Annonce
Sydfyn

Eks-borgmester går til modangreb: Lukkethed er ikke arvet efter mig

Tidligere borgmester Bjarne Nielsen (V) slår efterfølgerende Tonni Hansen (SF) klart, når det handler om åbenhed i orienteringssagerne i kommunalbestyrelsen. Grafik: Mikkel Damsgård Petersen
Tidligere borgmester Bjarne Nielsen (V) går til modangreb på sin afløser Tonni Hansen (SF), der i Fyns Amts Avis har forklaret, at kutyme med lukkede orienteringspunkter i kommunalbestyrelsen er noget, han har overtaget. En gennemgang af syv års dagsordener viser, at en lukket kultur er indført under Tonni Hansens ledelse.
Annonce

Langeland: Langelands tidligere borgmester Bjarne Nielsen (V) går nu frontalt til angreb på sin afløser, Tonni Hansen (SF), i sagen om de mange lukkede orienteringspunkter på møderne i kommunalbestyrelsen.

Tonni Hansen forklarede i Fyns Amts Avis i søndags, at en fast kutyme med lukkede orienteringspunkter var noget, han havde overtaget, og at han absolut ikke havde nogen interesse i ikke at have offentlighed om tingene.

Den forklaring angriber Bjarne Nielsen nu, og det gør han med veldokumenteret skyts. Han har været tilbage og kigge i de gamle dagsordener, og her fremgår det, at der under hans ledelse ikke var faste lukkede orienteringspunkter på møderne i kommunalbestyrelsen.

Fyns Amts Avis har også tjekket de gamle dagsordener syv år tilbage, og en optælling viser, at Bjarne Nielsen i sin regeringstid havde et orienteringspunkt på dagsordenen på 45 møder, og at blot tre af dem var lukket for offentligheden. Til sammenligning har Tonni Hansen sat et orienteringspunkt på dagsordenen på 35 møder, og samtlige, altså alle 35, har været lukket for offentligheden.

- Jeg bliver lidt irriteret, for jeg synes ikke, det er rimeligt at sige, at det er noget, han har arvet fra mig. Han har ingen grund til at frakende sig skylden, og det har jeg også sagt til Tonni, fastslår Bjarne Nielsen.

Annonce

Flere lukkede sager

Tonni Hansen har forklaret, at han ønsker et lokalt demokrati, hvor borgerne deltager i den demokratiske proces, men i virkelighedens verden oplever Bjarne Nielsen en kommune, der er blevet mere lukket med SF’eren for bordenden.

Kommunestyrelsesloven

Paragraf 10: Kommunalbestyrelsens møder er offentlige. Kommunalbestyrelsen kan bestemme, at en sag skal behandles for lukkede døre, når dette findes nødvendigt på grund af sagens beskaffenhed. Spørgsmålet om, hvorvidt en sag giver grundlag for dørlukning, forhandles for lukkede døre, hvis dette bestemmes af kommunalbestyrelsen eller formanden.

Det er kun nødvendigt at behandle en sag for lukkede døre, hvis der ved sagens behandling vil blive eller forventes at blive fremdraget fortrolige oplysninger, der er omfattet af forvaltningslovens regler om tavshedspligt. Det gælder typisk i personalesager og sager om køb og salg af ejendomme.

Han fortæller blandt andet om flere lukkede sager i sundhedsudvalget, hvor han er menigt medlem.

- Jeg har flere gange påpeget sager, som var lukkede, og som aldeles ikke burde være det. Det mest grelle eksempel var dengang, madpriserne til ældre skulle stige. Den sag var åben, da ældrerådet skulle have besked, men da den kom op i sundhedsudvalget, blev det en lukket sag to gange, inden det så blev åbent til sidst, siger Bjarne Nielsen.

- Priser på mad er da ikke noget, vi skal holde lukket, og det er bare et eksempel. Vi har også haft sager om sygefraværet på plejehjemmene, som har været lukket, uden at det gav nogen som helst mening, siger den tidligere borgmester.


Jeg bliver lidt irriteret, for jeg synes ikke, det er rimeligt at sige, at det er noget, han har arvet fra mig.

Bjarne Nielsen (V), tidligere borgmester


Han husker kun to af de tre orienteringssager, han selv lukkede dørene for, da han var borgmester. Den ene sag var et forslag fra kommunaldirektøren til en ny struktur i administrationen, og den anden var en gennemgang af et halvårsregnskab på asylområdet.

- Når jeg lukkede orienteringssagerne, var det absolut en undtagelse, og jeg sørgede altid for, at man bagefter kunne se i referatet, hvad vi havde diskuteret. Det kan man heller ikke længere, siger Bjarne Nielsen, der ikke kan forstå, hvorfor Tonni Hansen fortsætter den faste procedure med lukkede døre.

Annonce

Skovsag for lukkede døre

På mødet i mandags diskuterede politikerne blandt andet den meget omtalte skovrejsningssag fra Løkkeby som en del af det lukkede orienteringspunkt. Dørene blev lukket til trods for, at flere naboer var mødt op for at stille spørgsmål til sagen og overvære mødet i kommunalbestyrelsen.

- Den skovsag burde aldrig have været lukket. Og det er bare et eksempel på, at der er alt for stor lukkethed, siger Bjarne Nielsen.

Den tidligere borgmester anerkender dog, at det kan være både nødvendigt og klogt at lukke sager i fagudvalgene. Han kan godt forstå, at sagen om en ny skolestruktur startede som et lukket punkt i Lærings-, Social- og Kulturudvalget, hvor han selv er medlem.

- Det brokkede jeg mig heller ikke over, for jeg kan godt huske, hvor meget ballade det gav i kommunalbestyrelsen, da administrationen for nogle år siden kom med et forslag om at lukke Strynø Skole. Det sagde vi nej til, og her kunne man godt have holdt et møde i udvalget først, hvor vi drøftede forslaget, inden det kom ud og skabte en masse ballade, siger Bjarne Nielsen.

Annonce

Åbenhed og borgerinddragelse

Han kan dog ikke forstå, at forslaget til den nye skolestruktur, der nu er til debat, ikke er blevet åbnet noget tidligere. Sagen har været drøftet på en lukket dagsorden i udvalget i maj, juni og august og for lukkede døre i kommunalbestyrelsen i august.

- Jeg synes, det skulle have været åbnet noget før, og det er Tonnis ansvar. Når man siger, at man går ind for åbenhed og borgerinddragelse, så er det ikke så smart, at der slet ikke har været åbenhed om flere ting. Og ser man på dagsordenerne, så er der noget mere lukkethed i denne her periode, end da jeg var borgmester, siger Bjarne Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Odense

Hårdere straffe og bedre uddannelser: Rahbæk Juel ønsker nationale tiltag i kampen mod negativ social kontrol

Odense

25-årig varetægtsfængslet: Sigtet for medvirken til drab og drabsforsøg i Egeparken

Annonce