Annonce
Indland

Eks-minister er frifundet for forsvundet fortidsminde

Eks-minister er frifundet for forsvundet fortidsminde

Den tidligere konservative minister Bernt Johan Collet frifundet i sag om en ødelagt, 5500 år gammel langhøj.

Den tidligere minister Bernt Johan Collet er onsdag frifundet ved Retten i Nykøbing Falster for anklage om at fjerne en 5500 år gammel begravelsesplads, en såkaldt langhøj, i Vallebo Skov på Sydsjælland.

I dag er gravhøjen væk. Stenene er forsvundet, og stedet er plantet til med juletræer på eks-ministerens grund. Anklagemyndigheden krævede Bernt Johan Collet idømt bødestraf for at have fjernet langhøjen på et tidspunkt mellem 2008 og 2012.

Den 30 meter lange og seks meter brede langhøj lå på Lundbygaard Gods, hvorfra Bernt Johan Collet, der har været forsvarsminister i Poul Schlüters regering, hvert år eksporterer 500.000 juletræer.

Det er ikke første gang, at godsejeren er i myndighedernes søgelys i forbindelse med ødelæggelse af fortidsminder. For nogle år siden blev 11 gravhøje på hans ejendom ødelagt af skovbrugsmaskiner.

Også dengang blev han meldt til politiet, men sigtelsen blev frafaldet, da ansvaret lå hos entreprenøren.

Collet, der er godsejer, kammerherre og hofjægermester, har til flere medier undskyldt sig med, at Kulturstyrelsens arkæolog i 2008 skrev, at fortidsmindet var næsten umuligt at se.

- Når selv en arkæolog har svært ved at se højen, hvordan skulle vi andre så kunne, har han tidligere sagt til DR Sjælland.

De 11 ødelagte høje er blevet retableret, og det gælder også langhøjen. Men med nye randsten for de originale er væk.

Med frifindelsen skal statskassen betale sagens omkostninger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Corona-nødråb fra børnehaver i Vollsmose: Vi bliver svigtet mens smitten spreder sig

Annonce