Annonce
Indland

Efter problemer med rengøringen: Robotter skal dræbe bakterier for regionens sygehuse

Odense Universitetshospital, OUH. Foto: Michael Bager

Seks nye robotter skal hjælpe Region Syddanmarks sygehuse med at bekæmpe vira og bakterier efter store problemer med rengøringen i de seneste år.

Seks nye robotter skal dræbe bakterier og vira på de syddanske sygehuse.

I regionens budgetaftale for 2019 er der afsat fem millioner til at teste rengøringsrobotter på sygehusene. De første robotter til en værdi af 2,7 millioner kroner er blevet godkendt af sundhedsudvalget og skal senere godkendes i regionsrådet.

Robotløsningerne skal afprøves på forskellige sygehuse, og derefter tager regionen stilling til, om de skal udbredes til hele regionen.

Ifølge sundhedsudvalgsformand i Region Syddanmark, Poul-Erik Svendsen (S), forsøger regionen at gå nye veje i bestræbelserne på at styrke rengøringsindsatsen på sygehusene.

De syddanske sygehuse har tidligere haft store problemer med rengøringen. Senest i sommer, hvor tre ud af fem sygehuse dumpede i kontrollen af indsatsen.

Annonce

Mindske risiko for infektion

Region Syddanmark indkøber i alt fire desinfektionsrobotter. To af disse slår bakterier ihjel ved hjælp af UV-bestråling og skal testes på Odense Universitetshospital samt Sygehus Sønderjylland.

Der er allerede gode erfaringer med brug af UV-bestråling i tilfælde, hvor man har fundet bakterier, men det har endnu ikke været testet, hvordan strålerne fungerer forebyggende, og det vil de to sygehusenheder nu undersøge.

Håbet er, at UV-strålernes evne til at slå bakterierne ihjel vil mindske risikoen for infektioner hos eksempelvis patienter med dårligt immunforsvar.

Derudover indkøbes to desinfektionsrobotter til Sygehus Lillebælt, som skal supplere den nuværende rengøring og desinfektion af overflader for at mindske risikoen for at overføre smitte ved berøring og brug.

Det er i særlig grad MRSA- og Noro-virus samt specielle former for Clostridium difficile, som sygehusene håber, at robotterne kan dæmme op for.

Aflaste de ansatte

Udover desinfektionsrobotternes indsats skal to robotter vaske gulvene i større rum og på de lange gange på Odense Universitetshospital. Robotterne kan aflaste de ansatte i det tidskrævende arbejde, og medarbejderne kan så koncentrere sig om andre rengøringsopgaver.

Poul-Erik Svendsen ser gulvvaskerobotterne som en oplagt hjælp til rengøringspersonalet.

- Det giver god mening at lade robotter tage sig af de opgaver, der trækker tænder ud rent tidsmæssigt, og som er helt enkle. Det giver nemlig frihed til medarbejderne, så de kan koncentrere sig om den øvrige rengøring, siger han i en pressemeddelelse.

Det er i øvrigt besluttet, at et planlægningssystem til rengøringsopgaver skal testes på Odense Universitetshospital.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Odense

2000 indviede julefestival i Odense

Annonce