Annonce
Sydfyn

Ejere af smykkebutik knuste efter tyveri: De har stjålet vores levebrød

Ægteparret Sisse og Ole Jæger Thrane har haft indbrud i deres smykkebutik i Møllergade 50. Tyvene er forsvundet med stort set alle smykker og dermed butikkens fundament. Foto: Hans-Henrik Dyssel.
Vita Vita Smykker i Møllergade havde natten til torsdag indbrud. Tyvene tog stort set alt i butikken og har dermed sat indehaverne Sisse og Ole Jæger Thrane i en penibel situation, da de ikke var forsikrede mod tyveri.

Svendborg: Udefra kan det være svært at se, men så snart man går ind i butikken, vil man opdage, at noget er galt.

En rude i hoveddøren ind til bygningen er smadret. Det samme er en rude i butiksdøren. Og indenfor står alle montre og udstillingsborde tomme.

Det er et mareridt, som Sisse og Ole Jæger Thrane står midt i. Natten til torsdag er nogen brudt ind i deres smykkebutik i Møllergade og stukket af med halskæder, ringe, øreringe og diverse materialer.

Med ét forsvandt meget af det, ægteparret havde brugt år på at opbygge, ud af døren, og tyveriet efterlader indehaverne i en kritisk situation.

- Vi er en lille forretning, der lever af de ting, vi selv laver, og de har taget det hele. De har taget vores levebrød. Det er katastrofalt, lyder det fra Sisse Jæger Thrane, der forklarer, at situationen er forværret af, at de ikke var forsikrede mod tyveri.

Det ville nemlig kræve, at butikken var beskyttet med et gitter, hvilket den ikke er.

- Det valgte vi ikke at gøre, da vi er en lille butik, og vi i det hele taget ikke har lyst til at bure os selv inde. Folk skal kunne se os, og at vi sidder derinde og arbejder.

- Vi havde ikke troet, at nogen ville gå efter en så lille butik som vores, tilføjer Sisse Jæger Thrane.

Annonce
Alle montre og udstillingsborde og -figurer stod tomme, da Ole Jæger Thrane torsdag nat nåede frem til sin butik. Foto: Hans-Henrik Dyssel.

Barsk

Det var torsdag nat omkring klokken 2.30, at Ole Jæger Thrane blev vækket af politiet, der ringede ham op med beskeden om, at der havde været indbrud i butikken, som også er kombineret værksted.

Han kørte derfor fra hjemmet nær Kerteminde og ned til Svendborg, hvor han hurtigt kunne konstatere, at der ikke lå meget tilbage.

- De havde ryddet den for alt, siger Ole Jæger Thrane, der forklarer, at værdien af det stjålne endnu ikke er gjort op.

Ligegyldigt hvad beløbet munder ud i, er det et betragteligt tab for en forretning af Vita Vita Smykkers størrelse.

- Det er hele vores fundament, de er kommet af sted med, for nu står vi og har ikke noget at sælge. Og da de har taget meget af vores råmateriale også, kan vi ikke bare lave nyt, siger Ole Jæger Thrane.

Han fortæller, at det er første gang, de har oplevet indbrud, og at de er tydeligt mærkede af oplevelsen.

- Det er jo mange års arbejde, der er taget fra os, siger han, mens Sisse supplerer.

- Det er vildt, at nogle mennesker, som vi ikke ved, hvem er, kan have så stor påvirkning på vores liv ved at tage vores ting. Det er ret barskt.

En drøm

Ægteparret har i mange år arbejdet med, designet og lavet smykker. Sisse i 17-18 år og Ole i omkring 10 år.

I en årrække drev de virksomhed hjemmefra, men for halvandet år siden tog de skridtet og fik egen butik, da de sammen åbnede i Møllergade.

- Det havde længe været en drøm at få en butik her i Svendborg, og vi har været rigtig glade for det og haft mange trofaste kunder, fortæller Sisse Jæger Thrane.

Og det er netop de trofaste kunder, som butiksindehaverne har allermest brug for nu, hvis de skal gøre sig forhåbninger om at komme godt videre med forretningen, forklarer Ole Jæger Thrane.

- Det bedste ville være, at kunderne kommer ned og bestiller nye smykker, eller at de giver os et bidrag, siger butiksindehaveren.

Det er halvandet år siden, at Ole og Sisse Jæger Thrane åbnede Vita Vita Smykker i Møllergade, og det har indtil nu været en god tid. Lige nu er det mindre sjovt efter indbruddet. Foto: Hans-Henrik Dyssel.

Glæden ikke væk

Indbruddet betyder, at Sisse og Ole Jæger Thrane formentlig vil sikre butikken med alarmer. Også selvom det i princippet går imod det, de står for.

- Vi synes egentlig ikke, at det burde være nødvendigt med alverdens alarmsystemer, siger Sisse Jæger Thrane.

Og selvom indbruddet har sat sine tydelige spor og gjort ægteparret mere påpasselige, så er visse ting altså stadig uændrede.

- Det kan godt være, at der er nogen, der har taget noget fra os, og det er hårdt. Men af den grund mister jeg ikke tilliden til andre, siger Sisse Jæger Thrane.

- Tyvene skal heller ikke have lov til at tage glæden ved det, vi laver, fra os, siger hun.

Natten til torsdag var der indbrud i Vita Vita Smykker i Møllergade. Tyvene forsvandt med det meste. Foto: Hans-Henrik Dyssel.
Vita Vita Smykkers signaturdesign er let genkendeligt. Foto: Hans-Henrik Dyssel
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Skal vi flette vore ...

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce