Annonce
Fyn

Efter vandforurening: OUH har aktiveret kriseberedskab og hentet tusindvis af liter drikkevand

Der er mistanke om coli-bakterier i det drikkevand, som blandt andet forsyner OUH. Derfor har hospitalet skaffet sig tusindvis af liter drikkevand til at forsyne indlagte patienter og personale. Og så er læger og sygeplejersker ekstra opmærksomme på de svækkede patienter, der eventuelt kan have drukket vand med e-coli. Arkivfoto: Michael Bager
Tusindvis af liter drikkevand er transporteret til OUH, efter at hospitalets drikkevandsforsyning er ramt af coli-forurening. Læger og sygeplejersker er ekstra opmærksomme på svækkede patienter, oplyser OUH's lægefaglige direktør Kim Brixen.

På Odense Universitetshospital valgte ledelsen onsdag eftermiddag at aktivere sit kriseberedskab. Det skete, da Vandcenter Syd havde informeret sygehuset om, at dets vandforsyning var ramt af en forurening med coli-bakterier.

Indtil videre er det forbudt for hospitalets patienter og ansatte at drikke vandet fra hanen. Derfor er i alt 6000 liter drikkevand samt et stort antal flasker med drikkevand sendt i retning af hospitalet. Det oplyser Kim Brixen, som er lægefaglig direktør på Odense Universitetshospital.

Der er omkring 600-700 sengepladser på OUH og omkring 7000 ansatte. Så vandforbruget er stort.

- Men vi får ikke problemer med at skaffe nok drikkevand, siger Kim Brixen.

Læger og sygeplejersker, der skal gennemføre operationer kan fortsat tage den første vask med vand fra hanen. Men der afsluttes med vask med sterilt vand, fortæller Kim Brixen.

Da en række af OUH's indlagte patienter er meget svækkede, er både læger og sygeplejersker i øjeblikket meget opmærksomme på, om nogle af disse patienter viser symptomer på sygdom, der kan relateres til indtagelse af coli-forurenet vand.

Annonce

En anden coli-bakterie

I sidste uge kom det frem, at et barn fra Gislev havde mistet livet efter en infektion med en sjælden E coli-bakterie, der kan være giftig for nyrerne, og som kan føre til nyresvigt. Det er bakterien VTEC, som er sjælden.

- Det er slet ikke denne type coli-bakterie, som er under mistanke for at være i drikkevandet nu , oplyser Kim Brixen.

Foruden OUH er det blandt andet ejendomme på Sdr. Boulevard, Solfaldsvej og Ahlmannsvej, der er ramt af forureningen.

Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser, at beboere i det berørte område koger vandet, før det drikkes eller bruges til madlavning.

Vandet skal koges i to minutter, før de eventuelle bakterier er slået ihjel. Men vandet fra hanerne kan godt bruges til for eksempel håndvask, bad, tøjvask, kogning af kartofler og lignende.

På Vandcenter Syds hjemmeside www.vandcenter.dk kan man finde svar på de mest centrale spørgsmål omkring mistanken om drikkevandsforurening.

Vandcenter Syd afventer resultater af de opfølgende prøver, der forventes klar i løbet af torsdag morgen. Herefter ved Vandcenter Syd, om der er tale om en fejl i prøvetagningen, eller der er grund til at opretholde kogeanbefalingen.

Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce