Annonce
Odense

Ejere af barer og natklubber i Odense: Pas på forhastede beslutninger om vores lukketider

Oktoberfest på Heidi's Bier Bar. Arkivfoto: Nils Svaleb¿g
Folkene bag flere kendte natklubber og værtshuse i Odense vil ikke afvise at tale om nattelivets lukketider, men andre ting er vigtigere. Pas på med forhastede beslutninger, lyder det.
Annonce

Odense: På baggrund af en undersøgelse om kriminalitet under coronakrisen foreslår Det Kriminalpræventive Råd, at man i fremtiden lukker nattelivet tidligere, end man gjorde før coronakrisen. Det skal ske i et forsøg på at mindske antallet af voldsepisoder.

Undersøgelsen - der blandt andet har Syddansk Universitet i forfatterkredsen - henviser til en anden undersøgelse fra Norge, der viser, at volden øges med 16 procent for hver time udskænkningsstederne sælger alkohol.

Ifølge Bjørn Hentze, direktør for fynske Bargroup, der blandt andet ejer værtshuset Viggos og natklubben Blomsten & Bien i Odense, skal man passe på med forhastede konklusioner og ændringer.

- Man kan hurtigt blive forfalden til at konkludere noget på de her undersøgelser. Men man skal have alle parametre med. Der er hele den økonomiske konsekvens. Hvis man vælger at lukke nattelivet klokken to, vil det fjerne eksistensgrundlaget for den sene del af nattelivet. Det er et kæmpe erhvervsliv, siger han og tilføjer:

- Vi har set den seneste måneds tid, at folk bare bliver mere beruset tidligere, og så har vi ikke løst det, der var hensigten.

Kriminalitet under coronakrisen

En undersøgelse foretaget af Syddansk Universitet, Det Kriminalpræventive Råd og Syd- og Sønderjyllands Politi viser, at antallet af voldsanmeldelser er faldet under coronakrisen. Undersøgelsen peger blandt andet på nedlukningen af nattelivet som årsag.

Derfor foreslår Det Kriminalpræventive Råd, at man lærer af coronakrisen og i fremtiden lukker nattelivet tidligere.

I Norge viser en undersøgelse, at volden øges for hver time udskænkningsstederne serverer alkohol. I Sverige viser en undersøgelse, at det mindsker volden, hvis man ikke serverer alkohol for meget berusede personer.

Også Rekom, der på landsplan ejer blandt andet Heidi's Bier Bar, Aya Club og The Australian Bar, mener, at man skal passe på med forhastede beslutninger. Rekoms politiske chef, Lars Børsting, siger:

- Det virker forhastet og en smule naivt at udforme retningslinjer for fremtidens natteliv på baggrund af en periode, som vi aldrig har set lignende. Men vi skal skabe nogle gode fora, hvor man kan diskutere, hvad der kan gøres for at imødekomme den vold, der er i nattelivet.

Annonce

Trygge restaurationer

Bjørn Hentze mener ikke, at det er utrygt at færdes på restaurationerne i Odense. Det er nærmere, når man går hjem fra dem, at det kan  være utrygt.

- Hvad sker der, hvis vi lukker bylivet klokken to eller tre? Holder folk op med at samles, eller samles de bare i offentlige rum? Det kan skabe en ny situation under mindre kontrollerede forhold, som restaurationerne trods alt er. Vi lever af at håndtere den slags i samarbejde med ordensmagten, fortæller han.


Derfor skal vi snakke om vores ansvar for gæsterne, mere end om hvornår man må gå ud.

Bjørn Hentze, direktør for Bargroup


Lars Børsting mener også, at folk er trygge ved at gå i byen. Han fortæller, at det, de oplever, ikke er i nærheden af vold. Det er små skænderier og uoverensstemmelser.

- Men vi har uddannede dørmand til at håndtere det. De er uddannet i konflikthåndtering, førstehjælp og så videre. De passer på vores gæster, siger han.

Annonce

"Du skal ikke have mere at drikke"

En stor del af arbejdet på værtshuse og natklubber er at håndtere gæster, der har fået rigeligt alkohol.

- Hvis vi har gæster, der er meget fulde, så udskænker vi ikke alkohol til dem. Så siger vi: "du skal ikke have mere at drikke. Du kan få en kildevand", fortæller Lars Børsting. Han tilføjer, at dørmændene også tager en vurdering af, om folk skal lukkes ind eller om de er for fulde eller aggressive.

Bjørn Hentze, direktør for Bargroup. Her ved forvandlingen af Storms Pakhus. Foto: Kim Rune

- Næsten hver aften er vi i dialog med gæster, der ikke skal have mere at drikke. Det er en svær vurdering. Derfor skal vi snakke om vores ansvar for gæsterne, mere end om hvornår man må gå ud, mener Bjørn Hentze.

Både Bjørn Hentze og Lars Børsting konstaterer, at der ikke er flere problemer efter klokken to. Udfordringerne er de samme klokken to som klokken fem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Offer for knivstik i Munkebo er død: 29-årig mand sigtes for drab

Sydfyn For abonnenter

Pendlere på Svendborgbanen til politikere: Få styr på det her

Kerteminde

Drabssigtet erkender at have stukket med kniv: Det var nødværge

Annonce