Annonce
Udland

Efterforsker: FN må lære af Khashoggi-drab

Denis Balibouse/Reuters
FN må oprette specialteams, som kan være med til at forhindre drab på systemkritikere, siger Agnes Callamard.

FN må oprette specialteams, som kan være med til at forhindre drab på systemkritikere, og som kan bidrage til efterforskninger, hvis systemkritikere bliver slået ihjel, siger FN's menneskerettighedsekspert, Agnes Callamard.

Hun har efterforsket drabet på den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi.

På et møde i FN's Menneskerettighedsråd i Genève onsdag, lagde hun op til, at FN bør oprette egne teams, som kan rykke ud med kort varsel for at bistå nationale efterforskninger af drab.

Hun foreslog også, at disse teams skal beskytte folk, som er mål for deres egne landes myndigheder eller ikkestatslige aktører i et andet land.

- Et sådant team bør være underlagt FN's Menneskerettighedsråd.

Forslagene kommer i forbindelse med, at hun har offentliggjort sin rapport om drabet på Khashoggi.

- Det var et overlagt og planlagt drab, konkluderer Callamard i rapporten, hvor hun giver Saudi-Arabien ansvaret for drabet.

Som særlig efterforsker og ordfører for henrettelser uden lov og dom taler Callamard ikke på vegne af FN, men rapporterer til verdensorganisationen.

Hun siger, at Saudi-Arabiens egen efterforskning af Khashoggi-drabet ikke har ført til nogen opklaring af, hvem der gav ordre til drabet.

Men hun fastslår, at der er behov for at se nærmere på kronprins Mohammed bin Salman og andre højtstående embedsmænds roller i sagen.

Callamard opfordrer FN's generalsekretær, António Guterres, til at tage initiativ til en opfølgende efterforskning af drabet på Khashoggi med henblik på at opbygge stærk dokumentation i sagen mod de påståede gerningsmænd.

Hun siger også, at G20-topmødet bør presse Saudi-Arabien til at tage skylden for drabet, som hun kalder et "statsligt drab".

I USA har demokrater i Kongressen tidligere krævet, at sagen skulle få konsekvenser for den amerikanske politik over for Saudi-Arabien.

Den saudiarabiske journalist og systemkritiker Jamal Khashoggi blev i oktober 2018 dræbt under et besøg på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul. Det skabte meget røre internationalt.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce