Annonce
Faaborg-Midtfyn

Ejendomsmægler slår alarm: Vi har for få boliger til salg

Der er godt gang i ejendomsmarkedet i øjeblikket, så Martin Madsen, Nybolig,efterlyser boliger til salg. Foto: Bent Warncke

Siden 2014 er antallet af boliger til salg i Faaborg-Midtfyn Kommune faldet markant. Mæglerne forventer, at det snart vil kunne ses på priserne.

Faaborg-Midtfyn: Det er blevet nemmere at sælge sit hus i Faaborg-Midtfyn Kommune i de senere år. Siden 2014 er udbuddet af boliger til salg faldet med næsten 40 procent - fra cirka 1200 boliger til salg i starten af 2014 til i dag 732. I øjeblikket bliver der solgt flere boliger, end der kommer nye ind.

Fra at have en pukkel af ejendomme, der ikke rigtig skete noget med, oplever en ejendomsmægler som Martin Madsen i Nybolig i Faaborg, at der faktisk begynder at tynde ud på hylderne.

- 2017 var det bedste år siden finanskrisen, så jo - det går rigtig godt. Men det har så også resulteret i, at vi mangler ejendomme til salg. Så hvis folk går og putter med nogle ejendomme, så skal de altså komme med dem. Salget går strygende, lyder det fra Martin Madsen.

Faldet i udbud kunne forklares med, at usolgte ejendomme er blevet taget af markedet, men det er ifølge Søren Andersen fra EDC Faaborg ikke tilfældet. Faldet skyldes, at der i de seneste to-tre år er blevet handlet rigtig mange ejendomme.

- Og en af årsagerne er, at der er begyndt at komme mange nye tilflyttere hertil igen - børnefamilier især fra hovedstadsområdet og fra Odense, siger han.

Annonce

En af årsagerne er, at der er begyndt at komme mange nye tilflyttere hertil igen - børnefamilier især fra hovedstadsområdet og fra Odense.

Ejendomsmægler Søren Andersen, EDC, Faaborg.

Hussalget

I 2017 solgte EDC i Faaborg 104 ejendomme - EDC har afsluttet 10 handler i januar 2018.

Nybolig i Faaborg solgte sidste år 82 ejendomme - i januar 2018 har Nybolig afsluttet 12 handler.

Der er godt gang i ejendomsmarkedet i øjeblikket, så Martin Madsen, Nybolig,efterlyser boliger til salg. Foto: Bent Warncke

Handler mellem lokale

Den trafik var der også i årene op til finanskrisens start i 2008, hvor boligmarkedet boomede i det meste af Danmark, og priserne steg voldsomt. Men krisen og bankernes efterfølgende ulyst til låne penge ud lagde en voldsom dæmper på boligmarkedet. Fra 2009 til 2013 gik ejendomshandlen i Faaborg-Midtfyn Kommune faktisk temmelig trægt.

- I en lang periode havde vi næsten udelukkende handler, der foregik imellem lokale, og folk handlede mere af nød end af lyst. Men nu oplever vi, at folk atter efterspørger nye spændende ejendomme. Vi begynder også at se folk, der flytter hertil fra storbyerne, fordi de vil nyde deres otium i de smukke omgivelser. Sådan noget som strandvillaerne er der virkelig kommet god efterspørgsel på igen, siger Søren Andersen.

Begge Faaborgmæglere oplever, at der er en stor efterspørgsel på andelsboliger - eller retræteboliger, som de kalder dem.

- Folk vil gerne have en nem og centralt beliggende bolig, og andelsboliger går som varmt brød i øjeblikket - vi har dem typisk til salg i 29-30 dage, fortæller Martin Madsen.

- Der er mange af de ældre her i byen, der gerne vil have sådan en, når de får solgt deres bolig. De vil have noget, der ligger i stueplan, er nemt at holde og gerne inden for gå-afstand til indkøb, siger Søren Andersen.

2017 var det bedste år siden finanskrisen, så jo - det går rigtig godt. Men det har så også resulteret i, at vi mangler ejendomme til salg. Så hvis folk går og putter med nogle ejendomme, så skal de altså komme med dem. Salget går strygende

Martin Madsen, ejendomsmægler, Nybolig i Faaborg

Håndværkertilbud

Også EDC-mægler Channe Broholm i Ringe er begyndt at sukke efter at få nye emner på hylderne.

- Markedet har fundet et mere naturligt leje, hvor mængden af ejendomme til salg bedre matcher antallet af købere. Vi har haft flere ejendomme hen over vinteren, som der var flere købere til, og nu står vi faktisk og mangler ejendomme til salg i nogle områder. For eksempel har vi rigtig god søgning på traditionelle, pæne og velholdte parcelhuse i Ringe, Årslev og Nr. Lyndelse, fortæller hun.

At der er godt gang i butikken illustreres også af, at Channe Broholm har solgt nogle mindre attraktive ejendomme relativt hurtigt.

- Vi har haft held til at få solgt nogle virkeligt dårlige ejendomme - altså sådan nogle gode gammeldags håndværkertilbud, fortæller hun.

I det hele taget oplever hun en stigende efterspørgsel også på nogle af de lidt mere specielle typer ejendomme.

- Her i november og december har vi solgt nogle relativt dyre ejendomme i Gislev og Ferritslev. Vi havde ikke i vores vildeste fantasi forestillet os, at vi skulle sælge dem på nogle og fyrre dage, siger hun.

Priserne status quo

Med det faldende udbud af boliger til salg skulle man forvente, at priserne ville stige. Men det er ikke rigtig sket endnu. Gennemsnitsprisen for en kvadratmeter bolig i Faaborg-Midtfyn har i siden 2014 ligget omkring de 7500 kroner - dog med store individuelle forskelle mellem land og by. Men priserne er på vej op, vurderer Martin Madsen.

- Vi kommer til at se stigende priser, men det har ikke for alvor slået igennem endnu. Jeg tror ikke, vi kommer tilbage på prisniveauet, som det var lige før finanskrisen, men en stigning på 10 procent er realistisk. Priserne er i bedring, og salget og omsætteligheden går bedre, siger han.

Søren Andersen vurderer også, at efterspørgslen er så stor, at der snart begynder at ske noget med priserne.

- Grunden til, at vi ikke har set de store prisstigninger endnu, tror jeg er, at udbuddet har været så stort - der har været så meget at vælge imellem, at det har holdt niveauet nede. Men jeg tror, vi har nået et punkt, hvor der begynder at ske lidt med priserne. Efterspørgslen er der, og vi er begyndt at sælge flere ejendomme, inden de når at blive annonceret på nettet, simpelthen fordi vi har købere til dem i kartoteket. Det er noget tid siden, at det har været sådan, siger Søren Andersen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Tyve brød gennem mur til Matas

Læserbrev

Sammenlægning. 700 udsatte børn på én skole?

Synspunkt: Kære Susanne, det er ikke børnenes tarv at sammenlægge Vollsmose-skolerne. Hvordan skulle det gavne det enkelte barn i Vollsmose at samle over 700 udsatte børn på én skole? I mange år har politikerne i Odense snakket om, at vi skal have flere blandede skoler i Odense. Derfor er det meget svært at forstå, at de nu vil skabe en stor skole og samle alle børnene i Vollsmose på Abildgaardskolen. Det er hverken fagligt forsvarligt eller integrationsfremmende. Derudover er det svært at forstå, hvorfor politikerne ikke kan vente med at sammenlægge skolerne, indtil ombygningen er overstået, for at undgå at børnene bliver udsat for flere skoleskift og stress. I perioden, hvor ombygningen står på og nogle af familierne skal flyttes væk fra området og andre flytter ind, har børnene brug for ro omkring deres skolegang. De har brug for deres vante omgivelser, tryghed og deres lærere, som de har kendt i mange år. Politikernes argumentation om, at der bliver færre børn i området, holder ikke i vand. Der skal opføres nye boliger i området, når nogle af de nuværende boliger blev revet ned, hvilket betyder at der flytter nye familier og deres børn til området. Hvor skal de nye børn i området så gå i skole? Derudover er der omkring 1500 mennesker, som flytter til Odense hvert år. I det hele taget bliver der flere børn og ældre i Odense i fremtiden. Derfor er det en omgang tom snak at påstå, at sammenlægningen skyldes faldende børnetal i området. Dertil savner jeg, at I politikere svarer på, hvor tanken om at skabe flere blandede skoler i Odense er blevet af? Og hvorfor skulle de nye tilflyttere i Vollsmose vælge en skole med over 700 tosprogede børn? Der er overhovedet ikke noget sammenhæng mellem det, I politikere siger, og det I gør. Der er ingen, der siger, at vi skal have to skoler i området, hvis der ikke er behov for det i fremtiden. Det giver bare ikke mening at samle alle områdets børn på en skole midt i en periode, hvor der foregår ombygning og renovering i området. Jeg håber inderligt, at I politikere tænker jer om og ikke svigter de mest udsatte børn i vores by. I det mindste fortjener børnene ro omkring deres skolegang, indtil ombygningen er færdig. Vollsmose-børns faglige udvikling, tryghed og trivsel er mindst lige så vigtig, som det er tilfældet for resten af byens skolebørn. Hvorfor skal byens måske mest udsatte børn stilles ringere end andre børn?

Fyn For abonnenter

Sørens gård køres over af jernbanen: Gid staten bare ville opkøbe mig

Fyn

Parti går i folketingssalen for at få bygget ny jernbane to år tidligere

Annonce