Annonce
Nyborg

Vær med til at nedfælde historien: Efterlyser vidner fra krig og befrielse 

Fyens Stiftstidendes digitale billedarkiv rummer ikke mange fotos fra 2. verdenskrig, men her er et, der skildrer noget af hverdagen: Lange køer i færgehavnen for at komme med over Storebælt. Lokalhistorisk Arkiv efterlyser beretninger fra den tid - mens Østfyns Museer gerne vil have beretninger fra selve befrielsen. Foto: Statens Filmcentral.
Både Østfyns Museer og Nyborg Lokalhistoriske Arkiv vil i kontakt med borgere, der kan huske krigen og befrielsen.
Annonce

Nyborg: I år er det 75-året for Danmarks befrielse. Dermed er krigen så småt ved at glide over i historien, og der er efterhånden ikke mange mennesker tilbage, der husker de fem forbandede år og jublen i maj 1945.

Men både Nyborg Lokalhistoriske Arkiv og Østfyns Museer vil benytte jubilæumsåret til at sikre sig de sidste øjenvidneberetninger. Derfor efterlyser de begge lokale erindringer fra krigen og befrielsen. Så hvis der sidder nogen et sted på Østfyn med erindringer om den tid, gælder det om at komme frem nu og fortælle løs.

Østfyns Museer har besluttet at markere 75-året med en mindre udstilling i Borgmestergården om selve befrielsen - en udstilling, der åbner den 4. maj, og blandt andet viser en flot kjole syet af et nazi-flag, som blev flået ned fra en offentlig bygning i Nyborg i befrielsens rus. I den anledning efterlyser man folk, der kan huske den glade aften 4. maj 1945 og tiden lige efter.

- Det er måske efterhånden begrænset, hvor mange der kan huske befrielsen, men vi vil i hvert fald gerne i kontakt, men dem, der kan, siger museumsinspektør Sara Hanghøj, Østfyns Museer.

På lokalhistorisk arkiv interesserer man sig bredt for besættelsen og befrielsen, og her efterlyser man beretninger fra hverdagslivet under krigen.

- Hvis der er nogen, som har beretninger fra krigens tid, så vil vi meget høre om det, siger Jørgen Havshøj fra lokalarkivet.

Det er ikke nødvendigt at skrive erindringerne ned, understreger han. Arkivets medarbejdere interviewer gerne eventuelle vidner fra krigen, så der gemmes så mange beretninger som muligt fra den vigtige periode i Danmarkshistorien.

Sara Hanghøj kan træffes på 24298758 eller sah@ostfynsmuseer.dk. Lokalhistorisk Arkiv har åbent i lokalerne i Kongegade mandage og torsdage om eftermiddagen fra klokken 14. Det er også muligt at ringe på 63337076 eller skrive på adressen lokalarkiv@nyborg.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordfyn For abonnenter

Kvaler for S

Annonce