Annonce
Odense

Efter stor spareplan: Slut med centralbibliotek i Odense?

Borgmester Peter Rahbæk Juel holdt talen, da Borgernes Hus med blandt andet centralbiblioteket åbnede i 2017. Nu kan bibliotektes status som et af seks centralbiblioteker i Danmark være i fare på grund af de besparelser, som borgmesterens parti, Socialdemokraterne, ønsker at gennemføre sammen med Konserative. Arkivfoto: Vibeke Volder
Ifølge en vurdering fra embedsfolk i By- og Kulturforvaltningen risikerer Odense at miste status som en by med eget centralbibliotek, hvis spareforslag fra S og K gennemføres som skitseret. Sker det, bortfalder årligt statstilskud i millionklassen.
Annonce

Biblioteksvæsnet i Odense står til at blive en af de helt store tabere i det spareforslag, som et flertal bestående af Socialdemokraterne og Konservative er blevet enige om for imødekomme et samlet sparekrav på by- og kulturområdet på 79 millioner kroner.

Ifølge en konsekvensvurdering foretaget af embedsfolk i By- og Kulturforvaltningen, der offentliggøres senere i dag, som Fyens Stiftstidende er kommet i besiddelse af, kan besparelserne koste Odense sit centralbibliotek.

"Med en gennemførelse af en besparelse på den kommunale ramme på tre mio. kr., er det vurderingen, at Odenses status som centralbibliotek kan komme i fare", fremgår det.

Sådan vil besparelsen ramme bibliotekerne

Spares der som foreslået af S og K tre millioner kroner årligt på bibliotekerne i Odense, vil det ifølge By- og Kulturforvaltningen få disse konsekvenser:

- Reduktion af åbningstider i form af lukkedage og kortere åbningstid i Hovedbiblioteket/Borgernes Hus.

- Reduktion i søndagsåben i Hovedbiblioteket/Borgernes Hus.

- Størstedelen af aftenaktiviteter indstilles.

- Lokaleudlejning, studiefaciliteter til studerende lukkes. Hovedparten af aftenarrangementer indstilles.

- Diverse udadrettede aktiviteter stoppes Lokalbibliotekerne lukker i juli måned/skolernes sommerferie.

- Kun Hovedbiblioteket holdes åbent i sommerperioden.

- Søndagslukning i lokalbibliotekerne.

- ”Gule timer” nedlægges i den selvbetjente åbningstid.

- ”Biblioteker Kommer” service til de hjemmeboende ældre ophører.

- Betjening af plejecentre indstilles.

- Udadgående betjening til daginstitutioner og dagplejere indstilles.

- Planlagte og igangsatte samarbejde med skolerne omkring fælles læseindsats ”læselyst” med skolerne/Børn- og Ungeforvaltningen indstilles.

- Betjening af udsatte målgrupper (”ghettoindsater” i Vollsmose) indstilles.

- Fremover kontantløs betaling i Borgerservice og Bibliotek.

Annonce

Millioner fra staten i fare

Seks kommuner i landet er i dag udpeget af Kulturministeriet til at varetage opgaven med at drive centralbibliotek, og Odense er den ene. Med titlen som centralbibliotek følger også et årligt milliontilskud fra staten, som også kan være i fare, hvis besparelserne gennemføres.

"Det årlige centralbibliotekstilskud udgør mellem seks og syv millioner kr. afhængigt af OBB (bibliotekets, red,) udlånsaktiviteter til resten af Fyn og det øvrige Danmark," fremgår det.

Men ikke nok med det. Odenses storbyambitioner risikerer også at lide et knæk, hvis man ser det på den måde, at et centralbibliotek hører sig til i en rigtig storby. For i Syddanmark er der i dag to byer med centralbibiotekssstatus - ud over Odense er det Vejle. Og da Odense tidligere har fået en anmærkning for at have et grundtilskud på et for lavt niveau, kan det hele meget vel ende med, at Vejle løber alene med titlen som centralbiblioteksby, hvis Odense gennemfører de besparelser, S og K ønsker.

"Denne status (centralbiblioteksby, red.) risikerer at falde væk og alene tilfalde Vejle, hvis Odense ikke lever op til en ”minimumsstandard” i den kommunale finansiering, vurderer embedsbedsfolkene.

Annonce

Longerede ned på listen

I dag er Odense på 79.-pladsen ud af landets 98 kommuner, hvad angår udgifter til at drive bibliotek per indbygger.

Gennemføres besparelsen på tre millioner kroner årligt, falder Odense ned på 83.-pladsen. I kroner og ører betyder besparelsen, at hvor der i dag årligt betales 370 kroner per indbygger til bibliotekerne, så falder beløbet til 355 kroner årligt.

Det hører med til det samlede billede, at andre storbyer som København og Aarhus også ligger langt ned på listen. Aarhus er i dag på 81.-pladsen, men vil overhale Odense, hvis K og S' besparelser vedtages. København ligger på 85.-pladsen og vil fortsat bruge mindre per indbygger end Odense, også efter K og S' forslåede besparelser indregnes.

Aalborg bruger markant flere penge på biblioteksområdet end de øvrige storbyer og ligger i dag på 60.-pladsen ud af samtlige 98 kommuner.

Annonce

S og K: Ingen trussel

Fra Socialdemokratiet og Konservative har redaktionen modtaget en udtalelse omkring besparelser på byens biblioteker. Her står: "Bibliotekerne, borgerservice og Borgernes Hus har et samlet budget på 82 mio. kr. Af disse skal forvaltningen nu spare 3 mio. kr.. Når man ser på andre byer, der har mistet centralbibliotekstatus - såsom København og Aarhus - er det tydeligt, at der både er saglige og usaglige grunde bag beslutningerne. Odense skal selvfølgelig ikke ligefrem invitere til et ophør af centralbibliotekstatus. Vi vil bede forvaltningen finde de 3 mio. kr. på en måde, så de ikke truer denne status. S og K har sagt, at besparelserne ikke må findes ved at lukke filialer ude i lokalsamfundene", står der.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Fare for giftig røg: Brand ved Fortum

Odense

De har søgt i tre år: Nu har somaliske mødre og SSP Odense fået første million til at hjælpe unge indsatte

Annonce