Annonce
Assens

Eftertragtede fuglearter på Fyn: Nogle af verdens mest sjældne, største og kostbare eksemplarer stjålet

Papegøjerne af arten koboltblå hyacintaraer er blandt verdens største og mest værdifulde. Fire af dem blev stjålet fra Odense Zoo i 2017. Arkivfoto: Odense Zoo
I Danmark har man flere gange oplevet, at sjældne fuglearter er blevet stjålet ved indbrud i private hjem eller i zoologiske haver. Også på Fyn har der været fugletyve på spil gennem de sidste 20 år.
Annonce

Soldateraraer, amazonepapegøjer og rødhalede jacoer. Der findes et utal af fuglearter, og flere af dem hører til den sjældne slags. Det er især dem, der er interessante for kriminelle smuglere, der ser en forretning i at stjæle sjældne fuglearter og sælge dem til højstbydende samlere verden over.

Få her et overblik over flere af de fugletyverier, der har været på Fyn de sidste 20 år.

1 Elvis

Den 4. juni 2001 blev den ganske kostbare gulbrystede ara Elvis stjålet fra sit bur i Bonnie Dyrecenter, der i sin tid lå på Vesterbro i Odense.

Papegøjen Elvis, til en værdi af cirka 25.000 kroner, blev dog fundet i en lejlighed på Risingevej efter 15 dage, da dyrecenteret fik et anonymt tip.

En mand blev sigtet for hæleri, da han havde købt papegøjen på en ukendt klub for 8000 kroner.

2 Avlspapegøjer

1. juli 2002 mødte en ulykkelig Palle Nielsen fra Ørsted ind til et ødelagt voliere, hvorfra der i nattens løb var blevet stjålet avlspapegøjer og papegøjeunger til en værdi af 36.000 kroner.

En grådkvalt Palle kunne fortælle Fyens Stiftstidende, at han havde mistet otte papegøjer af arterne blåpandede amazonpapegøjer, grå jaco-papegøjer og dobbelt gulhovedet amazonepapegøjer.

Desuden lå fire æg klar til at blive udklækket.

3 Fire papegøjer

Senere samme år i oktober blev fire papegøjer stjålet fra en adresse i Billesbølle ved Middelfart. Fuglene var det eneste, som tyvene tog med fra indbruddet, og de havde selv medbragt fuglebure til at transportere fuglene væk fra huset.

4 Opbrudt voliere

I maj 2005 blev to gråpapegøjer til en samlet værdi af 10.000 kroner stjålet fra en voliere på Lykkegårdsvej i Skalbjerg. Volieren var aflåst med en hængelås, som blev brudt op i forbindelse med tyveriet.

5 Opdrætter bestjålet

I sin fritid opdrættede Jan Christensen fra Lunde papegøjer tilbage i 2008. Han havde fem fugle til at flyve frit i et voliere, men i midten af januar var alle fugle væk efter et indbrud.

Papegøjerne, som var af arterne ædelpapegøjer, gulisset amazonepapegøje, en rødrygget dværgara og en grå jaco, havde i alt en værdi af omkring 60.000 kroner, hvis man skulle købe dem i en dyrehandel.

6 En stor papegøje

En 26-årig mand fra Ellinge mistede i 2009 sin store papegøje af arten gulblå Ara, en af verdens største papegøjearter, under et indbrud på sin landejendom.

Ifølge politiet havde papegøjen en værdi mellem 20.000 og 30.000 kroner.

7 Indbrud i dyrehandel

Dyrehandleren i Nr. Broby havde to gange inden for en kort periode i 2010 indbrud.

Begge gange blev der stjålet papegøjer i butikken, der i alt havde en værdi af samlet set knap 20.000 kroner.

Indbruddene fik ejeren af dyrehandlen til at opgradere overvågningen.

Året efter havde dyrehandlen i Dalum også indbrud, hvor avlspapegøjen Jacob blev stjålet fra sit voliere, hvor den havde boet i 20 år.

8 Fugle og aber

Kold College i Odense fik i slutningen af juni 2014 stjålet 16 fugle og to dværgsilkeaber. Dyr, som blev brugt til at undervise skolens dyrepasserelever.

9 Odense Zoo

Fire prægtige koboltblå hyacintaraer blev stjålet ved et indbrud i Odense Zoo i marts 2017.

Et forsigtigt skøn viste, at papegøjerne kunne have en samlet værdi på tæt på en million på det sorte marked. Især fordi de fire papegøjer var to avlspar.

Zoolog ved Odense Zoo Nina Collatz var ikke i tvivl om, at papegøjetyveriet var udført af professionelle tyve.

Verdensnaturfonden endte med at udlove en dusør på den eller de personer, der kunne føre politiet til indbrudstyvene og de stjålne papegøjer. Men uden held.

10 Fugle Zoo

Danmarks Fugle Zoo i Nårup har ikke kun oplevet indbrud i 2020.

I 2017, et halvt år efter indbruddet i Odense Zoo, havde fuglezooen også indbrud, hvor der blev stjålet 10 papegøjer. Også dengang investerede fuglezooen i mere overvågning for at forebygge fremtidige indbrud.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Snørklet vej til livreddende stik: 99-årige Gerda og Asta på 102 har meget svært ved at få bestilt tid til Covid-19 vaccine

Sport

Kaninerne skal have slikket såret

Coronavirus

Live:  Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

Erhverv For abonnenter

Daniel satsede alt på it-drøm: Fynsk it-firma solgt for stort trecifret millionbeløb

Annonce