Annonce
Kultur

Efter sparerunde: Kulturelt Samråd bryder med kommunen

Lise Munk fra Nordenbro har været formand for Kulturelt Samråd, siden det blev skiftet i 2018. Nu nedlægges det i kommunalt regi, men det er planen, at det skal fortsætte som forening.
Budgettet i Kulturelt Samråd er stort set sparet væk, og nu fortsætter det rådgivende kulturorgan som forening. Det giver bedre mulighed for at søge penge til konkrete kulturprojekter.

Langeland: Politikere og embedsmænd har efter 1. januar ikke længere et officielt rådgivende organ, der kan promovere kulturen og være sparringspartner og talerør for kulturpersoner og kunstnere på Langeland.

Medlemmerne i Kulturelt Samråd har besluttet sig for at bryde båndene til kommunen og i stedet forsøge at fortsætte som forening udenfor kommunalt regi. Det sker efter at politikerne i kommunalbestyrelsen som led i efterårets store sparerunde har skåret budgettet i Kulturelt Samråd ned fra 15.000 til 5000 kroner og fjernet en pulje til kunstprojekter på 10.000 kroner.

Formand for samrådet, Lise Munk, fortæller, at bruddet med kommunen er en følge af, at budgettet stort set er ryddet.

Annonce

- Jeg kan godt frygte, at afstanden til især politikerne, men også til kulturinstitutionerne, bliver større. Selvom vi har en kulturpolitik, så kan man godt komme til at glemme at tænke kulturen ind, og vi skal måske nok gøre mere for at gøre opmærksom på os selv, siger Lise Munk, der også ser fordele ved at stå udenfor i en selvstændig forening.

Kulturelt Samråd

Kulturelt Samråd består i dag af:

Seks medlemmer valgt som repræsentanter for enkeltpersoner, kulturelle grupper eller foreninger: Lise Munk (formand), Trille Brink Westergaard, Peter Dragsbo, Leif Kjøl, Merete Borch og Anne Marie Thomsen.

Udpeget af institutionerne: Anni Bagge Jensen, biblioteket (næstformand), Henrik Thygesen, musikskolen, Peer Henrik Hansen, museet og Skjold Christensen (lokalarkiverne).

Kommunalbestyrelsen: Jan Ole Jakobsen (V).

Der skulle have været afholdt valg i første kvartal af 2022, men nu nedlægges rådet i stedet i kommunalt regi for efter planen at genopstå som en forening.

Det gør det blandt andet lettere at søge fonde til konkrete kulturprojekter. Det oplevede man tidligere i år, da Realdania gav 28.000 kroner i støtte til kulturarvsdagen på Langeland, som også blev støttet med 10.000 kroner fra en rådighedspulje i kommunen. Kulturelt Samråd havde ikke mulighed for at søge penge, fordi det var forbundet med kommunen, så det var Bevaringsforeningen for Langeland og Strynø, der påtog sig den opgave.

- Som forening får vi større frihed til at handle og søge penge til konkrete projekter og ideer, siger Lise Munk.

Løbe forening i gang

Kulturelt Samråd har i dag 11 medlemmerne, og seks af dem er kunst- og kulturpersoner, som er valgt på et valgmøde. Desuden har rådet fast deltagelse af fire kommunalt ansatte fra museet, biblioteket, musikskolen og arkiverne samt et medlem af kommunalbestyrelsen.

Lise Munk fortæller, at det har været på tale helt at nedlægge Kulturelt Samråd, men at man er blevet enige om at fortsætte i en forening. Hun har selv mod på at løbe det nye arbejde i gang.

- Vi er flere i Kulturelt Samråd, der gerne vil prøve at køre en ny forening i stilling, men er der nogle ildsjæle, som synes, der skal ske noget andet, så er vi også åbne for ny udvikling, siger Lise Munk.

Kulturelt Samråd møder for sidste gang i kommunalt regi i december. Medlemmerne har bedt om, at det afpillede budget på 5000 kroner, føres med over i den nye forening.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Naboer til motorvej er endt i tvist med Vejdirektoratet: - Vi er villige til at gå i retten for det her

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Butiksejere raser over betalingsparkering: - Kommunen har trådt på os i årevis

Odense For abonnenter

Åbnede for seks år siden: Nu skal indfaldsvej i Odense bygges om for millioner

OB

Bashkim Kadrii: Det er det, jeg har efterlyst

Navne For abonnenter

41-årige Jens er enlig far, selvstændig og politiker: - Jeg var meget bange for at miste mig selv

Formand om milliardaftale: Det kan fastholde sygeplejersker

Kerteminde For abonnenter

'Grønnely-metoden' får hug fra flere sider: De løber en 'vanvittig' risiko, der kræver 'røv i bukserne' hos kommunen

Bagsiden

Sprogdoktoren: Bogstavet ”jod” – eller ”joj”

Faaborg-Midtfyn

Bentes brunsvigere blev et stort hit: Men nu er det slut - bageri lukker ned efter 26 år

DF: Danmarks Radio skal skæres voldsomt og blive meget bedre

Odense

Politikere beklager uskønt forløb i autisme-byggeri: - Ja, kommunen har fejlet - det er bare ikke godt nok

Odense For abonnenter

Letbanedirektør langer hårdt ud efter spansk hovedentreprenør: - For mig er det soleklart, hvem der har ansvaret

Fyn

Der var rå, brutal filmpremiere og kostumelegeplads, da Cafe Stiften inviterede 100 læsere på Boltinggaard Gods

Annonce