Annonce
Kultur

Efterkrig og kærlighed på Langeland er Fyns bedste filmidé

Jeppe Broch Jacobsen (th) og Nikolaj Holmø-Jensen kan måske sætte sig til rette i biografen og se deres filmidé foldet ud som en rigtig film om nogle år. Deres idé blev torsdag aften kåret til den bedste fynske filmidé. Foto: Klaus Knakkergaard
Jeppe Broch Jacobsen og Nikolaj Holmø-Jensen kunne torsdag aften lade sig hylde som ophavsmænd til Fyns bedste filmidé. Deres idé er kort fortalt et efterkrigs-kærlighedsdrama med udgangspunkt i virkelige hændelser på Langeland – og idéen er faktisk allerede ved at blive til en film.
Annonce

”Langs stranden sidder krigsfangerne tæt i små klynger om blussende bål. Det ligner små øer af mennesker, som er strandet omkring varmen. En støvsky kommer til syne henne ad grusvejen. En mand springer af en ladvogn og løber ned mod stranden.

”VI ER FRI!! TYSKERNE HAR TRUKKET SIG TILBAGE!!” råber han af sine lungers fulde kraft.

En ubeskrivelig glæde blomstrer frem i mængden. Først breder jublen sig blandt danskerne… så går det op for de fremmede krigsfanger, hvad der er sket… de er fri.”

Sådan lyder indledningen til Fyns bedste filmidé.

Den er skrevet af Jeppe Broch Jacobsen og Nikolaj Holmø-Jensen, som sendte den ind til jagten på Fyns bedste filmidé, og nu har de papir på, at idéen er netop det.

Det blev slået fast torsdag aften, da Ulla Film, Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis’ projekt med at lade fynboernes filmidéer komme frem i spotlyset kulminerede i Panorama i Middelfart. Og det blev altså med to unge gutter fra Svendborg og Langeland som vindere.

- Vi er overraskede. Vi var i tvivl, om vi overhovedet skulle sende den ind, fordi det er så stort et filmprojekt at kaste sig over, men vi synes selv, at historien er god, og det mener andre så også, lød reaktionen fra Jeppe Broch Jacobsen.

Han havde dog selv en forklaring på, hvorfor historien er så god:

- Jeg tror, det handler om, at det er en glemt historie. Alle kender til 4. maj på grund af befrielsen, men der er ikke særlig mange, der kender til den historie, der skete samtidig på Langeland. Det, tror jeg, kan noget, sagde han.

Glæden var selvsagt stor, da realiteten stod fast: Tillykke, I har vundet Fyns bedste filmidë. Foto: Klaus Knakkergaard
Annonce

Opvokset med historien

Nikolaj Holmø-Jensen er enig. Han kender alt til historien om den flydedok, der grundstødte ud for stranden ved Påø. På Flydedokken var cirka 1500 russiske og franske krigsfanger og deres tyske vagter. Franskmændene havde bedre kommunikation med hjemlandet og kunne allerede efter måned vende hjem, mens russerne var "strandet".

"Denne periode blev en unik tid, som hverken langelænderne eller russerne ville komme til at glemme. De tre måneder var kendetegnet ved et kulturmøde, som aldrig set før, hvor dans og sang blev hverdag, og en flok fremmede mennesker fik lov at bidrage til en dansk hverdag (...) Vi vil fortælle historien om mødet mellem de to kulturer ved at vise forelskelsen mellem en ung russisk mand og en smuk dansk pige. Hen over sommeren fødes forelskelsen af det frie, eksotiske og nye liv, der ligger foran dem. Det bliver dog pludselig klart, at han ikke kan blive i Danmark. De to kommer til at kæmpe for at blive sammen, men må til sidst se sig overvundet af de stålfaste statslige magter. Da hans skib forsvinder ud i aftendisen, efterlades hun kun med minderne fra den sommer, der nu er forbi," skriver de to drenge videre i deres oprindelige indsendte idé.

- Jeg er opvokset ret tæt på, hvor det skete, og det er en historie, jeg har fået fortalt mange gange. Derfor har jeg også altid haft lyst til at fortælle historien videre, og da jeg begyndte at interessere mig for film, fik jeg lyst til at lave en film om det. Så det var oplagt at sende idéen ind til konkurrencen, fortæller Nikolaj Holmø-Jensen.

Finalen blev holdt i Panorama i Middelfart. Foto: Klaus Knakkergaard

At idéen vitterlig er god nok til at lave en film ud af, er indiskutabelt. Det afslørede direktør for Ulla Film Lasse Handberg umiddelbart efter afgørelsen. Oprindeligt var det idéen, at Ulla Film nu skulle til at udvikle et manuskript til filmen, men der er helt utilsigtet og ganske uventet allerede nogen, der er kommet dem i forkøbet.

- Jeg blev ringet op af selskabet Motor Productions, der i et stykke tid nu har arbejdet med en filmidé om en stranding af krigsfanger... ved Langeland... hvor en krigsfange forelsker dig i en dansk pige... Det er den største tilfædlighed, jeg har været ude for. Produktionsselskabet er allerede godt i gang med arbejdet, og det giver ikke mening, at vi nu går i gang med det samme arbejde, når vi ved,  at vi vil være en direkte konkurrent. Det er ikke det, vi havde drømt om, men jeg er glad for, at vi på en eller anden måde giver den gode idé videre, sagde Lasse Handberg.

Direktør for Ulla Film Lasse Handberg var overvældet over, hvor mange gode filmidéer, fynboerne kom med - og hvor gode, de var. Foto: Klaus Knakkergaard

Og de to idémagere, der til daglig går på Svendborg Gymnasium, går bestemt ikke "tomhændet" fra konkurrencen. Ulla Film-direktøren  har lavet en aftale med Motor Productions om, at Nikolaj Holmø-Jensen og Jeppe Broch Jacobsen får lov til at møde folkene, der arbejder med filmen, får lov til at komme med deres indspark, kommer på set-besøg, hvis filmen når så langt, og så er der en åben invititaion til altid at snakke andre filmidéer med Lasse Handberg.

- Hvis man kan få én god idé, så kan man også få to eller tre. Det finurlige ved gode idéer, at man ikke altid har dem for sig selv. Jeg synes, det siger meget om, at det virkelig er en god idé, de to gutter er kommet på, sagde han til sidst.

På fyens.dk og faa.dk kan du gense hele showet fra finalen i Panorama i Middelfart.

Læs den oprindelige filmide herunder

”Strandingen”

Langs stranden sidder krigsfangerne tæt i små klynger om blussende bål. Det ligner små øer af mennesker, som er strandet omkring varmen. En støvsky kommer til syne henne af grusvejen. En mand springer af en ladvogn og løber ned mod stranden.

”VI ER FRI!! TYSKERNE HAR TRUKKET SIG TILBAGE!!” råber han af sine lungers fulde kraft.

En ubeskrivelig glæde blomstrer frem i mængden. Først breder jublen sig blandt danskerne… så går det op for de fremmede krigsfanger hvad der er sket… de er fri.

Den 4. maj 1945 er, for de fleste, dagen hvor Danmark blev befriet, men på Langeland betyder datoen mere end det. En flydedok stødte på grund ud for Langelands østkyst selv samme dag. På vej mod Flensborg blev dokken, med 1400 russiske og franske krigsfanger, separeret fra dens slæbebåd under et luftangreb fra englænderne, og kursen blev overladt til kun vind og vejr. Om eftermiddagen strandede den ved Påø strand, og lokale begyndte redningsaktionen for at få krigsfangerne i land.

Da franskmændene havde bedre kommunikation med hjemlandet, kunne de allerede efter en måned vende hjem. Dette var dog ikke tilfældet for russerne, der endte med at blive helt til d. 17. august.

Denne periode blev en unik tid som hverken langelænderne eller russerne ville komme til at glemme. De 3 måneder var kendetegnet ved et kulturmøde som aldrig set før, hvor dans og sang blev hverdag, og en flok fremmede mennesker fik lov at bidrage til en dansk hverdag.

Mange af de personlige historier, som stadig findes i dag, handler om mærkværdigheden ved situationen, og det var da heller ikke alle der syntes om de fremmede. Alligevel opstod en tæt forbindelse mellem de to kulturer, og det er den vinkel vi vil tage udgangspunkt i.

Vi vil fortælle historien om mødet mellem de to kulturer, ved at vise forelskelsen mellem en ung russisk mand og en smuk dansk pige. Hen over sommeren fødes forelskelsen af det frie, eksotiske og nye liv der ligger foran dem. Det bliver dog pludselig klart at han ikke kan blive i Danmark. De to kommer til at kæmpe for at blive sammen, men må til sidst se sig overvundet af de stålfaste statslige magter. Da hans skib forsvinder ud i aftendisen, efterlades hun kun med minderne fra den sommer, der nu er forbi.

Historien om ”strandingen ved Påø” er for mange ukendt, men den er en del af den større historie om befrielsen og afslutningen på 2.verdenskrig.

Vi synes det er vigtigt at fortælle de lokale og personlige beretninger, for det er her de ægte menneskelige værdier og følelser kommer frem. Det rørende, det spektakulære, og det virkelige.

Historien har mange paralleller til den verden vi lever i i dag. Den fortæller om næstekærlighed og trangen til at hjælpe folk i nød. Disse værdier er på mange måder blevet en mangelvare i det moderne individualistiske samfund, og det er derfor vores idé har potentiale til en spillefilm. Den forbinder fortid med nutid, mennesker med mennesker, og historie med følelser.

Mikkel Grue og Kiki Brandt spillede og sang salen fuld af den rette stemning. Foto: Klaus Knakkergaard
Finalen i fyns bedste filmidé i Panorama i Middelfart. Foto: Klaus Knakkergaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce