Annonce
Faaborg-Midtfyn

Efter vanvittig sommer: Øhavets ukendte perle gearer op til nyt boom

Jan Villebro tager sine gæster med rundt på øen, fx her til det højeste punkt, hvor der er en formidabel udsigt over øhavet og alle de andre øer. Foto: Palle Søby
Mere end 3000 mennesker besøgte i 2020 Svelmø på Jan Villebros guidede ture - det var den bedste sæson hidtil. Nu er han snart klar til femte sæson, hvor den størtste nyskabelse er en gårdbutik med kød og pølser fra øens køer.

Svelmø: Jan Villebro kan se tilbage på et fuldstændig vanvittigt år i 2020. Hans guidede ture til Svelmø nåede nye højder, og i løbet af sommerhalvåret nåede han at fragte over 3000 mennesker med traktor og vogn til den lille ø i Det Sydfynske Øhav.

Fjerde sæson med "guidet tur til øhavets ukendte perle" blev dermed den hidtil bedste, og konceptet er blevet en af de største sydfynske turistsucceser i nyere tid.

Det skal der naturligvis bygges videre på, og Jan Villebro, der ejer halvdelen af Svelmø, er lige nu i gang med at geare øen til et mindst lige så stort - og måske endnu større - boom i 2021.

Annonce
Vognen er læsset, og Jan Villebro er på vej over til Svelmø med et nyt hold gæster. Foto: Palle Søby

Ligesom mange andre afventer han spændt, hvordan det hele forhåbentlig åbner igen i løbet af foråret, men allerede nu er sæsonens ture sat til salg på Visit Faaborgs hjemmeside. Fra begyndelsen af maj kører han torsdag og søndag, og i skoleferien bliver der også ture om mandagen.

- Og hvis vi kan se, at nu er der ved at være udsolgt, kan vi smide onsdag ind også, siger Jan Villebro.

Hele højsæsonen var udsolgt i 2020, og Jan Villebro oplevede en tilstrømning fra alle landsdele - fra Nordjylland til Bornholm.

Jan Villebro sereverer enten fisk eller bøf fra øens køer til aftensmad. Og som noget nyt åbner han i år en lille gårdbutik, hvor han vil sælge kød fra Svelmøs køer. Foto: Palle Søby

Svelmø får en gårdbutik

Svelmø vil være endnu bedre rustet til de mange gæster i den kommende sommer. Jan Villebro er ved at shine det hele op. Han har blandt andet lavet to nye toiletter, så der nu er tre toiletter til gæsterne på endagsturene. Toiletterne var lidt af en flaskehals sidste sommer.

Køkkenet er renoveret, og hele terrasseområdet, hvor folk sidder og spiser bøf eller fisk som afslutning på turen, er nu overdækket, så alle kan sidde tørt og godt uanset vind og vejr.

Om serien

Alt tyder på, at mange danskere igen i år vil holde deres sommerferie inden for landets grænser.

Med denne serie sætter avisen fokus på de forberedelser, som de lokale aktører i turismebranchen gør sig for at give områdets mange sommergæster en god oplevelse.

Har du et tip eller en god idé til en historie om turismen i Faaborg-Midtfyn, kan du kontakte redaktionen på faaborg@fyens.dk.

Og så kommer der i år en nyskabelse, som Svelmø garanteret aldrig haf haft før: En gårdbutik.

- Mange har spurgt, om de ikke kunne købe kød fra øens køer. Så nu vil jeg prøve at sætte det i system ved at lave en lille gårdbutik, hvor jeg kan lange grillpølser, spegepølser, hakkebøffer og nogle af de gode udskæringer over disken. Jeg får det hele pakket hos den lokale slagter i Vester Aaby, og så er det bare at tage det ud af fryseren på terrassen på Svelmø, forklarer Jan Villebro.

Endelig er der ankommet to søde, kælne afrikanske geder, der er klar til at kæle med årets besøgende.

Annonce

Guidet rundtur med anekdoter

Konceptet er fortsat fire timers guidet tur, hvor folk bliver hentet for enden af Østergyden. Her holder Jan Villebro klar med traktor og vogn, og så triller hele vognlæsset med gæster ud ad ebbevejen. Efter godt fem minutter gennem øhavet kører traktoren i land på Lille Svelmø og fortsætter ad en lille snoet vej og lange dæmninger over til Store Svelmø, hvor den parkerer ved et af de to feriehuse, Jan Villebro udlejer til turister, ikke mindst tyske lystfiskere.

Rundturen på Svelmø er en betagende smuk oplevelse. Foto: Palle Søby

Herfra begynder en halvanden times rundtur til fods på øen, hvor Jan Villebro fortæller historier og anekdoter undervejs. For eksempel på "Sydfyns flotteste udsigtspunkt", som samtidig er Svelmøs højeste punkt på 18,5 meter, hvor skrænten går næsten lodret ned i øhavet. Her kan man se Avernakø, Lyø, Bjørnø, Als, Kidholm, Flæskholm, Ærø, Hjortø, Skarø og Drejø - næppe noget andet sted i Det Sydfynske Øhav kan man se så mange øer.

Det er også ud for kysten her, at kongeskibet plejer at ligge for anker, når det er i området.

Herfra kan deltagerne enten fortsætte videre ad stien eller "rapelle" via et tov ned ad skrænten og gå langs stranden til en lang, smal tange, hvor der er fine bademuligheder. Så det er en god idé at tage badetøj med.

Jan Villebro har planer om at få lavet en hænger, så han kan køre med to vogne med gæster. Så kan han have lidt flere med ad gangen, og folk behøver ikke sidde så tæt. Foto: Palle Søby
Annonce

Bøf eller fisk

Herfra går turen tilbage til feriehusene, hvor Jan Villebro serverer aftensmad i skønne omgivelser.

- Torsdag er det fisk med nye kartofler, og i år laver jeg nok også persillesovs. De andre dage er der bøf på menuen. Så smider jeg mine egne gode bøffer på grillen og serverer brun sovs og nye kartofler.

Der kan være op til 40 personer på vognen, hvis der ikke er nogen afstandskrav. Men Jan Villebro har tænkt sig at få fremstillet en ekstra hænger, så han kan køre med to vogne. På den måde kan han køre med op til 50 personer ad gangen, uden at de sidder for tæt. Og det harmonerer også med busselskaber, som typisk kommer med 50 gæster.

For de friske er der mulighed for at rapelle ned ad skrænten på sydkysten. Foto: Palle Søby
Turen til og fra Svelmø er i sig selv en idyllisk oplevelse sådan en lun sommeraften. Foto: Palle Søby
Turene slutter altid med fælles aftensmad i skønne omgivelser - enten med fisk eller bøf. Foto: Palle Søby
Næppe noget andet sted i øhavet kan man se så mange øer som fra sydkysten af Svelmø. Foto: Palle Søby
Fra en tange, der rager langt ud i øhavet, er der rigtig fine bademuligheder. Foto: Palle Søby
På sydkysten rager en tange langt ud i øhavet. Foto: Palle Søby
Så går det hen over øen på vej til turens kulinariske højdepunkt: Aftensmad med fisk eller bøf. Foto: Palle Søby
Turen med vogn er en bekvem måde at komme til Svelmø - medmindre man har mod på at vade derover gennem vandet ad ebbevejen. Foto: Palle Søby
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Trods klart bevis afviste politiet at finde Bolettes flugtbilist: Nu siger de undskyld og kigger på sagen igen

Danmark

Onsdagens coronatal: For femte dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Syvårig dreng forbrændt nær børnehave: Teknikere arbejder på at finde årsagen

Navne For abonnenter

Bent og Ingelise sagde farvel til livet samme dag - Bent var i mange år manden bag Blumøllers udvikling

Kultur

Populær kromand i medvind ved festspil: - Jeg har sagt, at selvfølgelig sælger vi da 2000 madbilletter, og jeg har næsten altid ret

Kultur

Rosenfestival: 10 ting du skal vide for at blive klar til årets største begivenhed i Bogense

Danmark

Onsdagens coronatal: For femte dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Middelfart

Igen i Fjelsted: Kom til Folk Festival fredag

Kerteminde

Fyns Politi om tyvs forsøg på at stjæle bil: - Det tror jeg ikke, vi har set i nyere tid

Danmark

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

Odense

CNN vil finde Danmarks dna i Odense: Vært skal spille med i H.C. Andersen Paraden

Erhverv For abonnenter

De første har allerede meldt sig: Der er interesse for at købe Valdemars Slot

Faaborg-Midtfyn

Nu må forældre se døende søn i halvanden time ugentligt: Kæmper fortsat for at være tæt på lille Marco

Annonce