Annonce
Kultur

Egeskov får stor skulpturpark

Ambitiøst samarbejde mellem grev Michael Ahlefeldt på Egeskov og gallerist Peter Thomsen fra Galleri 5000 vil løfte Fyn op i den internationale kunstliga. Allerede ved årets sæsonstart kan man se skulpturer i slotsparken. Målet er at kunne vise 50 skulpturer fra 2019.

Den odenseanske gallerist Peter Thomsen fra Galleri 5000 og grev Michael Ahlefeldt fra Egeskov virker som et perfekt makkerpar: Den første har stor viden om skulpturer, men mangler et sted at udstille de værker, han sælger for kunstnere. Den anden er kunstner og maler og tegner, men vil gerne vide mere om skulpturer, og så har han en kæmpestor park, som næsten er plantet til at udstille i.

Derfor var der ikke langt fra idé til handling, da de to først begyndte at tale om at etablere en skulpturpark på Egeskov. Et selskab er oprettet, og når sæsonen begynder, er de første skulpturer på plads i det, Peter Thomsen kalder landets bedste udstillingsvindue.

- Jeg har længe kunnet tænke mig at vise skulpturer i parken, og dette samarbejde er en perfekt ramme for mig. Først og fremmest handler det om at have god kemi, når man skal arbejde sammen, og dernæst handler det om at kunne vise nogle gode kunstnere i parken og sørge for, at der er et vist flow i udstillingen. Skulpturerne er til salg, men aftalen er, at de højst må stå i parken i tre år. Og at jeg i øvrigt har indsigelsesret over for de forslag om skulpturer, Peter kommer med, siger Michael Ahlefeldt og smiler til sin samarbejdspartner.

Han understreger, at Egeskov Skulpturpark er en blivende del af den store fynske turistattraktion. Et større område i egeskoven - lige efter Fuchsiahaven - er netop ved at blive gjort klar til at rumme skulpturerne. Det betyder, at egetræer opstammes, og skovbunden beklædes med græs:

- Det skal gøres ordentligt, og der findes kun fem lignende parker af den størrelse i hele verden. Jeg er nødt til at have hjertet med i det, jeg laver. Sådan er det også med Heartland - det kunne aldrig blive en dødsmetal-festival her på Egeskov, siger Michael Ahlefeldt.

Jeg har en sikker kunstsmag, men jeg er også meget ydmyg over for Peters viden om skulpturer, for dem har jeg aldrig rigtig arbejdet med.

Grev Michael Ahlefeldt, om samarbejdspartner Peter Thomsen, Galleri 5000, i det nye selskab Egeskov Skulpturpark

Egeskov Skulpturpark

Egeskov Skulpturpark åbner 27. april 2018 som et samarbejde mellem Egeskov og Galleri 5000 i Odense. Der er oprettet et selskab, Egeskov Skulpturpark, som de to samarbejdspartnere driver sammen.Skulpturparken bliver en permanent del af Egeskov, og entréen er en del af den eksisterende billet.

Parken kommer i år til at bestå af 20 skulpturer og forventes færdigudbygget i 2019. Til den tid vil slottets park kunne vise 50 skiftende skulpturer. Et værk vil højst befinde sig på Egeskov i tre år.

- Skulpturerne kommer til at stå på en naturlig græsbund, forklarer grev Michael Ahlefeldt. Foto: Kim Rune

Store ambitioner

Peter Thomsen og Michael Ahlefeldt hilste første gang på hinanden i forbindelse med en galleriweekend på Brandts 13.

- Jeg har en sikker kunstsmag, men jeg er også meget ydmyg over for Peters viden om skulpturer, for dem har jeg aldrig rigtig arbejdet med, siger Michael Ahlefeldt.

Gennem sin nye kompagnon og læremester har han allerede lært en masse om den kunstgenre, der er ny for ham. De to mænd har besøgt flere fynske billedhuggere, og desuden har de været på besøg i Nordeuropas eneste tilsvarende park, Wanås Konst Center i Skåne, der - ligesom Egeskov Skulpturpark - er placeret omkring et slot, der ligger i en sø.

Ifølge Peter Thomsen indløser 75.000 årligt billet for at se på skulpturer i Skåne, mens Egeskovs eksisterende 250.000 årlige gæster fra nu af får en ekstra oplevelse, når de har betalt entré.

- For mig betyder samarbejdet, at jeg har fundet en æstetisk smuk markedsplads, hvorfra jeg kan formidle større skulpturelle værker, som der jo ikke er plads til i min lejlighed. Desuden har jeg selvfølgelig et håb om et øget salg, der kan bidrage til udviklingen af min forretning, siger Peter Thomsen.

Han er sikker på, at internationale kunstnere vil være interesserede i at få udstillet deres værker på Egeskov, når de ser de omgivelser, kunsten præsenteres i.

Til dagligt sælger gallerist Peter Thomsen kunst fra sin lejlighed midt i Odense, så han er begejstret for sit nye udstillingsrum, som han kalder "en æstetisk smuk markedsplads". Foto: Kim Rune
Annonce

Kendte skulpturer

Hvilke kunstnere, der foreløbig er lavet kontrakt med, vil de to samarbejdspartnere beholde som en hemmelighed lidt endnu, men de afslører alligevel, at der er tale om en blanding af klassisk og moderne kunst - og at der til at begynde med vil være en overvægt af fynske kunstnere.

- Til næste år vil vi være klar med 50 skulpturer i parken, og det antal vil man fremover kunne forvente at finde her, siger Peter Thomsen.

Han har planer om at låne endog meget kendte skulpturer og placere dem i parken med det formål at trække publikum til.

Også Michael Ahlefeldt kan sagtens forestille sig udstillingen udbygget på flere måder:

- Det vil for eksempel være muligt med tiden at udstille mindre kunstværker inde på selve slottet. Værker, som jeg selv ville købe, hvis jeg havde råd, og som vi gerne vil vise publikum. Men det sker kun, hvis de rigtige værker viser sig, siger han.

Hør gallerist Peter Thomsen og grev Michael Ahlefeldt fortælle om deres fælles projekt, Egeskov Skulpturpark ved at scanne qr-koden med din smartphone
Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Regeringen vil placere nærhospital i Nyborg

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Sport

Stærkt Superligamandskab gæster bundproppen Middelfart onsdag - mulig debut for nyborgenser i målet

GOG For abonnenter

Finner piv-ringe: Uværdig Europa-kamp i Gudme

Odense

Konservative vil sætte tommelskruerne på arbejdsløse med lange uddannelser: De skal sendes i nyttejob efter tre måneder

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ny ansættelse skaber et nyt hul: Sjette folkeskole skal have ny leder

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Debat

Fyns Amts Avis mener: Den hårde, men nødvendige skoledebat på Langeland

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Nyborg

248 dage til Tour de France: Trofæet er hjemme

Odense Håndbold For abonnenter

Formstærk Reinhardt i spidsen - Odense Håndbold i kamp mod Mulle og kompagni

Assens

Analyse: Derfor ligner Søren Steen Andersen en sikker vinder af valget i Assens Kommune

Annonce