Annonce
Fyn

Efter skybrud: Pas på farlig rottebakterie i vandet

Rengøringen efter en oversvømmelse i fx en kælder bør foregå med sikkerhedsudstyr, så man ikke kommer i direkte kontakt med vandet, som kan være forurenet med bakterier, lyder rådet fra både Statens Serum Institut og Dansk Byggeri. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen.
De seneste dage har adskillige danskere oplevet skybrud, og de steder, hvor regnen har presset vand op af kloakkerne, er der god grund til at passe på. For vandet kan være inficeret af en farlig rottebakterie.

Fyn: Hvis du har fået vand i kælderen eller skal gennem et oversvømmet område efter et skybrud, skal du sørge for at beskytte din hud og vaske hænderne grundigt bagefter. Det er rådet fra Dansk Byggeri efter flere dages kraftige regnskyl over Danmark.

Regnen kan presse kloakvand op i kældre, og det er ikke uden risiko at gå i gang med at fjerne vandet, siger Mette Møller Nielsen, arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri. Foruden bakterier fra menneskelige affaldsprodukter kan vandet indeholde bakterier, som forårsager den potentielt livsfarlige sygdom Weils sygdom.

- Hvis du kommer i kontakt med vand, som indeholder urin fra inficerede rotter, kan du blive smittet med sygdommen gennem selv de mindste sår og rifter. Så man skal være ekstra påpasselig, hvis man går ned i sin kælder efter et skybrud, siger Mette Møller Nielsen.

Annonce

FAKTA Sådan gør du rent i en oversvømmet kælder

Anvend værnemidler.

Eliminer eller begræns indtrængningen af vand.

Evakuer vandet fra lokalet.

Tøm lokalet for udstyr.

Nedbring hurtigst muligt fugtigheden i lokaler og udstyr ved hjælp af affugtningsudstyr.

Alt porøst udstyr, der har været vådt mere end 48 timer bør kasseres, lægges i lukkede poser.

Kasser udstyr der ikke kan reddes.

Tør udstyr.

Vask forurenede hårde, ikke absorberende overflader og udstyr af med vand og sæbe. Desinficer eventuelt efterfølgende med et egnet desinfektionsmiddel efter producentens anvisning.

Varmedesinfektion af udstyr anbefales.

Vask tekstiler ved højest mulige temperatur eller behandl tøjet så den størst mulige reduktion af mikroorganismer opnås.

Behandl papirprodukter inden 48 timer.

Kontroller og vurder sterile varer mht. fugt.

Udskift filtre i ventilationskanaler.

Kilde: Statens Serum Institut

Brug vandtæt tøj og gummistøvler

Weils syge skyldes bakterier af arten leptospira. Mellem 10 og 30 danskere får årligt diagnosen leptospirose, og antallet har været stigende i både 2017 og 2018 i forhold til de foregående syv år. Ifølge Statens Serum Institut rammer sygdommen fortrinsvis mennesker, der igennem deres arbejde udsættes for smitte fra urin fra rotter eller mus.

- Den bedste forebyggelse er at have helt styr på hygiejnen. Du bør bruge handsker og vaske hænder, hvis du er i nærheden af vand, der kan være blandet med urin fra rotter. Hvis du har sår eller rifter, bør du også undgå at have bar hud, siger Mette Møller Nielsen fra Dansk Byggeri.

Symptomerne på leptospirose kan minde om influenza med høj feber, hovedpine, muskelsmerter (særligt i læg og lænd) og rødsprængte øjne. Ifølge Statens Serum Institut bliver de fleste ikke alvorligt syge, men hos nogle patienter udvikler smitten sig til Weils sygdom, som kan føre til, at flere af kroppens organer svigter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Tidligere rådmand Per Berga er død

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce