Annonce
Odense

Eftertragtet lokalblad: Agedrup Rundt sendes helt til Spanien

Erik Schmidt har stået i spidsen for det lokale blad Agedrup Rundt siden 1994. Tidligere stod han bag en skoleavis "Skolebladet" på Agedrup Skole, som også havde mange lokale læsere. Foto: Simon Staun
Til februar fejrer lokalbladet Agedrup Rundt 25 år. Styregruppen til "Borgerne bestemmer i Bullerup/Agedrup" har netop tildelt Agedrup Rundt 25.000 kroner til fejringen.

150 udgaver af Agedrup Rundt har Erik Schmidt stået i spidsen for sammen med blandt andet 90-årige Ole Christiansen, Hans Ove Nielsen og tidligere formand for beboerforeningen Hans Jørgen Zinther, siden det lokale kirkeblad blev nedlagt i 1994 og erstattet med det husstandsomdelte blad, som bringer alt fra portrætter om lokale til nyheder om udstykninger og historiske klummer seks gange om året.

- Jeg er naturligvis glad for, at vi har modtaget 25.000 kroner til at fejre jubilæet, og det bliver uden tvivl et brag af en fest. Men jeg vil hellere fokusere på årsagen til, at vi udsender Agedrup Rundt på 25. år, siger Erik Schmidt i sognegården, hvor der afholdes redaktionsmøder.

Han er imponeret over, at så mange fra både koordinerings- og redaktionsgruppen har holdt ved i næsten samtlige år.

- Der er enkelte, som er stoppet, fordi de er flyttet. Men hovedparten har været med siden 1994. Jeg vil tro, der er en 15-20 stykker i alt, og kemien mellem os har været fantastisk. Jeg synes i hvert fald, at det stadig er sjovt at være med, siger Erik Schmidt.

Det var oprindelig sognepræst Lene Bischoff-Mikkelsen og beboerforeningsformand Tove Dyrvig, som han fik et godt samarbejde med gennem "Den åbne skole". Et samarbejde, der fortsatte med Agedrup Rundt.

Erik Schmidt nåede at være ansat på Agedrup Skole i 34 år, inden han stoppede for fire år siden. Han kender dermed tusindvis af børn og forældre i byen, som han føler sig tættere forbundet med end Munkebo, hvor han bor.

- Mine egne børn har gået på skolen, og selv om jeg bor i Munkebo, kender jeg mange flere i Agedrup og Bullerup. Jeg har været aktiv på mange måder her gennem forskellige kulturprojekter og føler, at jeg i højere grad har slået rod her.

Annonce
Udgave nummer 150 af Agedrup Rundt udkom i oktober. 2. februar fejres 25-års jubilæet i det lokale forsamlingshus. Foto: Simon Staun

Undgår lokale intriger

Agedrup Rundt er så populært, at mange indbyggere i byen har gemt samtlige 150 udgivelser. Der er også flere fraflyttere, som abonnerer på bladet og får det sendt til deres nye bopæl.

- Vi har en ordning, hvor man for 100 kroner får tilsendt bladet seks gange om året. Vi har omkring 50 abonnenter, og vi sender bladet så langt som til Spanien, har jeg hørt. Det handler om, at folk gerne vil vide, hvad der sker i byen. Også når de er flyttet. De vil gerne læse om alt fra nye butikker til arrangementer og historier om beboere fra byen. Det skaber en dynamik, der betyder, at mange gerne vil medvirke for at fortælle deres historie, siger Erik Schmidt.

Problemet er ikke at finde stof. Det er at sortere i historierne og finde ud af, hvad der er relevant.

- Der vil altid være lokale intriger, men dem holder vi os langt fra. Vi har aldrig haft problemer med at finde egnede historier, og mit fokus er at finde personer med en god historie at skildre i det faste portræt. Jeg veksler mellem køn, alder og arbejde, og det har den effekt, at beboerne bliver bekendte med hinanden. Det er med til at skabe samhørighed og binde lokalområdet sammen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Redningskrans: Rigmand undersøger mulighed for at redde Bazar Fyn

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: 25-årig kvinde har kvalt sine to drenge

1994 Politiet i Odense har beslaglagt en større mængde ulovligt knaldfyrværkeri hos en 33-årig odenseansk ungdomsskolelærer. Læreren solgte fyrværkeriet fra sin bil til sine 15-16-årige elever på en af byens knallertskoler. Læreren nåede at sælge 4500 stykker ulovligt knaldfyrværkeri, inden han blev afsløret på skolen af politiets uropatrulje efter anmeldelser. På lærerens privatbolig og i hans bil beslaglagde politiet godt 2500 stykker farligt fyrværkeri, og læreren sigtes nu for at have købt over 7000 stk. fyrværkeri, blandt andet bomber, der var på størrelse med kokosnødder. Da det beslaglagte fyrværkeri er for farligt at have liggende i kælderen på politigården, opbevares det i en civilforsvarsbunker fra krigens tid. 1969 Det hænder, at folk juleaften kommer i tanker om, at de ikke har fået sendt et julekort eller brev til tante Sofie eller bedstefar. Hvad skal man så gøre for at bøde på glemsomheden? For nogle år siden kunne man sende telegrammer hele juleaften og julenat, men det forlyder, at der nu kun modtages livsvigtige telegrammer. - Vi har ikke noget begreb i den forbindelse, der hedder livsvigtigt, siger telegrafbestyrer N.H. Møller, Odense, og det er ikke rigtigt, at der ikke modtages telegrammer juleaften. Ordningen går ud på, at telegrammer, der ikke kan siges at være vigtige, ikke bringes ud, når de indtelefoneres efter kl. 16.30 juleaften eller nytårsaften. I stedet bringes de ud næste morgen kl. 7.00. 1944 På Harnbjerggaard i Humble på Langeland er der tidligt i går morges udspillet et frygteligt familiedrama, idet fodermesterens 25-årige hustru har kvalt sine to drenge på henholdsvis fem og seks år og derefter berøvet sig selv livet. Ved fire-tiden var fodermesteren stået op og gået i stalden for at påbegynde malkningen, som hans kone plejede at være ham behjælpelig med. Da hun imidlertid efter en times forløb ikke var kommet, blev fodermesteren urolig og gik hjem til boligen for at se, om der var tilstødt hustruen noget. Hun ventede sin nedkomst i nær fremtid. I hjemmet fandt fodermesteren de to smådrenge liggende kvalt i deres senge, mens hustruen havde hængt sig i en snor fra dørkarmen.

Odense

Bazar Fyns butikker håber forgæves på redning: Intet tyder på, at bazaren kan fortsætte

Annonce