Annonce
Nordfyn

Efter Sprognævnets flytning til Bogense: Årets ord bliver kåret på Nordfyn

Her er nogle af de ord, som danskerne har indsendt til Dansk Sprognævn som bud på årets ord 2019 forud for kåringen. Illustration: Mikkel Damsgård Petersen
Det er med Nordfyns Gymnasium i Søndersø som vært, når "årets ord 2019" kåres under en live-radioudsendelse fredag formiddag. Dermed har Dansk Sprognævns direktør fået opfyldt et særligt ønske om, at kåringen sker på Fyn.
Annonce

Søndersø: Koranklodser, krænkelsesparat eller klimakompensation?

Der er nok af bud på årets ord 2019. Hvilket, der løber med æren, bliver afgjort i et samarbejde mellem Dansk Sprognævn og DR P1 programmet Klog på Sprog fredag under en live-udsendelse af radioprogrammet på Nordfyns Gymnasium.

Her vil radiovært Adrian Hughes sammen med fire andre, kompetente dommere debattere og udvælge årets ord. En af dem er direktør for Dansk Sprognævn, Thomas Hestbæk Andersen, der var med, da Dansk Sprognævn flyttede fra Frederiksberg til Bogense tidligere i år. Og for ham har det en særlig betydning, at Årets Ord bliver kåret på netop Nordfyn.

- Det har været et særligt ønske fra vores side, at kåringen sker på Fyn og dermed markerer, at sprognævnet er flyttet til Fyn. Det synes jeg egentlig, at der er noget fint i. Årets ord har tidligere været kåret på gymnasier i Storkøbenhavn, og i dialog med DR-redaktionen har vi talt om mulige placeringer, som var tættere på sprognævntes nye placering, og så er det jo lykkeligvis endt med, at det ikke bare er på Fyn, men på Nordfyn at kåringen sker.

Sprognævnsdirektøren fortæller, at han fra start har håbet på at få - og selv at være - gode naboer på Nordfyn.

- Derfor er det også tilfredsstillende, at vi på den her måde kan gøre det synligt, at vi er til stede på Nordfyn, lyder det fra Thomas Hestbæk Andersen, der også glæder sig over, at sprognævnet har haft et "udmærket partnerskabssamarbejde" med Nordfyns kommune, Nordfyns gymnasium såvel som Syddansk Universitet.

- Vi lægger bestemt en kontinuerlig indsats for at udnytte de potentialer, der er i, at vi er flyttet til Fyn.

Annonce

15 kandidater

Ordet, der skal kåres fredag lige inden klokken slår 12, skal være et ord, der på en eller anden måde har betydet noget for danskerne og for det danske samfund i 2019.

Forud for programmet fredag, har Thomas Hestbæk Andersen været med til at skære op mod 200 forskellige forslag ned til 15 kandidater, der skal debatteres fredag. Selv har han tre-fire favoritter i puljen.

- Derfor er jeg ikke meget fastlåst på forhånd, og jeg glæder mig faktisk med åbent hjerte til diskussionen imorgen. En af ideerne med at placere det på et gymnasium er jo også, at der er et stort publikum, som kan give indspil til debatten.

Derfor vil jeg tillade mig selv at lade mig overbevise undervejs Dommerkomiteen består udover sprognævnsdirektøren også af radiovært Adrian Hughes, Henrik Lorentzen fra Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, forfatteren Dy Plambeck og debattøren Geeti Amiri.

Sidste år - hvor årets ord blev kåret på Campus Carlsberg i København - var det med ord som identitetspolitik, habitbandit, hvidvask, plantekød, samtykke og borgerforslag i opløbet til kåringen. Kan du huske, hvilket der vandt dengang?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Uro efter dødsulykke: Politiet måtte sikre OUH mod folk, der strømmede til

Danmark

Sådan ruster vi EU til fremtiden

Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Kerteminde

Corona har for alvor gjort sit indtog: Nu er nøgletal over 100 i Fyns hotspot

Annonce