Annonce
Nyborg

Efter to års kamp: Familie fra Somalia får lov at blive

En somalisk familie fra Nyborg, der i godt to år har levet i uvished og uden permanent opholdstilladelse, kan nu blive i Danmark. Foto: Michael Bager
- Det er det mest meningsfulde, jeg har været med til, siger gymnasierektor, efter at udvisningstruet familie nu har fået opholdstilladelse.

Nyborg: Netop som rektor på Nyborg Gymnasium, Henrik Vestergaard Stokholm, har indledt en kamp for Aya Abo Daher, der er truet af hjemsendelse til Syrien, har en anden af hans elever fået en helt anden og langt mere glædelig besked fra de danske myndigheder.

- Jeg er så glad, siger Ruwayda Abdisalan Hussein.

Hun og hendes familie er flygtet fra Somalia og fik i januar 2019 besked på, at deres opholdstilladelse i Danmark ikke vil blive forlænget.

Det fik Henrik Vestergaard Stokholm til indlede en til tider dramatisk kamp for dem.

Og nu er den glædelige besked fra de danske myndigheder om permanent opholdstilladelse kommet.

Annonce

Vakte opsigt

Sagen om familien Abdisalan Hussein, der ikke kunne få opholdstilladelse, vakte opsigt i hele landet.

De to ældste af familiens fem børn gik i skole på Nyborg Gymnasium, og med myndighedernes afslag dengang på opholdstilladelse var familiens eksistens i Danmark truet.

Nu har moren og det yngste barn i familien imidlertid fået permanent opholdstilladelse. Og det betyder alt andet lige, at hele familien kan blive i Danmark.

- Vi har ventet på det her i meget lang tid. Men nu kan vi leve normalt i Danmark, siger Ruwayda Abdisalan Hussein, der i mellemtiden er blevet 18 år og nu går i 2. G på Nyborg Gymnasium.

Annonce

Personlige omkostninger

Også for Henrik Vestergaard Stokholm er det en sag med personlige omkostninger, der nu har fundet en lykkelig slutning.

Han kom undervejs under hård beskydning fra især Dansk Folkeparti, der over for undervisningsministeren satte spørgsmål tegn ved, om han begik lovbrud ved at lade de to ældste piger fortsætte deres skolegang på Nyborg Gymnasium.


Vi har ventet på det her i meget lang tid.

Ruwayda Abdisalan Hussein, flygtning fra Somalia


I en radiodebat på P1 beskyldte Dansk Folkepartis daværende udlændingeordfører, Martin Henriksen, ham for at "pudse sin glorie" og misbruge sin til stilling til at agere politiker.

Og byrådsmedlem i Nyborg Carsten Kudsk, som i dag repræsenterer De Lokalnationale, men som dengang var en del af Dansk Folkepartis gruppe i byrådet, mente ligeud, at "vores fornemmelse er, at det her er en gymnasierektor, som savner at være i pressen".

Annonce

Har været grimt

Overfor Fyens Stiftstidende lægger Henrik Vestergaard Stokholm da heller ikke skjul på, at de seneste godt to års kamp for familien Abdisalan Hussein har været hård.

- Der har været kritik, og det har til tider været rigtig, rigtig grimt. Og jeg håber, der nu sidder nogle politikere rundt omkring, som vil tænke sig bedre om en anden gang, tilføjer han.

Han lægger dog heller ikke skjul på, at sagen har været kampen værd.

- Den her sag har fyldt meget for mig de seneste 2 1/2 år. Men det er det mest meningsfulde, jeg har været med til. Og det er jo helt fantastisk for familien, at den nu har fået opholdstilladelse, siger Henrik Vestergaard Stokholm.

Annonce

Tilbage til Syrien

Den glædelige nyhed om opholdstilladelse til familien Abdisalan Hussein kommer, netop som Henrik Vestergaard Stokholm har taget kampen op for en anden af sine elever.

Aya Abo Daher, der går i 2. HF på Nyborg Gymnasium, har fået besked på, at hun skal tilbage til det borgerkrigshærgede Syrien, som hun og hendes familie flygtede fra for fem år siden.

Flygtningenævnet har besluttet, at det er sikkert for borgere fra den region i Syrien, familien kommer fra, at rejse hjem. Og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) vil ikke gribe ind.

- De skal rejse hjem til deres land og hjælpe med at opbygge deres land, som han forleden understregede over for nyhedsbureauet Ritzau.

Men selv om de to sager ikke direkte kan sammenlignes, har afgørelsen i sagen om familien Abdisalan Hussein ikke desto mindre indgydt Henrik Vestergaard Stokholm mod.

- Det giver håb om, at der kan ske noget positivt i Ayas sag. Her er det loven, den er helt galt med, fastslår han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Annonce