Annonce
Odense

Efter ulovligt brev: Kommunen måtte rette ind

Det er blandt andet blinde, der med en ledsagerordning kan få hjælp til for eksempel indkøb og en gåtur. Odense Kommune beklager, at de på ulovlig vis har taget den mulighed fra dem på grund af corona. Arkivfoto: Lasse Hansen
Odense Kommune har nu rettet ind efter klager og en henvendelse fra Socialministeriet. Under corona går tingene hurtigt, og der kan ske fejl, siger chef.

Odense: Det var ikke i orden, da Odense Kommune i begyndelsen af januar skrev ud til samtlige kommunens borgere med ledsagerordning og fratog dem alle ikke livsnødvendige ledsagertimer.

Derfor har kommunen - ad to omgange - rettet ind efter henvendelser fra Socialministeriet. I første omgang med et brev om, at man kunne søge om sine ledsagertimer via sin sagsbehandler - og da det ifølge ministeriet ikke var tilfredsstillende - med et brev ud til alle om, at ledsageordningen nu igen gælder, som før corona lukkede samfundet ned.

Forløbschef i Ældre- og Handicapforvaltningen Vagn Allan Hansen forklarer, at kommunen i første omgang havde vurderet, at nødbekendtgørelsen, der bliver brugt i forbindelse med forskellige corona-restriktioner, kunne anvendes i forbindelse med lukningen af ledsagerordningen.

Annonce

- Men da vi finder ud af, at det ikke er tilfældet, retter vi selvfølgelig ind, så hurtigt vi kan, siger forløbschefen og forklarer, at det var hensynet til både borgernes og medarbejdernes sikkerhed, der i første omgang var anledning til, at brevet blev sendt ud.


Nogle af vores ledsagere kommer ud til mange borgere, og vi var nervøse for, at ledsagerne kunne komme til at fungere som superspreder.

Vagn Allan Hansen, forløbschef i Ældre- og Handicapforvaltningen


- Det var i lyset af den nye situation med en ny virus-variant og den generelt stigende smitte i samfundet. Nogle af vores ledsagere kommer ud til mange borgere, og vi var nervøse for, at  ledsagerne kunne komme til at fungere som superspreder. Flere af de borgere, der har ret til en ledsager, kan for eksempel købe ind selv, og det tænkte vi så, ville være godt i den her situation. Men det er en individuel vurdering, og det skal vi rette os efter.

Hvilke faglige overvejelser lå der bag? Var I bevidste om konsekvenserne for de i forvejen svage borgere?

- Ja, det var vi klar over, og det er altid en afvejning. Her var afvejningen imellem nogle sundhedsmæssige konsekvenser og nogle sociale forhold. I den tid, vi er i nu, sker der meget hele tiden og tingene ændrer sig, og så kan der ske fejl. Det gjorde der i det tilfælde her, forklarer Vagn Allan Hansen, og tilføjer, at selv om ledsagerordningen nu fungerer som normalt, så er det indskærpet, at både borgere og ledsagere skal være opmærksomme på at overholde alle restriktioner i samfundet.

Forløbschef i Ældre- og Handicapforvaltningen Vagn Allan Hansen beklager den forkerte udmelding til borgere med en ledsagerordning. Foto: Philip Davali

Hvordan kan I nu være sikre på, at ledsagerordningen sker med størst mulig hensyntagen til den stigende smitte. Er I sikre på, at borgere og ledsagere overholder alle retningslinjerne?

- Det kan vi jo så ikke være sikre på. Det åbner bekendtgørelsen ikke mulighed for. Der er vi nødt til at have tillid både til borgerne og ledsagere. Også med hensyn til, at de går i selvisolation, hvis de har været tæt på smittede eller selv bliver smittet.

Vagn Allan Hansen beklager, at der i første omgang blev sendt forkerte breve ud til borgere med en ledsagerordningen, men glæder sig over, at det sociale område siden brevet blev sendt ud er kommet med i den testordning, der også tilbydes sundhedspersonale. Det betyder, at ledsagere kan lade sig teste ugentligt.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Kerteminde For abonnenter

Spejderhytte ombygget til unikt fritidshus: - Det er måske et af de mest specielle sommerhuse i Danmark

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Nye fiskekvoter kommer til at koste Skipper Kurt halvdelen af sin løn: - Der er ingen, der gider betale, når de kun må komme hjem med en enkelt torsk

Odense For abonnenter

50 år med lig på bordet: Peter Mygind Leth er dødens detektiv - Disse sager har gjort størst indtryk på ham

Odense

Kunstner vil ikke fjerne kendt skulptur: - Den minder om det voldsomme svigt, kommunen udsatte mig for

Odense Håndbold

Althea Reinhardt var uigennemtrængelig i Champions League - Odense Håndbold sender slovenere hjem uden point

Sport

Axelsen efter H.C. Andersen-eventyr: - Vega gav mig energi og styrke

Erhverv For abonnenter

Johanne er en af Danmarks eneste kvindelige stenhuggere:  - Jeg har også masser af sten derhjemme

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Debat

Pendlere i modkørende trafik

Erhverv

Mountainbikere og støjende unge forpester naturen: Lad skoven være i fred

Fyn

Går dit kryds til den rigtige fynbo? Tag testen og se, hvilken politiker der vil det samme som dig i din kommune

Kommunalvalg

Politikere med røde ører - glemte at invitere to lokale kandidater til fælles hygge med vælgere: - Jeg beklager simpelthen dybt

Odense For abonnenter

'Banjo' var ved at drikke sig ihjel: Nu krænger grill-kongen hjertet ud efter livslangt alkoholmisbrug

OB For abonnenter

Statistikkens sjældne lov gik den fynske vej - OB kom tilbage fra afgrunden med scoring i sidste sekund

Annonce