Annonce
Kerteminde

Efter to års tilløb: Nu bygger de på Munkebo Bakke

Frem til september kan man tisse inde i den lille blå plastickasse. men Palle Hansborg-Sørensen glæder sig til der er bygget en rigtigt, smukt infohus med toilet. Det bliver endda med græs på taget, så det falder ind i omgivelserne. Foto: Helle Nordström
Da Bakkegården i begyndelsen af 2018 blev revet ned, forsvandt også det offentlige toilet. Frivillige har siden ledt efter penge til at bygge et infohus med toiletter. Nu er pengene i hus og 2. juli stikkes spaden i jorden.
Annonce

Munkebo: Udsigten fra Munkebo Bakke er hele enestående. Men det trækker noget ned i udflugtsværdi, hvis der ikke er et sted, hvor man kan tisse.

Det gik i al sin rædsel op for folk, da den gamle faldefærdige Bakkegården i begyndelsen af 2018 blev revet ned. For det var i endegavlen af gården, det offentlige toilet var.

Siden da har frivillige fra den selvejende institution Munkebo Bakke og Munkebos aktive gruppe  "Virk og Gro" søgt højt og lavt efter penge til at bygge et lille toilet. Og de har fået varm opbakning fra Vikingemuseet i Ladby. For der er gjort spændende fund på bakken, man gerne vil formidle til gæsterne. Derfor skal huset være et kombineret info- og toilethus.

- Nu har vi endelig skaffet pengene, og torsdag den 2. juli er der første spadestik, fortæller tidligere borgmester Palle Hansborg-Sørensen fra Virk og Gro.

Der skal bygges et cirka 40 kvadratmeter stort hus, der for størstedelen kun vil have tre vægge, så der egentlig er tale om en overdækning med lidt borde og bænke, og plancher, der fortæller om fortiden på Munkebo Bakke helt tilbage til jernalderen.

Annonce

Græs på taget

- Startdatoen er først kommet på for nylig, men datoen for indvielsen har vi haft på plads længe. Det bliver nemlig den 13. september, hvor der skulle have været Fjordens Dag, hvis ikke det var blevet aflyst på grund af coronaen, fortæller Palle Hansborg- Sørensen.

Byggeriet kommer til at rumme en god portion frivilligt arbejde for at få pengene til at række.

- I starten troede vi, at vi kunne klare byggeriet for 375.000 kroner. Men da vi kom i kontakt med Lokale- og Anlægsfonden sagde de til os, at vi skulle være mere ambitiøse. At vi til det skønne område skulle lægge mere vægt på, at det blev et smukt byggeri. Det gjorde vi så, og nu er vi oppe i et projekt til 523.000 kroner, fortæller Palle Hansborg-Sørensen. Men så bliver det også med græs på taget, så det falder ind i omgivelserne.

Samme fond gav det mere ambitiøse projekt knap 160.000 kroner, Munkebos Vindmøllepulje har givet godt 65.000, og Kerteminde Kommune har givet 150.000 kroner i tilskud samt de 75.000 kroner, der i år var sat af til en toiletvogn. For at få pengene til at passe har man måttet tage en elektronisk infoskærm ud af projektet.

Annonce

Liv på bakken i 1600 år

- Toilettet er meget vigtigt for et udflugtsmål som Munkebo Bakke, understreger Palle Hansborg-Sørensen.


- Startdatoen er først kommet på for nylig, men datoen for indvielsen har vi haft på plads længe. Det bliver nemlig den 13. september, hvor der skulle have været Fjordens Dag, hvis ikke det var blevet aflyst på grund af coronaen.

Palle Hansborg-Sørensen, Virk og Gro


- Alligevel er det nærmest infohuset, der er det vigtigste. Der er så meget spændende viden om stedet at formidle. Blandt andet om det langhus, arkæologerne for nylig fandt sporene efter,. Det er Fyns største langhus, og det stammer helt tilbage fra år 400.

Interesserede behøver ikke at vente på plancherne  for at få historien om Munkebo Bakke. Du kan allerede nu læse det meste på Munkebo Bakkes Venners hjemmeside på internettet.

Og bare rolig, du kan tisse under ordnede forhold på Munkebo Bakke under ordnede forhold helle sommeren. For indtil Infohuset står færdig, har kommunen sørget for et lille blåt toilet.

- Det er det mindste vi kan gøre, siger borgmester Kasper Olesen (S).

- Vi vil så gerne vise Fyns bedste udsigtspunkt frem, så skal forholdene også være i orden. Og vi vil også gerne skabe liv deroppe, så hvis der er nogen, der gerne vil lave en bod deroppe i form af en salgsvogn, så skal de bare henvende sig til kommunen. det er gratis i år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce