge, fordi man tester flere, skal man kigge på, hvor mange flere smittede, man finder, når man skruer op for antallet af tests.

De tal gennemgik Fyens Stiftstidende 8. september. Her blev uge 31 sammenlignet med uge 36, hvor smitten i Odense var på sit højeste med 60,7 smittetilfælde per 100.000 borgere.

Den gennemgang viste, at man fandt syv gange så mange smittetilfælde i uge 36 sammenlignet med uge 31, selvom man kun testede tre gange så mange borgere.

En del af forklaringen er selvfølgelig, at man får klarlagt skyggetallet af smittede, når man tester flere. Men det alene kan ikke forklare den relative stigning i antallet af smittede.

Et andet relevant tal er andelen af testede, der tester positivt. Det tal steg fra lige under en halv procent i uge 31 til omkring en procent i uge 36.


Det er blevet en del af konspirationstankegangen, at corona er noget, som magthaverne har sat i gang for at genere den almindelige befolkning. Det skal man bekæmpe med viden og informationer.

Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi


Det er også værd at huske, at testaktivitet ikke er noget, man tilfældigt vælger at skrue op. Det sker som en respons, hvis man enten får flere positive tests end tidligere, eller konstaterer smitte hos en person, som potentielt har smittet mange andre.

Det skete eksempelvis på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, hvor et udbrud på 38 coronasmittede studerende fik Region Syddanmark til at rykke ud på uddannelsesstedet med mobile testationer.

- Tests er et væsentligt våben i hænderne på myndighederne for at sikre, at det ikke løber fuldstændig løbsk. Det afgørende er jo, at ikke for mange bliver smittede, for så bliver sundhedsvæsenet overbebyrdet, og så må vi lukke ned, som vi gjorde i foråret. Det er det, vi gerne vil undgå, understreger Hans Jørn Kolmos.

Annonce

Konspirationer

Hans Jørn Kolmos mener, at fejlslutninger om corona er blevet en del af de sædvanlige konspirationsteorier, man kan finde på de sociale medier.

- Det er blevet en del af konspirationstankegangen, at corona er noget, som magthaverne har sat i gang for at genere den almindelige befolkning. Det skal man bekæmpe med viden og informationer, siger Hans Jørn Kolmos.

Han tror den næste store udfordring kommer, når man finder en vaccine til corona, da der allerede findes en ikke-ubetydelig bevægelse mod vacciner.

Hans Jørn Kolmos pointerer dog, at man udelukkende skal holde sig til veldokumenteret fakta, hvis man går i dialog med konspirationsteoretikere.

- Der er nogen, vi ikke kan overbevise, men der gælder det bare om at være fuldstændig sober og lade være med at lade sig provokere eller komme til at påstå noget, der ikke er belæg for. Vi skal bekæmpe det, jeg vil kalde forrykthed, med kendsgerninger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Udmelding på pressemøde om coronaudbruddet i Vollsmose: Massivt flere test og flere muligheder for isolation af syge i bydelen

Odense

Statsminister opfordrer til at flere Vollsmose-borgere lader sig teste: Borgmester holder pressemøde om corona-situationen i bydelen

Annonce