Annonce
Indland

Efter Svendborg-dom: Ung læge stævner ud på oprørt hav

Kristina Gosvig aflagde i går sit lægeløfte, og får her overrakt beviset for endt uddannelse af dekan Ole Skøtt. Den nyuddannede læge håber, at kravene til lægernes skriftlige dokumentation bliver mindre. Ellers kan det blive svært at blive en god læge, mener hun. Foto: Vibeke Volder

Dommen over en ung Svendborg-læge og skrappe dokumentationskrav kan føre til handlingslammelse og paniktilstand blandt yngre læger. Det mener 25-årige Kristina Gosvig, der fredag aflagde sit lægeløfte i Odense.

25-årige Kristina Gosvig var en af de 155 nyuddannede læger fra Syddansk Universitet, som fredag eftermiddag aflagde lægeløfte ved en ceremoni i Odense Koncerthus.

Hun og den øvrige besætning af unge læger træder nu ind i et sundhedsvæsen, hvor bølgerne går historisk højt for øjeblikket. Dommen over en ung læge i forvagt på Svendborg Sygehus, og en åben strid mellem lægerne og Styrelsen for Patientsikkerhed sætter sine tydelige spor. Også hos Kristina Gosvig, der skal til at begynde sit arbejdsliv på organkirurgisk afdeling på sygehuset i Kolding.

Hovedårsagen til den aktuelle strid er først og fremmest spørgsmålet om, hvor meget skriftlig dokumentation lægen skal udføre i forbindelse med sit arbejde. En tvivl, som kan få alvorlige konsekvenser for en nyuddannet læge, mener Kristina Gosvig.

- Efter Svendborgsagen og de efterfølgende diskussioner i medierne hænger frygten for fejl og retsforfølgelse over hovedet på en, når man står som ung læge uden fodfæste. For hvornår skal man hen og skrive ned på computeren og hvornår skal man prioritere at være hos patienterne? Man risikerer at ende i paniktilstand og deraf følgende handlingslammelse, siger Kristina Gosvig.

Kristina Gosvig mener også, at de omfattende krav om skriftlig dokumentation lægger kimen til et dårligt og anstrengt arbejdsmiljø mellem eksempelvis læger og sygeplejersker.

- Når du hele tiden skal følge op på dine egne ordinationer, kan det jo tolkes som mistillid til de andre faggrupper.

Sådan er Svendborgsagen forløbet

1. I august 2013 kommer en midaldrende mandlig patient til Svendborg Sygehus med mavesmerter. En 40-årig læge i forvagt indlægger ham. Via patientjournalen konstaterer forvagten, at manden har sukkersyge og beder en sygeplejerske om at måle blodsukker. Det sker ikke. I de efterfølgende timer opdager sygeplejerskerne ikke, at patienten lider af sukkersyge, fordi ingen læser patientjournalen. Heller ikke en mere erfaren læge i bagvagt opdager, at manden har sukkersyge. Patienten dør senere.2. Både forvagten og bagvagten tiltales for overtrædelse af autorisationslovens paragraf 75, som bruges, når sundhedspersoner vurderes at have udvist forsømmelse og skødesløshed. Begge læger frifundes ved Byretten i Svendborg i april 2017. Anklagemyndigheden anker sagen til landsretten.

3. Landsretten stadfæster i august 2017 byrettens frifindelse af den erfarne læge i bagvagt, men den omstøder frifindelsen af den 40-årige forvagt. Hun bliver dømt skyldig og idømmes bødestraf på 5000 kroner. Landsretten understreger, at lægen er skyldig i blandt ikke at have sikret sig, at den mundtlige besked til sygeplejersken om måling af blodsukker blev udført. Landsretsdommen har fået tusindvis af læger i hele landet til at udtrykke deres bekymring over sagens udfald under hashtag #DetKuHaveVæretMig.

4. Procesbevillingsnævnet har bestemt, at sagen mod den yngre læge er så principiel, at den kan komme for Højesteret.

De faglige forudsætninger er helt på plads, når Kristina Gosvig skal i gang som læge. Hun fik årgangens højeste snit på 10,9. Foto: Vibeke Volder

Ændringer er nødvendige

Kristina Gosvig håber, at den aktuelle debat vil føre til, at kravet om dokumentation bliver opdateret, så hun i sin fremtidige lægegerning kan komme til at bruge sit fokus og sin energi på at hjælpe patienter i stedet for at have fokus på at dokumentere ting i en uendelighed.

- Der skal simpelthen styr på lovgivningen og reglerne, så de passer til virkeligheden.

Desuden håber hun på, at de erfarne læger i en travl hverdag på sygehusene finder tid og overskud til at støtte og vejlede hende og de andre unge læger.

- Vi har brug for supervision. Vi lærer meget mere, når vi har en ældre kollega i baghånden til at støtte og hjælpe os med de svære beslutninger, vi nogle gange står overfor.

Bekymringen over de aktuelle problemstillinger i sundhedsvæsenet fratager dog på ingen måde Kristina Gosvig for lysten til at komme i gang med sin lægegerning. Og hun har i den grad de faglige forudsætninger til at komme godt i gang. Således fik hun et eksamensgennemsnit på 10,9. Det højeste på hele årgangen.

Annonce
Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Nordsjællandsk journalistpar udlever drømmen på Vestfyn: De vil åbne lokal café med havudsigt

Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Fyn

Læger opfordrer til stadig at lade sig corona-teste: Testcenter er gået fra 8500 til 1500 daglige tests

Nordfyn For abonnenter

Kørelæreren viser rundt: Kom tæt på Nordfyns trafikale brændpunkter

Sport

Derbyvinderen er klar: Årets bedste løb på Fyens Væddeløbsbane

Navne For abonnenter

54-årige Per fik aldrig nok af fest og selskab: Han døde alene - lige så hurtigt, som hvis man slukker for en stikkontakt

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Middelfart

K-politiker i læserbrev: Send udvalg og forvaltning på studietur til Kerteminde

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Danmark

Lotte mistede sin blot 12 dage gamle søn: Vi havde jo alt stående klar til, at vi skulle have en baby med hjem og leve i en boble

Kerteminde

Efter en stribe kritiske beretninger om værtshus: Der er også en anden historie, fortæller øjenvidne

Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Faaborg-Midtfyn

Bil 'fløj' af Svendborgmotorvejen: Pas på regnvåde veje derude

Annonce