Annonce
Middelfart

Efter to timers debat: 110 fremmødte kom tættere på løsninger på unge-problemer

Thoorika Sivarajah (t.v.), Iben Zöega (i midten) og borgmester Johannes Lundsfryd (S) var nogle af de 110 fremmødte, der var med til at finde løsninger på ungeproblemer tirsdag aften. Foto: Peter Leth-Larsen.

Tirsdag samlede Middelfart Gymnasium og HF og avisen omkring 110 unge, avislæsere, en enkelt borgmester og andre ansvarlige til Café Stiften i Middelfart Sparekasse, hvor der skulle findes løsninger på tre helt konkrete udfordringer for unge.

Middelfart: En borgmester klar med en spand maling på kommunens regning. En natbus til klokken 02 i weekenden. Ølbowlingturnering, mere samkørsel, teletaxa, gratis psykologhjælp og så videre.

Tirsdag aften var foyeren i Middelfart Sparekasse ramme om en to timer lang debat, hvor der var fuld fokus på at få løst tre helt konkrete udfordringer for unge.

Fyens Stiftstidende og 106 elever fra anden årgang på Middelfart Gymnasium har i syv uger samarbejdet under overskriften "Ryk Middelfart". Det kulminerede i sparekassen, hvor en elevgruppe var hovedarrangør på det, der blev kaldt Løsningernes Rum.

Et forum, hvor repræsentanter fra Fynbus, det lokale ungdomsråd, gymnasierektor Christian Alnor, borgmester Johannes Lundsfryd (S) og flere andre på forhånd var blevet bedt om at komme med løsninger på udfordringerne; For få finder vej til Ungdomshuset Walker, offentlig transport og ikke mindst stress eller følelsen af stress.

Det fik borgmesteren på banen med en kommunalt finansieret malerspand, hvis en gruppe unge melder sig klar til at shine ungdomshuset op.

Herefter stak et muligt arbejdssjak på et par håndfulde unge en grøn seddel i vejret som tegn på, at man selv var klar til at gøre en aktiv indsats.

Annonce

Mulige løsninger på unge-problemer

De omkring 110 fremmødte til Café Stiften tirsdag aften kom med input til mulige løsninger på tre helt konkrete problemer for unge.Få flere til at bruge Ungdomshuset Walker:

1) Flere kreative events.

2) Mulighed for åbne privatfester.

3) MG Filmfestival tilbage på Walker.

4) Flere busser fra resten af kommunen.

5) Ølbowlingturnering (Markus Lundsfryd står gerne for det praktiske; dommer, pointsystem med videre)

6) Forfest før gymnasiefest og efterfest efter.

7) Fredagscafé.

8) Samarbejde mellem Middelfart Gymnasium og Walker for eksempel obligatoriske foredrag.

9) Bus til Walker efter fredagscafé.

Unge og stress:

1) Brug akuttilbuddet i Middelfart.

2) Forhindre stress, inden det sker.

3) Fjern presset, inden det bliver til stress.

4) Akuttelefon føles upersonlig - en psykolog kender til ens problemer.

5) Middelfart Gymnasium skal blive bedre til at fortælle om gymnasiestrukturen.

6) Ændre kulturen om, at man skal være bedst til alt, man foretager sig.

7) Gratis psykologhjælp til unge.

8) Stressvejleder på ungdomsuddannelserne.

Offentlig transport:

1) Natbusser.

2) Eventuelt samarbejde mellem Fynbus og DSB om natbusser.

3) Flere afgange efter bestemte tidspunkter - senere afgange end klokken 17.

4) Bus til Walker.

5) Ny samkørselsapp - kun gældende i Middelfart Kommune.

Projekt Ryk Middelfart kulminerede med løsningsdebataften i Middelfart Sparekasse, hvor et hav af unge - og enkelte ældre - mødte op. Foto: Peter Leth-Larsen.

- Bedre til at tale sammen

De unge var i det hele taget selv nøglen, mente daglig leder på Walker, Anders Thorsted fra Middelfart Ungdomsskole.

- Hvis man synes, det er kedeligt derude, må man være med til at skabe noget selv. Der er plads til alle. Det er længe siden, jeg har sagt nej til forslag, så hvis I vil noget med ungdomshuset, så gør det anderledes, opfordrede den daglige leder og slog fast, at stedet i det hele taget bliver brugt fint.

Hvis det lykkes at stable en større begivenhed på benene, står borgmester Johannes Lundsfryd (S) klar til at bakke op.

- Hvis der kommer mere end 30 til begivenheden, så kommer jeg også, sagde borgmesteren med et smil på læben, hvorefter snakken gled over i alt fra samkørsel, til natbusser, ekstra togafgange og ikke mindst fokus på stress og trivslen blandt unge.

Natbusser var ifølge Middelfart-borgmesteren og produkt- og markedschef i Fynbus, Jan Gudmann Hansen, et spørgsmål om økonomi og ikke mindst efterspørgsel.

Og stress er et spørgsmål om at blive bedre til at tale med hinanden, mente flere paneldeltagere og tilhørere.

- Det handler om, at vi skal blive bedre til at snakke om tingene. Det er vigtigt, at I er ærlige og åbne overfor hinanden, sagde gymnasierektor Christian Alnor, der blev bakket op af DSU-formand Sofie Amalie Bjørklund, der selv går i 3.g og oplever stress i omgangskredsen.

- Det er et stort problem, at der er så mange, der føler sig stressede, så vi skal skabe en kultur, hvor vi er mere åbne omkring det, sagde hun.

En konkret løsning om gratis psykologhjælp mødte dog ikke opbakning fra paneldeltager Esben Erichsen (S), næstformand i Børne-, Kultur- og Fritidsudvalget, der i stedet pegede på akuttelefonen som et tilbud, der i forvejen eksisterer.

- Det er jo et meget vigtigt indsatsområde, så hvis man er udenfor eller føler sig stresset, så kan alle unge mellem 15 og 25 år altid ringe anonymt ind til telefonen for at fortælle om sine problemer, anbefalede han blandt andet.

En grøn seddel betyder ja og en rød seddel betyder nej. De fremmødte til debatmøde om unge var flittige til at give deres mening til kende i løbet af de to timer, som debatten varede. Foto: Peter Leth-Larsen.
Projekt Ryk Middelfart kulminerede med løsningsdebataften i Middelfart Sparekasse, hvor et hav af unge - og enkelte ældre - mødte op. Foto: Peter Leth-Larsen.
Chefredaktør Poul Kjærgaard fra Fyens Stiftstidende bød velkommen og mente, det var et historisk projekt, hvor 106 gymnasieelever og avisens mediehus i Middelfart har samarbejdet om i nu syv uger. Foto: Peter Leth-Larsen.
Projekt Ryk Middelfart kulminerede med løsningsdebataften i Middelfart Sparekasse, hvor et hav af unge - og enkelte ældre - mødte op. Foto: Peter Leth-Larsen.
Projekt Ryk Middelfart kulminerede med løsningsdebataften i Middelfart Sparekasse, hvor et hav af unge - og enkelte ældre - mødte op. Foto: Peter Leth-Larsen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce