Annonce
Debat

Efter Svendborg-læges dom: Frygt for at fejle

En ung læge fra Svendborg er blevet dømt som enkeltperson i en sag, der endte tragisk - ikke på grund af hende, men på grund af et belastet og travlt sundhedsvæsen.

Læger landet over viser lige nu deres protest mod et alt for presset sundhedsvæsen ved offentligt at vise deres støtte til lægen og erklære #detkuhaværetmig. Og det kunne også have været mig. Og dig. Ja alle, der arbejder i sundhedsvæsenet.

Sagen puster til den frygt, som alle sundhedsprofessionelle lever med. Frygten for at begå fejl. Vi ved godt, at det drejer sig om liv og død, når vi går på arbejde, og at en fejl ikke betyder, at kunden eksempelvis kommer til at betale for meget for bananerne, men derimod kan have fatale konsekvenser.

Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg, når jeg har fået fri, har gennemspillet en vagt i mit hoved for at afdække, om jeg nu også huskede at signere for medicinen, om jeg nu også huskede at sætte labels på blodprøverne, om jeg nu også huske at give medicinen, om jeg indstillede maskinen korrekt, om jeg fik videregivet en besked, om jeg fik informeret patienten eller den pårørende korrekt. Og jeg er ikke den eneste.

Halvdelen af alle sygeplejersker er bange for at begå fejl, og bekymringen skyldes først og fremmest forstyrrelser og travlhed. Det viser en måling foretaget tilbage i 2010 af Megafon for Dansk Sygeplejeråd blandt 1870 sygeplejersker, der primært er beskæftiget i kommuner og regioner. To ud af tre sygeplejerskerne fremfører, at de er bekymrede for at begå fejl, fordi de bliver forstyrret eller har for mange arbejdsopgaver.

Med sager som denne bliver frygten ikke mindre, og det kan meget vel få den konsekvens, at man af frygt for at fejle skal bruge mere tid på at kontrollere sig selv og hinanden. Og mindre tid på det, som vi frygter ikke at gøre godt nok, nemlig at give patienterne den bedst mulige behandling.

Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

April 1960: Gadegennembrud i Nørregade

Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Fyn

Sådan har corona ramt Fyn: Få overblikket over de nyeste tal fra myndighederne

Danmark

Live: Coronavirus ændrer studentereksamen - alle afgangselever skal op i færre fag 

Nordfyn

Den sidste vinder i avisens kampagne er fundet: Lone har købt havegrej og dagligvarer i Otterup

Mindeord For abonnenter

Mindeord: Pia Tørving var sprællevende, spændende og engageret - sådan vil vi huske hende

Annonce