Annonce
Alarm 112

Eks-kriminalbetjent skyder med skarpt mod Politiskolen: Skal skydetræningen så også foregå i det offentlige rum?

Tom Skovgaard, der har mere end 35 års erfaring fra politiet, er kritisk overfor Politiskolens udrykningskørsel, som han ikke mener hører hjemme i myldretrafikken. Han spørger - med et glimt i øjet - om skydetræningen så også skal foregå i det offentlige rum. Fotoet er taget under en øvelse på Politiskolen. Arkivfoto: Mette Mørk
Tom Skovgaard, der har mere end 35 års erfaring fra politiet, er ingenlunde tilhænger af dén måde, Politiskolen træner eleverne på. Politiskolens leder svarer igen på kritikken.

Vejle: Mandag 13. september var dagen for den officielle indvielse af Politiskolen i Vejle.

Siden har skolen været til heftig debat på særligt sociale medier, hvor udrykningskørsel har været det helt store tema, da skolens tilstedeværelse har medført mere udrykningskørsel i Vejles i forvejen tætpakkede trafik.

Nu blander en forhenværende kriminalbetjent med knap 40 års erfaring fra politiet sig i debatten.

Annonce

Tom Skovgaard, der også er tidligere socialdemokratisk viceborgmester i Vejle Kommune, forstår nemlig udmærket de vejlensere, der er godt og grundigt trætte af støjen fra de mange sirener, og som konsekvent sidder med hjertet i halsen, når de blå blink viser sig i trafikken.

Tom Skovgaard, der tilbragte 26 år ved Politiet i Vejle, er bosat i Hvidbjerg, hvor han efter eget udsagn fulgte den daværende midlertidige politiskole i Fredericia tæt, da elevernes træning ofte foregik i han og hustruens nabolag.

- Jeg har selv haft tre grimme oplevelser, hvor jeg nærmest er blevet presset af vejen, og den ene gang resulterede det i, at jeg måtte køre min bil på værksted. Jeg har oplevet adskillige udrykningskørsler midt i myldretrafikken – i hver sin retning – som har skabt panik hver gang, siger Tom Skovgaard, der frygter, at det samme bliver tilfældet i Vejle.

Skydetræning i det offentlige rum

Politiskolens leder, Per Allan Hansen, har tidligere fortalt avisen, at Politiskolens instruktører og elever er nødt til at træne udrykningskørsel på tæt trafikerede veje, da eleverne skal lære deres egen stressreaktion at kende, samt hvordan trafikanterne reagerer på deres tilstedeværelse.

Dét er dog ikke en opfattelse, den pensionerede kriminalbetjent deler.

Tom Skovgaard, tidligere kriminalbetjent og viceborgmester, påpeger, at Politiskolens udrykningsøvelser medfører et enormt pres på eleverne. Han mener ikke, at øvelserne bør foregå i myldretrafikken på eksempelvis Horsensvej og Fredericiavej. Privatfoto

Han pointerer, at udrykningsøvelserne medfører et kolossalt ansvar for de unge elever, da det ene og alene er deres ansvar, hvis noget går galt, og at de hurtigt kan vinke farvel til et job hos politiet, hvis de bliver dømt for en uagtsom manøvre i forbindelse med de kaotiske udrykningsøvelser.

- Selvfølgelig skal eleverne træne i det offentlige rum, men det bør ikke ske i myldretrafikken på eksempelvis Horsensvej eller Fredericiavej, hvor det skaber så meget panik, at det nemt kan ende i ulykker.

- Jeg har set, hvordan særligt ældre mennesker går i panik, for de sidder jo bag rattet og tænker, at politiet er på vej til et bankrøveri. Jeg mener ikke, at træningen skal foregå, mens andre bilister også er stressede, siger han - og tilføjer med et smil:

- Så er det jo lige før, at skydetræningen også skal foregå i det offentlige rum.

Annonce

Ingen ulykker

Per Allan Hansen, leder af Politiskolen i Vejle, medgiver, at der er pres på eleverne, og at det naturligvis er deres ansvar, hvis noget går galt under øvelserne, hvilket de også får at vide af deres instruktør.

Han understreger, at ingen af skolens elever har mistet førerretten i forbindelse med en udrykningsøvelse, hvorfor han stiller sig uforstående overfor den tidligere kriminalbetjents kritik.

- Selvfølgelig har vi oplevet, at der under udrykningsøvelserne er sket mindre uheld, der har medført materiel skade på andre biler, men det kan også ske under almindelig politikørsel, så det handler ikke om udrykningskørsel. Vi har ikke haft ulykker, hvor nogen er kommet til skade. Eleverne bliver jo ikke smidt direkte ud i myldretidstrafikken. De har erfaring i udrykning fra træningsbanen, hvor de har øvet det inden, siger han - og tilføjer:

- Det er vigtigt, at eleverne træner under forskellige trafikforhold, og man kan altså ikke simulere myldretidskørsel på træningsbanen. Så det giver ikke mening at friholde visse veje fra øvelser.

Annonce

Blakket ry

For Tom Skovgaard er det vigtigt at pointere, at han var glad for sit mangeårige job hos politiet, og at det derfor gør ondt, når han scroller gennem læserbreve og Facebook-kommentarer, der langer ud efter byens nye politiskole.

Han frygter, at hyppige udrykningsøvelser udelukkende vil tilsmudse det allerede generelt blakkede ry, som politiet efter hans opfattelse har fået blandt befolkningen - og at det i værste fald kan ende med, at udrykninger ikke bliver taget seriøst, når det pludselig gælder liv eller død.

- Jeg synes, det er trist, at Politiskolen allerede er ved at blive upopulær, for jeg vil den kun det bedste. Jeg synes, man bør tage en alvorlig snak om, hvorvidt deres øvelser ude i trafikken er den rigtige måde at gøre det på, siger han.

En betragtning, som Per Allan Hansen ikke deler.

- Jeg fornemmer, at der er en forståelse for, at hvis man skal blive god til noget, så skal man også træne det. Vi er ikke ude på at genere nogen, og vi prøver selvfølgelig at tage en dialog med dem, der forholder sig negativt til vores tilstedeværelse, men vi møder positivitet fra langt de fleste steder, vi kommer. Og det er jeg glad for, siger han.

Avisen vil gerne vide, hvad DU mener om Politiskolens udrykningskørsel. Du kan deltage i afstemningen her.


Jeg har set, hvordan særligt ældre mennesker går i panik, for de sidder jo bag rattet og tænker, at politiet er på vej til et bankrøveri. Jeg mener ikke, at træningen skal foregå, mens andre bilister også er stressede.

Tom Skovgaard


Annonce
Odense For abonnenter

Rollo skabte utryghed i villakvarter: Nu er han død

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Sort røg fra skorstenen: Fynsværket skal droppe kul, men sidste år blev der skovlet ekstra meget kul i ovnen

Erhverv For abonnenter

Utrygge buschauffører: Flere og flere unge stiger på bussen og siger, de har astma, for så skal de ikke bære mundbind

Kerteminde

Restaurant åbner efter planen i forsommeren: Nu er firkløveren bag klar med koncept og navn

GOG

Emil Lærke er tabt for GOG og skifter til udlandet til sommer og direktør Kasper Jørgensen er virkelig ærgerlig over det.

For abonnenter

Mads og Lena fra 'Årgang 20': Hvis et af børnene ikke vil på tv længere, så stopper vi

Navne For abonnenter

Dødsfald: Trompeten har lydt for sidste gang: Peter var både til Carl Nielsen og det populære

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning, inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Faaborg-Midtfyn

Den sidste hjælpende hånd fra afdød ildsjæl: Efterlader millionbeløb til en række af områdets foreninger

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Erhverv For abonnenter

Buschauffører vil have fordøren lukket og kontanterne ud:  - Bliver vi lagt ned, bliver trafikken i Odense også lagt ned

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Endnu et anti-vaccine-skilt dukker op i ny by: - Jeg bliver sgu så gal

Middelfart

International handelsvirksomhed får nej til at fjerne bevaringsværdig skorsten: Den skal i stedet renoveres med hjælp fra fonde

Annonce