Annonce
Odense

Efter voldsomme fjernvarmediskussioner: Fredspiben blev sendt rundt i byrådssalen

- Jeg har et ægte og et dybfølt ønske om, at alle syv partier ender med at være med i budgetforliget, sagde børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R), der derfor onsdag i byrådssalen havde lagt et dogme ned over sine egne ord for ikke at skabe konflikt. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Ovenpå tirsdagens hårde politiske skænderier om fjernvarmesalget var stemningen onsdag tæt på forsonende i de fleste af de seks timers indledende budgetforhandlinger. Alle partier er inviteret med til de afsluttende forhandlinger torsdag.
Annonce

Odense: Tirsdag var den politiske tone hård og direkte, da byrådet splittede sig i to næsten lige store dele, og et smalt rødt flertal besluttede at sælge Fjernvarme Fyn.

Og modstandernes kritik af salget, af borgmesteren og processen havde da også en plads i flere budgettaler i onsdagens førstebehandling af næste års budget. Men efter de indledende taleord var det, som om den gode og i glimt forsonende stemning tog over under i hvert fald den største del af debatten.

Børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) adresserede det direkte:

- Jeg har et ægte og et dybfølt ønske om, at alle syv partier ender med at være med i budgetforliget. Derfor har jeg lagt et dogme ned over mine ord i dag. De skal ikke bidrage til at skabe konflikt eller dårlig stemning, sagde hun.

Det kvitterede Det Konservative Folkepartis Søren Windell for ved at kalde det en fredspibe, hun sendte rundt.

Annonce

To til en tango

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) understregede, at alle byrådets partier torsdag er inviteret til de afsluttende forhandlinger om det budget, han håber, bliver "langt mere end et almindeligt budget".

- Vi skal skabe et markant velfærdsbudget med alle de partier, der ikke bare vil tale om velfærden, men som vil gøre noget for velfærden. Men er vi enige om velfærden?

- Det er vi måske nok, når der skal skrives synspunkter til avisen, eller når vi taler med odenseanerne rundt omkring i byen. Men rækker den enighed også til at koble det, vi siger om velfærden, med det vi gør for velfærden, spurgte borgmesteren med en henvisning til, at der ikke har været brede forlig om hverken skattestigning, sidste års 200 millioner kroner store omprioritering fra primært administration og kultur til velfærd eller tirsdagens aftale om finansieringen af 1,8 milliarder kroner til renovering, modernisering og nyt byggeri på velfærdsområdet.

- Med mig ved forhandlingsbordet er alt til forhandling. På nær velfærden, sagde Rahbæk Juel.

Den greb Tommy Hummelmose (K).

- Det er jo tomme ord. Tirsdag (under forhandlingerne om fjernvarmen og de 1,8 milliarder, red.) var intet til forhandling. Så hvad bliver anderledes torsdag, ville han vide.

- Der skal to til en tango, svarede Peter Rahbæk Juel.

- Jeg møder op med åbent sind, og jeg lytter mig til, at der er mere, der samler os, end der adskiller os.

Annonce

Klimaet og socialområdet

Flere partier kritiserede, at der ikke er styr på økonomien på det såkaldt specialiserede socialområde - det er blandt andet hjælpen til anbragte børn og til børn og voksne med handicap -  men der var samtidig bred enighed om, at der skal findes et væsentligt millionbeløb for at rette op på området. Prognoser viser et behov for over 200 ekstra millioner kroner næste år.


Med mig ved forhandlingsbordet er alt til forhandling. På nær velfærden.

Peter Rahbæk Juel (S), borgmester


Også klimaet viste flere byrådspartier sig klar til at investere i, så der kan sættes initiativer i gang for at nærme sig det fælles mål om senest i 2030 at forvandle Odense til en CO2-neutral by.

- Mange partier nævner klimaet, så der er ingen grund til at vente på, at borgmesteren senere indkalder til forhandlinger om en klimahandlingsplan. Lad os allerede nu finde de første penge, opfordrede Christoffer Lilleholt (V).

Men han gjorde det med en bekymring for, hvor mange penge der reelt er at forhandle om.

- Vi står jo med en regning på 200 millioner kroner til det specialiserede socialområde. Og så er jeg oprigtig bekymret for, hvor vi ender med Odenses økonomi, når et smalt flertal sælger arvesølvet, tømmer kassen og optager lån, sagde Lilleholt som kommentar til dele af flertallets finansiering af de 1,8 milliarder.

De afsluttende forhandlinger om næste års budget - det er på cirka 13,4 milliarder kroner - begynder torsdag middag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

En ny kærlighed med svære vilkår: - Det er specielt at fri til en kvinde, når man er gift med en anden

Odense

Uro efter dødsulykke: Politiet måtte sikre OUH mod folk, der strømmede til

Annonce