Annonce
forside

Ekskursion til Svendborg: Konfirmander skal lære om værdier gennem fattiggårdens børn

Danmarks Forsorgsmuseum laver konfirmationsforberedende undervisning. Jonathan Ask Hornhaver Schiøtz (til venstre) finder sine værdier frem, som han har skrevet på grønne papirsedler, dem skal han bruge på sit besøg på museet. Foto: Katrine Becher Damkjær

Danmarks Forsorgsmuseum i Svendborg og Strib Kirke i Middelfart er gået sammen om at lave et undervisningstilbud til kommende konfirmander, der fokuserer på menneskelige værdier gennem læring om fattiggårdens børn. Torsdag besøgte flere hold kommende konfirmander fra Sjælland museet.

Svendborg: Kommende konfirmander i hele landet kan snart blive undervist på nye måder, for Danmarks Forsorgsmuseum og Strib Kirke er gået sammen om at lave undervisningsmateriale, der kan bruges i konfirmationsforberedelsen. Tre hold kommende konfirmander fra Odsherred på Sjælland bruger derfor en dag i konfirmationsforberedelse i Svendborg. Forinden besøget har de brugt undervisningsmaterialet sammen med deres præster og fundet ud af hvilke værdier, der betyder noget for dem, og i løbet af besøget, vil de finde ud hvilke, der betyder mest. Undervisningsmaterialet tager eleverne med på rejse i gammel tid, hvor de konfronteres med menneskeskæbner, der boede på fattiggården, mens de lærer om deres egne værdier.

- Vi vil få folk til at forholde sig til, hvad der er vigtigt for dem, ved at sætte dem over for nogle skæbner, der har mistet det, der var vigtigt for dem. Når de to ting mødes, opstår der fantastiske samtaler om værdier, og hvad der er vigtigt for et menneske, siger Sarah Smed, der er historiker og formidlingschef på Danmarks Forsorgsmuseum.

Annonce
Historiker og formidlingschef på Forsogmuseet Sarah Smed forklarer de kommende konfimander om de menneskeskæbner, der boede på fattiggården. Foto: Katrine Becher Damkjær

Skæbnemøde

De kommende konfirmander står i en samlet flok i foyeren til forsorgsmuseet og får introduktion til dagen.

- Det er hårdt at være kommende konfirmand, men ikke så hårdt, som det var at bo på fattiggården. Det vil I finde ud af, fortæller Sarah Smed.

Eleverne går ind i et rum med et rekonstrueret gammelt kontor. I rummet hænger et billede af pigen Rasmine, hun var en af fattiggårdens børn. Hun var prostitueret, blev gravid med tvillinger og flygtede fra sygehuset, hvorefter hun blev arresteret, forklarer Sarah Smed til konfirmandeleverne.

- Hvad tænker I, at Rasmine har mistet i sin ungdom ved at være så alene, spørger Sarah Smed til eleverne.

Jonathan Ask Hornhaver Schiøtz, som er kommende konfirmand, svarer hende:

- Sine forældre, resten af sin familie eller nogen, der kunne tage sig af hende, siger han højt.

Der kommer flere bud fra konfirmanderne. Lidt tid efter bliver kuverter uddelt, Jonathan Ask Hornhaver Schiøtz, får fat i sin, han tager sin sorte vante af og trækker en stak grønne papirsedler ud. På dem har han skrevet sine individuelle værdier ned.

- Musik, sang og at have folk man kan stole på, det er nok de største, fortæller han.

Eleverne skal nu vælge den værdi, de helst vil gå af med. Den første værdi, som Jonathan vælger blandt hans værdier er respekt, for der er mange andre, der er vigtigere for ham, fortæller han.

Undervisningsmaterialet består i, at de kommende konfirmander forbereder sig hjemme med præsten ved at tale om værdier, der betyder noget for dem, og derefter skrive dem ned på papir. Foto: Katrine Becher Damkjær

Effektfuldt besøg

Bente Luise Toft er sognepræst i Strib og kom ved et tilfælde til at læse om forsorgsmuseet i Svendborg og tænkte det kunne bruges til noget. Hun tog derfor kontakt til Sarah Smed om et besøg med sine egne konfirmander. Det blev arrangeret, og hendes konfirmander forberedte sig til dagen ved at finde frem til deres egne værdier.

- Vi fandt ud af, der var meget at hente, når de var på besøg. Og da de kom hjem, satte vi værdierne på plancher og arbejdede videre med det, siger hun.

Sarah Smed og Bente Luise Toft guider eleverne videre rundt i rummene på museet og hver gang de møder en af fattiggårdens beboere, fortæller de om deres skæbne. Undervejs bliver konvolutterne tomme og værdierne færre. En pige laver sjov med, at hun er blevet værdiløs, da hun ikke har flere værdier at give. Jonathan Ask Hornhaver Schiøtz synes, det er svært at vælge, hvilken værdi han denne gang skal gå af med.

- Jeg er ikke særlig glad for at gå af med de her ting, det er svært at vælge, for alle de her ting er sygt vigtige, hvis ikke jeg havde dem, ville jeg ikke kunne fungere, siger han.

Under besøget på Forsorgsmuseet møder de kommende konfirmander Hans Pauli Thomassen, som illustrerer, hvordan man arbejdede med at binde måtter på fattiggården. Foto: Katrine Becher Damkjær

National tilgængelighed

Tanken bag undervisningsmaterialet er, at det skal være tilgængeligt på nationalplan, og præster skal kunne komme med et konfirmandhold til museet, hvor museet tilpasser undervisningen til holdet. Meningen med partnerskabet mellem kirke og museum er, at det skal styrke begge institutioner, og at det bliver muligt at debattere store emner i en historisk ramme.

- Alle har brug for er sted, hvor man kan snakke om store ting, det kan man her, hvor museum og kirke går sammen, siger Sarah Smed.

Bente Luise Toft forklarer, at målet er, at konfirmanderne gerne skulle komme hjem med noget, de kan tale med præsten om og sætte i perspektiv, men at kodeordet er fællesskab.

- Jeg håber, at de får reflekteret over deres egne valg, og det de selv synes, er vigtigt, og forhåbentligt opdager, at de her temaer hænger sammen med konfirmationsforberedelsen, siger Bente Luise Toft.

Det er blevet tid til, at de kommende konfirmander skal til fortælle om de værdier, som de har tilbage. Eleverne skiftes til at sige højt, hvad de ikke afleverede. Værdierne er alt fra mad til sikkerhed og kærlighed. Jonathan Ask Hornhaver Schiøtz har tre værdier tilbage: Familie, venner og grin og glæde.

- Jeg vil minde jer om, at det der er tilbage, er det vigtigste, siger Bente Luise Toft.

- Man mistede sin frihed, men fik gode ting som et måltid mad, en seng at sove i, men man skulle også arbejde for at være her, forklarede historiker og formidlingschef Sarah Smed fra Forsorgsmuseet til de kommende konfirmander. Ved væven viser Hans Pauli Thomassen, hvordan man vævede måtter tilbage i tiden på fattiggården. Foto: Katrine Becher Damkjær
Under besøget på Danmarks Forsorgsmuseum fik de kommende konfirmander også mulighed for at høre om, hvordan at stedet blev brugt i gamle dage. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dødsfald i Odense Arrest: Meget beklagelig mørkelægning fra myndighedernes side

Det er beklageligt, at Fyns Politi og Kriminalforsorgen har mørkelagt den tragiske sag om den 27-årige danske mand, der lørdag morgen blev fundet død i Odense Arrest. Beklageligt fordi offentligheden har en legitim interesse i at få årsag og omstændigheder at vide, når en ung mand dør i politiets varetægt. Og beklageligt fordi mørklægningen baner vej for allehånde gætterier, der næppe er politi og myndigheder venligt stemt. Politiet begrunder mørklægningen med at sagen efterforskes, og det er sædvanligvis en begrundelse, som pressen respekterer. Der kan være gode grunde til, at politiet i faser af en efterforskning holder kortene tæt til kroppen. I dette tilfælde forekommer “hensynet til efterforskningen” dog at være en standardafvisning, der er hentet til lejligheden. For det første er det svært at se, at et dødsfald, som tilsyneladende ingen andre mennesker er impliceret i, kan kræve en mørkelagt efterforskning over flere dage. Men selv med accept af mulige faktorer, som lægfolk ikke kender til, er der - for det andet - spørgsmål, som politiet må kunne svare på, efterforskning eller ej. For eksempel spørgsmålet, om den afdøde mand skal obduceres - en oplysning, som politiet i mange andre sager går ud med af egen drift. Senest da en ung mand blev fundet druknet i Munke Mose. Den afdøde 27-årige mand var dansker og mistænkt for at have begået et mord i Sverige. Han blev anholdt af dansk politi fredag aften på den fynske motorvej ved Ejby. Det rejser en række spørgsmål, bl.a. om han fik skader i forbindelse med biljagten, om han var psykisk uligevægtig ved anholdelsen, og om han i løbet af fredag aften eller nat blev tilset af en læge. Relevante spørgsmål, idet man skal huske, at med anholdelse af en person følger også en forpligtelse til at passe på den anholdte. Indtil videre vil politiet end ikke oplyse dødsårsagen, og pressen må derfor nøjes med at give den generelle information, at det ind imellem sker, at indsatte i arresthuse begår selvmord. Disse hændelser forsøger medarbejderne i Kriminalforsorgen at komme i forkøbet, men det lykkes ikke altid, og det har omverdenen forståelse for. Af flere grunde vil det være i Fyns Politis interesse at trække mørklægningsgardinet helt eller delvist fra.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Annonce