Annonce
Middelfart

Efter stort dyk: Lidt flere starter i 0. klasse efter sommerferien

Efter flere år med store dyk i elevtallet på kommunens folkeskoler, begynder det at gå fremad. Foto: Peter Leth-Larsen
Elevtallet i 0. klasse på folkeskolerne i Middelfart Kommune har udsigt til at få et nøk opad efter sommerferien, viser den foreløbige indskrivning. Men skolerne er fortsat udfordret, og skoledistrikter bliver gransket.

Nordvestfyn: Der bliver flere små ansigter i 0. klasserne på folkeskolerne i Middelfart Kommune efter sommerferien end foregående år.

Men skolerne er fortsat udfordret af et generelt faldende elevtal.

Sådan nogenlunde kan man sammenfatte indskrivningen til kommunens 11 folkeskoler, som har udsigt til 294 elever i 0. klasse ifølge den seneste opgørelse.

Det er et nøk opad i forhold til de to foregående og det nuværende skoleår, hvor det samlede elevtal i 0. klasse dykkede fra 349 til 280 i år.

Samtidig falder det samlede elevtal mindre. Mellem skoleåret 2016/2017 og 2017/2018 mistede folkeskolerne samlet 99 elever. Efter sommerferien har folkeskolerne udsigt til at gå i alt 57 elever tilbage.

Formanden for Skoleudvalget, Jens Backer Mogensen (S), glæder sig over, at nedgangen på skolerne umiddelbart ser ud til at blive vendt.

Det drejer sig ifølge udvalgsformanden om både flere nyfødte, men også flere tilflyttere:

- Vi har nogle ret positive tilflytningstal sidste år og i år. Det er måske også med til at knække kurven, før vi havde troet, bemærker Jens Backer Mogensen, der understreger, at det tager tid, før udviklingen er vendt.

Også Karin Riishede (V), medlem af Skoleudvalget, ser positive tegn:

- De sidste tal, vi har fået, viser, at tilbagegangen ikke er helt så voldsom som først antaget. Vi ser også eksempler på forudsigelser og prognoser på den korte bane, der bliver overhalet af virkeligheden, og det er i en positiv retning, siger Karin Riishede.

- Men det løser ikke de udfordringer, der er på området som helhed, understreger hun.

Annonce

Åben dialog om distrikter

Skoleudvalget har siden januar kigget på en mulig ændring af skoledistrikterne, da nogle folkeskoler er udfordret i forhold til klassekvotienter og klassedannelse.

I slutningen af 2018 var Venstre parat til at lukke Vestre Skole, og tre skolebestyrelsesformænd stillede sig frem og forslog et skoledistrikt i Middelfart by, så det bliver lettere at fordele eleverne mellem skolerne.

Politikerne i byrådet gav efterfølgende håndslag på, at man ikke ønsker at lukke skoler i denne valgperiode. Men politikerne er parate til at kigge på antallet af skoledistrikter, hvor der i øjeblikket bliver afholdt forskellige møder med skoleforældre og -ledere.

- Der er en åben dialog - og der er ingen skjult dagsorden. Et er, hvad man kan se i prognoser og i regneark, men vi skal også lytte til ledere, lærere, skolebestyrelser og forældre. Det skal ikke ses som en spareøvelse. Der skal være kvalitet, faglighed og trivsel i det. Ellers gør vi det ikke, understreger Karin Riishede.

Jens Backer Mogensen lægger sig i samme spor og hælder umiddelbart til, at der ikke kommer til at ske ændringer.

- Helt generelt har vi kigget på det. Som vi ser det lige nu, kommer der ikke til at ske skoledistriktændringer, med mindre det er et massivt krav fra skolerne selv, som jeg ser det, lyder det fra udvalgsformanden på baggrund af de foreløbige drøftelser.

Flere og flere vælger privat

Mens elevtallet på folkeskolerne fortsat går tilbage, har privatskolerne gået støt fremad.

Ifølge Middelfart Kommune er 973 elever med bopæl i kommunen indskrevet i et privat tilbud. Det er 27 flere end i skoleåret 2016/2017. Og har været støt stigende siden 2008.

Jens Backer Mogensen mener, at opskriften for folkeskolerne er at få fortalt flere af de ting, man er stolte over:

- Der bliver lavet et godt stykke arbejde rundt omkring. Den fortælling skal vi have ud, mener han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Annonce