Annonce
Navne

Efter udskældt zigzag-kurs: Nu er V og K igen del af bred aftale om at skabe tusindvis nye job

- Vi har haft brug for at vende skråen i partiet, sagde Venstres rådmand Christoffer Lilleholt onsdag i byrådssalen som forklaring på, at de først støttede den nye erhvervs- og vækstpolitik, så tog forbehold for så igen at sige ja til aftalen, der blandt andet skal sikre 5000 nye private arbejdspladser i Odense. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Både Venstre og Det Konservative Folkeparti trak i sidste uge pludselig støtten til ny erhvervs- og vækstpolitik, men onsdag aften vendte de igen rundt og endte med i byrådssalen at sige ja til den nye politik. - Vi vil gerne sidde med ved bordet, forklarede Christoffer Lilleholt (V).

Odense: De har kaldt det for kejserens nye klæder. For flotte ord og lækre billeder uden ambitiøs handling. Og de har understreget, de ikke vil blåstemple noget, der ikke er helhjertet.

Alligevel gav både Venstre og Det Konservative Folkeparti på onsdagens byrådsmøde et ja til den nye erhvervs- og vækstpolitik, der i sidste uge blev præsenteret - men som de to borgerlige partier få timer før et stort anlagt pressemøde trak deres ellers afgivne støtte til og i stedet tog forbehold for.

- Med selve erhvervs- og vækstpolitikken sætter vi gode og klare mål, som vi er stolte af, men vi synes ikke, vi når langt nok med handlingsplanen, der skal gøre visionerne til virkelighed, opsummerede Venstres Christoffer Lilleholt i byrådssalen igen den borgerlige kritik.

Annonce

- Derfor har vi haft brug for at vende skråen i partiet, men nu har vi besluttet at stemme for den samlede pakke med den nye erhvervs- og vækstpolitik. For vi er et parti, der gerne vil sidde med ved bordet, fremhævede han.

Også Det Konservative Folkeparti endte med at levere stemmer til den aftale, de ellers havde trukket støtten til, og som de uden at samle flertal lagde ændringsforslag for op mod 70 millioner kroner frem til.

- Bølgerne har gået højt, for der er noget på spil, og det her er noget nær hjerteblod for os. Vores ændringsforslag falder, og så vælger vi at stemme for den samlede pakke med erhvervs- og vækstpolitik og handleplan, forklarede Søren Windell (K) til fleres overraskelse.

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) sagde:

- Jeg fristes til at sige noget om processen, men vil nøjes med at glæde mig over, at I nu alligevel tilslutter jer den aftale, vi indgik med hinanden på mødet i Økonomiudvalget allerede 7. april. Det betyder meget for det signal, vi som byråd sender på et meget vigtigt område.

Umodent tillidsbrud

Andre kunne imidlertid ikke modstå fristelsen.

- I slipper ikke så let, påpegede rådmand Brian Dybro fra SF.

- En aftale er en aftale, og den står man ved. Også selv om der snart er valg. Alt andet er umodent og et tillidsbrud. Vi havde en klokkeklar aftale om, at vi som samlet Økonomiudvalg skulle præsentere erhvervs- og vækstpolitikken sammen med brancheorganisationer fra erhvervslivet, uddannelsesinstitutioner og fagbevægelsen, og det var pinligt på byens vegne, at to borgerlige rådmænd glimrede ved deres fravær, sagde han direkte henvendt til Lilleholt og Windell.

Fem ting du skal vide om den nye erhvervs- og vækstpolitik

  1. "Vækst med omtanke" er titlen på den nye erhvervs- og vækstpolitik, byrådet med undtagelse af Enhedslisten vedtog onsdag aften, og som frem mod 2024 skal skabe vækst og arbejdspladser i Odense.
  2. Politikken har seks konkrete mål, der blandt andet tæller 5000 flere private arbejdspladser, 6000 flere beskæftigede odenseanere og 1000 flere udenlandske lønmodtagere. 
  3. Erhvervs- og vækstpolitikken bakkes op af en handleplan, som eksempelvis afsætter fem millioner kroner til at skabe grøn og bæredygtig vækst, seks millioner til en bedre kommunal erhvervsservice og 15 millioner til at afskaffe dækningsafgiften på erhvervsejendomme.

  4. Det har taget politikerne mere end et år at nå frem til den nye politik, som Venstre og Det Konservative Folkeparti har kritiseret for at mangle konkrete, ambitiøse initiativer, og som de i sidste uge trak støtten til. Alligevel endte de med at stemme for politikken og handleplanen i byrådssalen.

  5. Erhvervs- og vækstpolitikken bygger oven på de vækstinitiativer, der hvert år siden 2013 har ligget og stadig ligger 100 millioner kroner til.

Søren Windell understregede, at han med nye oplysninger om sagsbehandlingstiden i kommunens byggesagsafdeling havde set fundamentet for aftalen skride, og at han derfor havde taget forbeholdet og foreslået yderligere millioner til erhvervsservice.

Men den forklaring affejede Dybro med ordene udenomssnak og sniksnak:

- Vi har gentagne gange prioriteret midler til byggesag, så der er ikke noget nyt i det.

Annonce

- Gå aldrig tilbage

Trods den tilbagevendte borgerlige opbakning til den nye erhvervs- og vækstpolitik var det ikke noget samlet byråd, der endte med at vedtage den.

For med politikken og den tilhørende handleplan bliver den såkaldte dækningsafgift helt afskaffet, og det betyder, kommunen næste år ikke længere opkræver skat af erhvervsejendommenes værdi og ad den vej mister en indtægt på knap 15 millioner kroner frem mod 2024. Og den del er Enhedslisten stærk modstander af.

- Det er på top 10 over de dårligste idéer i byrådet, siden jeg kom ind, sagde Søren Freiesleben på vegne af Enhedslisten, der hverken stemte for eller imod politikken.

- Der er både rigtig gode og dårlige tiltag i sagen, og derfor undlader vi at stemme, forklarede Freiesleben.


Med vores erfaring har vi et godt råd: Gå aldrig tilbage til en aftale, du har forladt.

Reza Javid, byrådsmedlem for Enhedslisten


Og så trådte hans partifælle Reza Javid i øvrigt til med en anbefaling til Venstre og Det Konservative Folkeparti.

- Det der med at forlade politiske aftaler, det har vi i Enhedslisten lidt erfaringer med - ikke lige så meget som andre partier i byrådssalen - men vi forlod Vollsmoseaftalen, og det er vi stolte af (med aftalen rives der blandt andet 1000 boliger ned, red.), sagde Reza Javid.

- Så med vores erfaring har vi et godt råd: Gå aldrig tilbage til en aftale, du har forladt.

- Det synes jeg nu ikke, I skal lytte til, konstaterede Peter Rahbæk Juel med et smil.

Og det gjorde de da heller ikke, Venstre og Konservative. Derfor har Odense nu en ny erhvervs- og vækstpolitik med bred opbakning fra byrådet.

Annonce
Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Nordsjællandsk journalistpar udlever drømmen på Vestfyn: De vil åbne lokal café med havudsigt

Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Odense Håndbold

Odense Håndbold tog endnu en sejr, selvom spillet ikke levede op til standarden: - Vi forventer mere af os selv

Sport For abonnenter

Navne fra Odense Idrætshal - med vindende danskere gennem tiderne, OBK-kendis og Vittinghus ude

Fyn

Læger opfordrer til stadig at lade sig corona-teste: Testcenter er gået fra 8500 til 1500 daglige tests

Nordfyn For abonnenter

Kørelæreren viser rundt: Kom tæt på Nordfyns trafikale brændpunkter

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Odense Håndbold For abonnenter

Navne fra Otterup Idrætscenter - med skrattende højtalere, udebane på hjemmebane og Lois Abbingh

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Danmark

Forsvaret har i flere år kendt til massive forureninger uden at bremse dem - eksperter kritiserer manglende indgriben

Kerteminde

Efter en stribe kritiske beretninger om værtshus: Der er også en anden historie, fortæller øjenvidne

Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Faaborg-Midtfyn

Bil 'fløj' af Svendborgmotorvejen: Pas på regnvåde veje derude

Annonce