Annonce
Kultur

Eks-minister skal give råd til Koldkrigsmuseum Langelandsfort: - Sagt lige ud, er det noget af et scoop

Søren Gade (V) får nu tilknytning til Koldkrigsmuseet Langelandsfort og andre afdelinger under Langelands Museum. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt
Tidligere forsvarsminister og tidligere chef for hjemmeværnet skal være med i det nyskabte museumsråd for Langelands Museum.

LANGELAND: Når koldkrigsmuseet skal kigge på fornyelser i form af genstande og temaudstillinger, kan det få råd med på vejen fra to personer med stor indsigt i militære anliggender. Det er tidligere forsvarsminister og nuværende europaparlamentsmedlem Søren Gade (V) og pensioneret generalmajor og tidligere chef for hjemmeværnet Finn Winkler, der skal ind at yde en indsats.

De har begge sagt ja til at indtræde i det nyskabte Museumsråd for Langelands Museum, som netop omfatter blandt andet Koldkrigsmuseet Langelandsfort, men også flere andre afdelinger. Det fremgår det af en pressemeddelelse fra Langeland Kommune.

- Sagt lige ud, er det noget af et scoop, som Langeland har gjort, udtaler borgmester Tonni Hansen (SF) i denne pressemeddelelse.

Annonce

Også formanden for det nye politiske udvalg, Erhvervs-, Kultur- og Turismeudvalget, Jørgen Nielsen (K), er tilfreds.

- Det er jeg utroligt glad for. De er to mennesker med stor indsigt i koldkrigstiden - som fylder meget i vores museum - og tillige har de begge en meget omfangsrig berøringsflade, et stort kendskab til blandt andet fonde, og de vil helt sikkert kunne bidrage til, at vi sammen udvikler Langelands Museum. At vi har kunne tiltrække sådanne kapaciteter, vidner også om, at Langelands Museum er noget ganske særligt med en national betydning, som vi kan være stolte af, nævner Jørgen Nielsen i pressemeddelelsen.

Historisk monument

Søren Gade ser frem til at kunne bidrage til museets fremtidige udvikling:

- Det er et vigtigt historisk monument i Danmarks historie, som fortjener at blive formidlet til endnu flere. Jeg er imponeret over, hvor mange besøgende Langelandsfort evner at tiltrække, og jeg vil sammen med Museumsrådet arbejde for at endnu flere får den gode oplevelse, siger han i pressemeddelelsen.

Magtskifte

I slutningen af 2021 besluttede en enig kommunalbestyrelse  at flytter ansvaret og beslutningskompetencen fra Langelands Museum bestyrelse over i kommunalbestyrelsen.

Medlemmerne af Erhvervs-, Kultur- og Turismeudvalget overtager posterne i museets bestyrelse, mens de faglige input skal komme fra et nyt rådgivende organ.

Det nye rådgivende organ får navnet Langelands Museumsråd, og det skal vejlede og sparre med ledelsen på museet for at sikre den bedst mulige udvikling og præstation. 

Det nye råd bliver dog uden deltagelse af Langelands mest fremtrædende og kyndige museumsfolk. 

Jørgen Skaarup og Peter Dragsbo var begge med i den daværende bestyrelse, men ingen af dem er fortsat i det nye museumsråd. De var begge en del af et flertal i bestyrelsen, der ved en høring stemte imod den nye konstruktion.

Det er Slots- og Kulturstyrelsens evaluering af museet, der har fået direktionen på rådhuset til at anbefale en ny model. 

Finn Winkler, der i mange år har været optaget af at sikre den militærhistoriske fortælling, var ikke i tvivl, da han blev kontaktet:

- Jeg glæder mig til at kunne bidrage til arbejdet i Museumsrådet for Langelands Museum og ser frem til at kunne understøtte den fantastiske udvikling som museet har, lyder det fra ham.

I 2020 var Langelands Museum den tredje mest besøgte attraktion i det fynske område, og 2021 var der over 70.000 besøgende i museets afdelinger og udstillinger.

Annonce

40 år i hæren

Søren Gade var fremtræde folketingsmedlem i mange år og forsvarsminister fra 2004-2010. Efter en række år i erhvervslivet gjorde han politisk comeback og blev valgt til Europa-Parlamentet i 2019, lige som han fra marts 2022 er udnævnt som kommitteret for hjemmeværnet.

Finn Winkler har haft en næsten 40-årig karriere i Forsvaret i hæren, hvor han blandt andet har været eskadronchef og panserbataljonchef. Finn Winkler har haft national skole- og stabstjeneste flere gange samt international stabstjeneste i NATO-hovedkvarteret i Bruxelles, ligesom han har været udsendt to gange. Han afsluttede sin militære karriere med 10 år i hjemmeværnet. Han er efterfølgende blevet frivillig i hjemmeværnet ved det lokale distrikt.


Annonce
Nordfyn For abonnenter

Kan en pædagog erstatte en SOSU?: Nordfynsk plejecenter tester mulig løsning på problematisk personalemangel

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

14-årige Mikkel sprang ud som Amalie: Nu er hun landskendt på tv - Det var overvældende og kom som et chok

OB For abonnenter

OB's fodbolddirektør Björn Wesström viser kløgt og har allerede spillet sine første kort med stor tydelighed

Navne

Ung præst vender næsen hjemad: - Jeg glæder mig til at slå rod med min kone og børn

Odense

FærdselsuheldRingvejen: To personbiler kørt sammen

Politiet har ingen fartmålinger: Alligevel er Lars' Tesla beslaglagt på sjette måned

Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed gennem 36 år skifter ejere: Der bliver brug for flere hænder

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Faaborg-Midtfyn

De ansatte får al skraldet: Hvorfor spare i så vigtig en afdeling?

Middelfart

500 kilo er forsvundet op i den blå luft: Har du set Bjarnes kvie?

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Erhverv

Der kommer ikke flere specialiteter fra Jan og Tine: Tirsdagsmaden fortsætter dog i ny version

Kerteminde For abonnenter

Forvirringen er total: Politi og kommune uenige om parkering i Måle

Faaborg-Midtfyn

Ø-familie beder om hjælp: Vil du være med til at finansiere et øko-landbrug på Lyø?

Annonce