Annonce
Odense

Søn til 105-årige Erna:  - Hvornår må mor se sine børne- og oldebørn?

Erna Aabech på 105 år elsker at se sine børnebørn og oldebørn. Derfor glæder hun sig til, at besøgsrestriktionerne på byens plejehjem ophæves. Det samme gør hendes søn, Tage Aabech, der her er på besøg. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Anden vaccination er givet på mange plejecentre i Odense Kommune, og nu venter beboere og pårørende på, at besøgsrestriktionerne ophæves. Kommunen afventer nationale retningslinjer.

Odense: Hvornår bliver det muligt for de gamle på byens plejehjem at få lidt flere besøg?

Det spørgsmål stiller Tage Aabech sig nu, hvor hans mor og de øvrige beboere på Plejecenter Hvenekilden i Seden har fået deres anden vaccination. Det skete i søndags.

Moren har betalt en høj pris for, at smitten har kunnet holdes ude af plejecentret, og nu er det på tide, at hun kan begynde at se nogle flere mennesker igen, mener hendes søn.

Annonce

Besøgsrestriktionerne har betydet, at den 105-årige åndsfriske dame kun har set ganske få pårørende de seneste måneder. Ifølge besøgsreglerne må hun se i alt tre personer i sin lejlighed på Hvenekilden og kun to ad gangen, og det er ikke godt for en ældre dame som hende, der lives gevaldigt op af besøg fra familien, forklarer sønnen.

- Det stimulerer min mor, når hun får besøg. Hendes børnebørn og oldebørn betyder meget for hende, og særligt de små holder liv i hende. Når hun ikke får besøg af dem, bliver hun trist og keder sig. Så siger hun: "hvad skal jeg lave - jeg går i seng." Nogle gange beder hun om sin sovepille klokken fire om eftermiddagen.

Beskyttet af vaccinen

Tage Aabech forstår ikke logikken i, at man holder fast i de stramme besøgsrestriktioner.

Tage Aabech glæder sig til, at besøgsrestriktionerne ophæves på byens plejecentre, så han mor på 105 igen kan få besøg af børnebørn og oldebørn. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

- Hvorfor kan de ikke få besøg nu, hvor de er beskyttet af vaccinen? Jeg er bange for, at det skyldes et tungt system, der venter på, at den sidste borger på Læsø også er vaccineret. I mine øjne kunne man godt åbne plejehjemmene løbende, og det tror jeg egentlig også, at personalet er interesserede i, påpeger han.

I dagligdagen er besøgsrestriktionerne en gene - også for Tage Aabech, der besøger sin mor et par gange om ugen.

- De betyder, at vi skal stå på hendes terrasse og vente på, at nogle lukker os ind, og hvis min mor har lyst til en kop kaffe, så kan vi ikke lige hente den, som vi plejer, for vi må ikke være andre steder end i hendes lejlighed, siger han.

Tage Aabech har ikke kunnet få svar på, hvornår besøgsrestriktionerne ophæves på plejecentret, hvor hans mor bor. Han har også uden held forsøgt sig hos både Odense Kommune og i Sundhedsstyrelsen.

Erna Aabech på 105 år bor på Plejecenter Hvenekilde, hvor beboerne søndag den 17. januar fik anden vaccine mod Covid-19. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen


Hvorfor kan de ikke få besøg nu, hvor de er beskyttet af vaccinen? Jeg er bange for, at det skyldes et tungt system, der venter på, at den sidste borger på Læsø også er vaccineret. I mine øjne kunne man godt åbne plejehjemmene løbende, og det tror jeg egentlig også, at personalet er interesserede i

Tage Aabech, pårørende til beboer på Plejecenter Hvenekilden


Annonce

Usikkerhed om lempelser

Det var i søndags, man gik i gang med at vaccinere anden gang på en række plejehjem i Odense Kommune. Også mandag, tirsdag og onsdag bliver der vaccineret beboere på byens plejehjem. De sidste plejehjemsvaccinationer gives fredag, oplyser Ældre- og Handicapforvaltningen.

Hvornår besøgsrestriktionerne lempes er dog mere usikkert, og det ærgrer ældre- og handicaprådmand Søren Windell (K).

- Jeg vil gerne appellere til, at man fra Styrelsen for Patientsikkerheds side begynder at vurdere, om man kan lempe på restriktionerne individuelt i takt med, at alle borgere på et givent plejehjem er vaccineret.

- Jeg kan ikke se nogen grund til, at man ikke kan begynde at få besøg på plejehjemmene. Og selv om vaccinen så ikke dækker en ind 100 procent, synes jeg, det er på tide at lempe. Man kan ikke pakke folk ind i vat. Det handler om, at borgerne skal have det så godt som muligt, så længe de lever. Styrelsen for Patientsikkerhed skal huske, at de også har den opgave og prioritere den, siger rådmanden.

Det er ikke Odense Kommune eller andre kommuner, der står med beslutningen om, hvornår man kan hæve besøgsrestriktionerne på landets plejecentre. Opgaven ligger hos Styrelsen for Patientsikkerhed, og i Odense Kommune har ældre- og handicapchef Kim Bøg-Jensen ikke noget bud på, hvornår besøgsrestriktionerne kan fjernes helt.

- Vi afventer en udmelding fra sundhedsmyndighederne og er klar til at lempe restriktionerne, så snart vi kan, siger han.

Fakta om vaccinen

Første stik blev givet den 27. december klokken 9 på flere plejecentre i Odense.

Odense modtog 1950 vacciner, hvor cirka 300 gik til personalet på OUH. 1440 vacciner gik til plejecentrene i Odense.

Omkring 1220 borgere skal vaccineres mod corona på plejehjemmene i Odense. 5 procent har sagt nej eller er i tvivl, om de vil have vaccinen. Det personale, der er på arbejde på dagen, bliver også tilbudt vaccinen i det omfang, det er muligt.

I denne uge vaccineres plejehjemsbeboerne anden gang.

Vaccinen ændrer ikke på besøgsrestriktionerne, før der kommer en udmelding fra sundhedsmyndighederne.

Fuld effekt af vaccinerne opnås en uge efter anden vaccination.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken Styrelsen for Patientsikkerhed eller Sundheds- og Ældreministeriet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Kæmpe overraskelse: Se Danmarks bedste pressefotos

Annonce