Annonce
Odense

Efter ulovligt brev fra kommunen: Enhedslisten ønsker en redegørelse

Reza Javid, der er politisk ordfører for Enhedslisten i byrådet, ønsker en redegørelse for, hvordan det kunne ske, at Odense Kommune ulovligt fratog handicappede borgere deres ledsagertimer. Arkivfoto: Simon Trøjgaard Jepsen
Enhedslisten vil have afdækket, hvordan det kunne lade sig gøre, at kommunen ulovligt fratog handicappede borgere deres ledsagertimer med henvisning til corona-situationen.

Odense: Ulovligheder i en kommunal forvaltning skal ikke gå ubemærket hen, mener Enhedslisten, der nu i et åbent brev afkræver ældre- og handicaprådmand Søren Windell (K) en forklaring på, hvordan det kunne ske, at kommunen ulovligt fratog en række borgere deres ret til ledsagertimer under henvisning til corona-situationen.

Enhedslistens politiske ordfører i Odense, Reza Javid, beder i det åbne brev om en redegørelse for forløbet og spørger til, om sagen har haft konsekvenser.

- Vi håber at få en redegørelse, så vi kan finde ud af, hvad der er op og ned i den sag. Hvordan kan det være, at forvaltningen sender et brev ud uden lovhjemmel og uden individuelle vurderinger, og hvordan kan det være, at det sker to gange efter hinanden? Det er i sig selv problematisk, siger Reza Javid, der også er interesseret i at få afdækket rådmandens rolle i sagen:

Annonce

- Vi håber, at rådmanden vil tage et ansvar for det, der er sket, og prøve at drage nogle konsekvenser af det. Hvilke konsekvenser må komme an på redegørelsen. Men det vigtigste er, at rådmanden siger undskyld til de mennesker, som forvaltningen har udsat for en ulovlig behandling. Det er også væsentligt at sikre, at det ikke sker igen, for det påvirker borgernes liv og giver dem gener og bekymringer.


Vi håber at få en redegørelse, så vi kan finde ud af, hvad der er op og ned i den sag. Hvordan kan det være, at en forvaltning sender et brev ud uden lovhjemmel og uden individuelle vurderinger, og hvordan kan det være, at det sker to gange efter hinanden? Det er i sig selv problematisk

Reza Javid, byrådsmedlem for Enhedslisten


Corona-lukning

Sagen om det ulovlige brev er kommet frem, efter Fyens Stiftstidende i sidste uge beskrev, hvordan borgere med ret til ledsagertimer 8. januar per brev fra Odense Kommune fik besked om, at ledsagerordningen midlertidigt ville lukke på grund af corona-situationen. Fremover måtte borgerne kun bruge ledsagertimer til livsvigtige formål som besøg hos læge, hospital, apotek eller fysioterapi, fremgik det af brevet.

Da den syns-handicappede borger John Eskildsen via Dansk Blindesamfund klagede over  beslutningen, fik han besked om, at han kunne søge om ledsagertimer hos sin sagsbehandler. Samme besked fik de øvrige borgere med ret til ledsagertimer.

Men både brevet om den generelle lukning af ledsagerordningen og om, at man kunne genansøge om sine timer, var ulovlige, fremgår det af lovgivningen, der sikrer, at der i alle sager foretages konkrete individuelle vurderinger. Det forhold har Socialministeriet indskærpet overfor Odense Kommune, der fra mandag den 25. januar genåbnede ledsagerordningen.

Rådmand Søren Windell (K) siger som reaktion på det åbne brev fra Enhedslisten, at kommunen ikke har noget at skjule i sagen.

På Ældre- og Handicapudvalgets seneste møde tirsdag blev medlemmerne orienteret mundtligt om forløbet, oplyser rådmanden, der nu vil sørge for, at orienteringen skrives ned og sendes rundt til byrådets partier.

- Der er sket en fejl, og det beklager vi. Vi har ikke noget at skjule, og derfor sender vi selvfølgelig gerne en orientering rundt til partierne så hurtigt som muligt, lyder det fra Søren Windell, der ikke ønsker at kommentere sagen yderligere.

Ledsagerordningen

Ledsagerordningen kan tilbydes borgere mellem 12 og 66 år, som "på grund af betydelig og varigt nedsat fysisk/psykisk funktionsevne ikke kan færdes på egen hånd uden for hjemmet".

Der kan bevilliges 15 timer om måneden, og borgeren med behov for ledsagelse kan enten selv ansætte en ledsager (det må ikke være nær familie) eller benytte en af kommunens ledsagerordning via et bookingsystem.

Ledsageren må ikke udføre husligt arbejde i hjemmet, personlig pleje eller fungere udelukkende som besøgsven.

Man har mulighed for at opspare sine ledsagertimer - dog maksimalt 90 timer inden for et halvt år.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Kerteminde For abonnenter

Spejderhytte ombygget til unikt fritidshus: - Det er måske et af de mest specielle sommerhuse i Danmark

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Nye fiskekvoter kommer til at koste Skipper Kurt halvdelen af sin løn: - Der er ingen, der gider betale, når de kun må komme hjem med en enkelt torsk

Odense For abonnenter

50 år med lig på bordet: Peter Mygind Leth er dødens detektiv - Disse sager har gjort størst indtryk på ham

Odense

Kunstner vil ikke fjerne kendt skulptur: - Den minder om det voldsomme svigt, kommunen udsatte mig for

Odense Håndbold

Althea Reinhardt var uigennemtrængelig i Champions League - Odense Håndbold sender slovenere hjem uden point

Sport

Axelsen efter H.C. Andersen-eventyr: - Vega gav mig energi og styrke

Erhverv For abonnenter

Johanne er en af Danmarks eneste kvindelige stenhuggere:  - Jeg har også masser af sten derhjemme

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Debat

Pendlere i modkørende trafik

Erhverv

Mountainbikere og støjende unge forpester naturen: Lad skoven være i fred

Fyn

Går dit kryds til den rigtige fynbo? Tag testen og se, hvilken politiker der vil det samme som dig i din kommune

Kommunalvalg

Politikere med røde ører - glemte at invitere to lokale kandidater til fælles hygge med vælgere: - Jeg beklager simpelthen dybt

Odense For abonnenter

'Banjo' var ved at drikke sig ihjel: Nu krænger grill-kongen hjertet ud efter livslangt alkoholmisbrug

OB For abonnenter

Statistikkens sjældne lov gik den fynske vej - OB kom tilbage fra afgrunden med scoring i sidste sekund

Annonce