Annonce
Bagsiden

Efter succes med cannabis: Fynsk gartneri satser på kokain til USA

Ejnar og Merete Grønkjær glæder sig til at høste frugterne af deres investering i kokain til medicinsk brug. Foto: Colourbox

Midtfynske drivhuse fyldes med kokabuske i storstilet integrations- og eksportprojekt. Assens øjner gylden fremtid i det hvide guld.

Det familieejede gartneri Snedronningen (tidl. Bregnegården) i Allested-Vejle har importeret 500.000 kokabuske, der er blevet omplantet i lange rækker i drivhuse, som hidtil har rummet agurker, grøn peber og icebergsalat.

I modsætning til de fleste andre fynske gartnere, der i disse måneder lægger deres produktion om til cannabis, satser det midtfynske gartneri nemlig på at dyrke kokain til medicinsk brug.

Det sker i tæt samarbejde med otte afghanske flygtninge og opbakning fra kommunen.

- Det er jo fantastisk, at vi kan bruge de kompetencer, vores nye borgere har med fra hjemlandet, siger erhvervschef Jakob Bille, Faaborg-Midtfyn Kommune, om det nye grønne eventyr.

Annonce

Skepsis vendt til glæde

Gartneriejer Ejnar Grønkjær, der er fjerde generation i den midtfynske gartnerfamilie var i første omgang lettere skeptisk da de udenlandske gartnere henvendte sig med deres planer.

- Men når man ser, hvordan mine kolleger skovler penge ind på cannabis, sagde jeg til konen: Det er her, det sner, siger Ejnar Grønkjær.

Han udtaler sig på vegne af konsortiet bag kokainprojektet, fordi iværksætterne ikke ønsker at stjæle rampelyset fra deres vært.

Store forventninger

I modsætning til cannabis er kokain endnu ikke lovliggjort til medicinsk brug, men det en mindre detalje, mener senior adviser Lars Henning Escobar fra konsulentfirmaet Green Growth Innovation Fund Funen.

- På verdensplan ligger det største marked for kokain til medicinsk brug i USA. Her er der en gigantisk efterspørgsel efter et rent og ensartet kvalitetsprodukt, der kan importeres på sikker vis fra et stabilt land, siger Lars Henning Escobar.

Assens og det hvide guld

Netop kravet til pålidelig forsyning kan komme en vestfynsk købstad til gavn.

Assens har århundredlang erfaring med at fragte fynsk roesukker ud til verdensmarkedet og har derfor tilbudt at være udskibningshavn for det nye hvide guld.

Det lokale Bryggeriet Vestfyen har desuden reserveret et større parti af midtfynsk kokain med henblik på en relancering af læskedrikken Jolly-Coca.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce