Annonce
forside

Eks-borgmester skal sidde model: Hornemann skal op på borgmestervæggen

Lars Erik Hornemann skal portrætteres og op at hænge på gangen foran borgmesterkontoret, hvor to af hans forgængere er portrætteret: Socialdemokraterne Holger Rasmussen (tv) og Jørgen Henningsen. Foto: Katrine Becher Damkjær

Tidligere borgmester Lars Erik Hornemann skal portrætteres ligesom sine forgængere. Det er en ære, siger han. Udgiften er op imod 70.000 kroner.

Svendborg: Tidligere borgmester Lars Erik Hornemann (V) skal ligesom sine forgængere portrætteres og op at hænge på gangen ved indgangen til borgmesterkontoret på rådhuset i Svendborg.

Den nuværende borgmester Bo Hansen (S) har spurgt sin forgænger, om han har ønsket at blive portrætteret, og svaret var ja. Det er Bo Hansen glad for - også selvom det sker i kølvandet på en historisk stor sparerunde, og prisen for et portræt er op mod 70.000 kroner.

- Jeg er glad for, at Lars Erik Hornemann har sagt ja. For mig handler det om at videreføre en tradition med at male og portrættere borgmestrene. Jeg synes, det er en god skik og en god tradition, at man på den måde bliver en del af historien, når man har været borgmester, siger Bo Hansen.

Annonce

Jeg er ligesom mine forgængere stolt over at have været borgmester, og det korte og ærlige svar er, at det vil være en ære for mig at blive portrætteret og hænge på rådhuset i Svendborg.

Lars Erik Hornemann (V), tidligere borgmester

Lars Erik Hornemann

Venstres 61-årige Lars Erik Hornemann har været borgmester i 12 år - først i Gudme Kommune fra 2002 til 2006 og siden i to perioder i den nye storkommune i Svendborg: 2005-2009 og 2013-2017.
Han tabte ved valget i 2017 nøglerne til borgmesterkontoret til socialdemokraten Bo Hansen og har siden proklameret, at han ikke genopstiller som spidskandidat ved valget i 2021.
Lars Erik Hornemann er i dag viceborgmester og formand for Kultur- og Fritidsudvalget samt Venstres gruppeformand.

Lars Erik Hornemann studerer portrætterne af to af hans forgængere, socialdemokraterne Holger Rasmussen (tv) og Jørgen Henningsen. Foto: Katrine Becher Damkjær
Lars Erik Hornemann på borgmestergangen med portrætterne af Holger Rasmussen, Jørgen Henningsen, Svend Aage Andersen og Viggo Schultz. Foto: Katrine Becher Damkjær

Hornemann: En ære

Lars Erik Hornemann blev også spurgt, efter at han havde tabt valget til Curt Sørensen i 2009, men dengang sagde han nej. Han ønskede at erobre borgmesterkæden tilbage, og det gjorde han som bekendt ved valget fire år senere.

Efter valgnederlaget til Bo Hansen i 2017 besluttede han sig for ikke at genopstille som spidskandidat og lægge borgmesterdrømmene bag sig, og på den baggrund har Lars Erik Hornemann nu sagt ja til at lade sig portrættere.

Han lægger ikke skjul på, at det er en ære for ham at komme op at hænge ved siden af de øvrige borgmestre på væggen på rådhuset.

- Jeg er ligesom mine forgængere stolt over at have været borgmester, og det korte og ærlige svar er, at det vil være en ære for mig at blive portrætteret og hænge på rådhuset i Svendborg, siger Lars Erik Hornemann.

Der har andre steder i landet været stor fokus på prisen på et borgmesterportræt. I Odense har skatteborgerne netop betalt 250.000 kroner for et portræt af tidligere borgmester Anker Boye (S), og i 2015 betalte de 350.000 kroner for et portræt af hans forgænger, Jan Boye (K).

Den debat har Lars Erik Hornemann også fulgt med i, og han har på den baggrund også haft betænkeligheder ved at sige ja.

- Men vi er på et helt andet niveau i Svendborg. Jeg kan godt forstå, hvis nogen mener, vi burde lade være, men på den anden side er det en del af en historieskrivning, som jeg synes, vi skal have plads til, siger Lars Erik Hornemann.

Det er Bo Hansen enig i. Han fortæller, at han opfordrede Lars Erik Hornemann til at sige ja.

- Jeg er bevidst om, at det her kommer efter en situation, hvor vi har sparet utroligt mange penge, men jeg har alligevel opfordret Lars Erik til at sige ja. Jeg har fortalt ham, at det ikke er ham, men mig, der står bag beslutningen, fordi jeg synes, det er vigtigt at føre videre, siger Bo Hansen.

Curt Sørensen er den seneste borgmester, der er blevet portrætteret. Den lokale kunstner Louise C. Fenne har lavet portrættet, der kostede 64.673,75 kroner - alt inklusive.

Lars Erik Hornemann skal nu selv ud og finde en kunstner, der kan portrættere ham, og han har også fået en liste med forslag fra kommunens billedkunstråd.

Lars Erik Hornemann fortæller, at han også kigger på nettet, og han og hustruen Joan Hornemann desuden har været på galleribesøg for at hente inspiration.

- Jeg kigger på det sammen med min kone, og det bliver nok hende, der bliver overdommer, griner den tidligere borgmester.

Da Curt Sørensen blev portrætteret i 2015, var det den sydfynske kunstner Louise C. Fenne, der førte penslen. Udgiften til maleriet var dengang 64.673,75 kroner - alt inklusive.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Ny hanløve er ankommet til Odense Zoo

Leder For abonnenter

Overvågning. Et nødvendigt onde

Avisen bragte i går en god nyhed fra Korsløkkeparken, der er et boligområde i Odense på den såkaldte ghettoliste. Efter opsætning af i alt 460 kameraer er området blevet markant fredeligere. Tidligere var Korsløkkeparken plaget af omfattende hashhandel, hærværk og anden kriminalitet, der gjorde bebeboerne utrygge. Men nu kan tillidsfolk for beboerne fortælle, at kameraerne har lagt en dæmper på de urolige elementer, som typisk er helt unge mennesker. De nye kameraer i Korsløkkeparken flugter således fint med regeringens planer om mulighed for mere markant overvågning i det offentlige rum. Dette forslag vil regeringen sandsynligvis komme igennem med, takket være støtte fra de blå partier, og det vil ikke mindst langt størsteparten af beboerne i større almene bebyggelser være glade for. Med god grund. Fredelige borgeres efterspørgsel af en tryg hverdag, hvor man ikke møder hashpushere i nedgangen til kælderen eller skal frygte hærværk mod sin parkerede bil, er forståelig og legitim. Men samtidig må man ikke se bort fra, at mere overvågning også indskrænker den frihed og ret til privatliv, som er grundlæggende for et åbent, demokratisk samfund. Folks behov for tryghed stritter altså imod nogle vigtige værdier, og dermed kan sammenstødet overføres til modsætninger mellem på den ene side almindelige danskere, der tager afsæt i deres hverdag, og på den anden side organisationer, der henviser til undersøgelser og statistikker. Mens hr. og fru menigmand tager overvågningen ret afslappet, er for eksempel Advokatrådet og Det Kriminalpræventive Råd betænkelige. De efterlyser dokumentation for, at øget overvågning gør det nemmere for politiet at opklare alvorlige forbrydelser. Skeptikerne påpeger også, at regeringens lovforslag, om det bliver vedtaget, vil indskrænke borgernes ret til privatliv mere, end man forestiller sig. Det kan meget vel være rigtigt, at kameraovervågning kun har begrænset betydning, når det drejer sig om alvorlig kriminalitet. Men skønt gamle begreber som ro og orden ikke i dag er på mode blandt fagpersoner, har de alligevel fylde i befolkningen. Derfor er øget overvågning et nødvendigt onde. I hvert fald indtil forældre og SSP-folk har lært de unge uromagere reglerne for almindelig god opførsel. Det vil desværre nok tage en rum tid.

Fyn

23-årig fodgænger dræbt på motorvejen: Han havde været til fastelavnsfest

Annonce