Annonce
Faaborg-Midtfyn

Efterlysning: Teater og museum efterlyser gamle fynske flygtningehistorier

Museumsinspektør Mette Broch Jacobsen fra Øhavsmuseet Faaborg er klar til at høre på fynske flygtningehistorier fra Anden Verdenskrig. Pressebillede

Ryslinge: Teater R fra Ryslinge højskole og Øhavsmuseet Faaborg i færd med at skabe en helt ny teaterforestilling, der bringer fortidige og nutidige flygtningeskæbner sammen, i en fælles historie om at miste, kæmpe, håbe, rejse og føle sig hjemløs i en ny verden.

I slutningen af anden verdenskrig kom næsten en kvart million tyske flygtninge til Danmark, på flugt fra Den røde hær. En stor del af dem blev indkvarteret i midlertidige lejre på Fyn. Det var i skoler, forsamlingshuse, kroer og andre steder, der hurtigt kunne ryddes.

Forestillingen kommer til at turnere rundt til alle de fynske kommuner i slutningen af året. I den forbindelse efterlyser museet og teatret historier fra fynboer, hvis familie på den ene eller anden måde har krydset nogle af de mange flygtningeskæbner.

Har man talt med sine forældre eller bedsteforældre, om dengang der i lokalområdet var indkvarteret flygtninge eller har man kigget på sort-hvide billeder sammen fra dengang. Eller man har en alder, hvor man selv kan huske oplevelserne som barn.

Museet og teatret er interesserede i historier om tiden med tyske flygtninge i Danmark - den mærkværdige situation, hvor fjenden står som flygtning, men også som medmenneske.

Kan man hjælpe de to kan man kontakte museumsinspektør Mette Broch Jacobsen fra Øhavsmuseet Faaborg på mail mbj@ohavsmuseet.dk.

Annonce
Museet og teatret vil binde for- og nutidige flygtningehistorier sammen. Pressebillide
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kom nu, Mette F.: Hold dit løfte

Det er godt, at regeringen og Kommunernes Landsforening i sidste måned blev enige om en ny økonomisk aftale, der tilfører 2,2 milliarder kroner ekstra til kommunerne i 2020. Det er også fint, at den socialdemokratiske regering i begyndelsen af denne uge sendte millioner af kroner ud til en række af landets vanskeligt stillede kommuner. Og dejligt, at man desforuden har besluttet at sløjfe det rigide omprioriteringsbidrag. De mange skattemillioner, som regeringen har drysset ud med mild hånd i den seneste tid, ændrer imidlertid ikke på, at der er noget rivravruskende galt i Danmark, som Faaborg-Midtfyn Kommunes borgmester, Hans Stavnsager, formulerede det på et byrådsmøde tidligere på ugen. For der er stadig uhyre store forskelle på den service, som landets rige og fattige kommuner tilbyder deres borgere. Derfor er det påtrængende, at regeringen får gennemført en ny udligningsreform. Den nuværende socialdemokratiske regering har varslet, at det vil ske, men det gjorde den foregående Venstre-ledede regering såmænd også – uden at det skete. Derfor er det tilsyneladende nødvendigt at holde statsminister Mette Frederiksen, finansminister Nikolai Wammen, social- og indenrigsminister Astrid Krag og alle andre ansvarlige ministre fast på, at der skal ske ændringer i udligningen mellem kommunerne. For det dur ikke, at eksempelvis rige kommuner i Nordsjælland kan hente ekstra millioner i hjem til pengetankene på grund af teknikaliteter i lovgivningen, mens fattige landkommuner skal skære i budgetterne. Middelfart, Faaborg-Midtfyn, Odense, Kerteminde ... budgetforligene er faldet på plads de seneste dage; nogle steder med smalle forlig, andre steder med bred opbakning eller endog i fuld enighed. Alle steder har budgetlægningen dog krævet benhårde prioriteringer og fravalg, blandt andet fordi udligningsordningen stadig ikke er ændret. Derfor er det ikke nok, at regeringen har varslet en ny udligningsreform. Den skal også holde løftet.

Annonce