Annonce
Bagsiden

Eksperiment: Sådan undgår du at klippe pindsvin med robotten

Sophie Lund Rasmussen (Dr. Pindsvin) med en robotplæneklipper og et levende pindsvin, der ikke var med i eksperimentet, men kun var med, da billedet skulle tages. Foto: T. Plank
I et eksperiment med fire døde dyr og en robot kastede Danmarks Dr. Pindsvin lys over omstridt spørgsmål. Og der er godt nyt til både haveejere og pindsvin.

Hver sommer ryger haveejere og dyreelskere i totterne på hinanden på Facebook, når bekymrede borgere deler billeder af lemlæstede pindsvin med opfordring til at stoppe brugen af robotplæneklippere.

Men er det robotplæneklippere, der er skyld i pindsvinenes voldsomme skader?

For at kaste lys over sagen har pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen foretaget et usædvanligt eksperiment, som viser ... at svaret er lidt uklart. Men også at man kan gøre meget ved at vælge den rette plæneklipper og  det rette tidspunkt.

Annonce

Hunde og kantklippere

- Det er vigtigt at undersøge og dokumentere, hvad der forårsager de forfærdelige skader, vi ser påført pindsvin år efter år, så vi kan forbedre vores indsats for at bevare de små piggede nyttedyr, siger Sophie Lund Rasmussen, der kalder sig selv Dr. Pindsvin.

- Vi ved allerede, at hundebid og haveredskaber som kantklippere er skyld i talrige alvorlige og nogle gange dødelige skader på pindsvin, men hvilken rolle spiller robotplæneklipperne?


Vi ved allerede, at hundebid og haveredskaber som kantklippere er skyld i talrige alvorlige og nogle gange dødelige skader på pindsvin

Sophie Lund Rasmussen, kendt som Dr. Pindsvin


Annonce

Fire døde pindsvin

Sammen med sine kolleger fra Aalborg Universitet og Oxford Universitet lod hun 18 modeller af robotplæneklippere bumpe ind i døde pindsvin på en græsplæne.

De døde pindsvin var indsamlet fra forskellige plejestationer, hvor deres liv ikke stod til at redde. Hver plæneklipper blev testet 12 gange: Med fire døde pindsvin i forskellige vægtklasser, der blev påkørt fra tre forskellige positioner.

Og hvad viste eksperimentet så?

Annonce

Ingen blev opdaget

- Jeg var meget overrasket over at opdage, hvor forskelligt robotplæneklipperne klarede sig i vores tests. Det var frygteligt at være vidne til, hvordan nogle modeller praktisk talt lemlæstede de døde pindsvin. Men på samme tid klarede andre modeller sig ret godt og syntes ikke at skade pindsvinene, siger Sophie Lund Rasmussen.

Ingen af de testede robotplæneklippere var i stand til at "se" de døde pindsvin på forhånd. Og alle 18 modeller kørte direkte hen over gruppen af små, døde pindsvineunger.

- Det var ikke det resultat, jeg havde håbet på. Men i det mindste skubbede visse modeller kun let til de andre døde pindsvin, hvorefter de skiftede retning.

Annonce

Knive og forhjulstræk

De mest pindsvinevenlige robotplæneklippere viste sig at være dem med fleksible knive og glideplader. Og forhjulstræk gør plæneklipperen mindre skadelig over for pindsvin. Så der kan hentes store forbedringer i design af kommende robotplæneklippere.

- Jeg er allerede i gang med at hjælpe producenterne til at udvikle en ordentlig pindsvine- crash test dummy, siger Sophie Lund Rasmussen, som også håber, at man når frem til en mærkning af pindsvinevenlige robotplæneklippere.

Annonce

Det bedste råd er ....

Sophie Lund Rasmussen har en ph.d. i biologi med specialisering inden for pindsvin fra SDU og Naturama. Hun er nu ansat som post.doc. på Aalborg Universitet og Oxford Universitet, hvor hun forsker i Det Danske Pindsvineprojekt.

Uanset hvordan det går med forbedringen af robotplæneklippernes design, har hun et råd, der allerede nu kan tages i brug:

Eftersom pindsvin er nataktive dyr, mindsker man kraftigt risikoen for at skade dem ved at indstille robotplæneklipperen, så den kun er på græs i dagtimerne.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Trods klart bevis afviste politiet at finde Bolettes flugtbilist: Nu siger de undskyld og kigger på sagen igen

Danmark

Onsdagens coronatal: For femte dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Syvårig dreng forbrændt nær børnehave: Teknikere arbejder på at finde årsagen

Navne For abonnenter

Bent og Ingelise sagde farvel til livet samme dag - Bent var i mange år manden bag Blumøllers udvikling

Kultur

Populær kromand i medvind ved festspil: - Jeg har sagt, at selvfølgelig sælger vi da 2000 madbilletter, og jeg har næsten altid ret

Kultur

Rosenfestival: 10 ting du skal vide for at blive klar til årets største begivenhed i Bogense

Danmark

Onsdagens coronatal: For femte dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Middelfart

Igen i Fjelsted: Kom til Folk Festival fredag

Kerteminde

Fyns Politi om tyvs forsøg på at stjæle bil: - Det tror jeg ikke, vi har set i nyere tid

Danmark

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

Odense

CNN vil finde Danmarks dna i Odense: Vært skal spille med i H.C. Andersen Paraden

Erhverv For abonnenter

De første har allerede meldt sig: Der er interesse for at købe Valdemars Slot

Faaborg-Midtfyn

Nu må forældre se døende søn i halvanden time ugentligt: Kæmper fortsat for at være tæt på lille Marco

Annonce