Annonce
Indland

Efter problemer med rengøringen: Robotter skal dræbe bakterier for regionens sygehuse

Odense Universitetshospital, OUH. Foto: Michael Bager

Seks nye robotter skal hjælpe Region Syddanmarks sygehuse med at bekæmpe vira og bakterier efter store problemer med rengøringen i de seneste år.

Seks nye robotter skal dræbe bakterier og vira på de syddanske sygehuse.

I regionens budgetaftale for 2019 er der afsat fem millioner til at teste rengøringsrobotter på sygehusene. De første robotter til en værdi af 2,7 millioner kroner er blevet godkendt af sundhedsudvalget og skal senere godkendes i regionsrådet.

Robotløsningerne skal afprøves på forskellige sygehuse, og derefter tager regionen stilling til, om de skal udbredes til hele regionen.

Ifølge sundhedsudvalgsformand i Region Syddanmark, Poul-Erik Svendsen (S), forsøger regionen at gå nye veje i bestræbelserne på at styrke rengøringsindsatsen på sygehusene.

De syddanske sygehuse har tidligere haft store problemer med rengøringen. Senest i sommer, hvor tre ud af fem sygehuse dumpede i kontrollen af indsatsen.

Annonce

Mindske risiko for infektion

Region Syddanmark indkøber i alt fire desinfektionsrobotter. To af disse slår bakterier ihjel ved hjælp af UV-bestråling og skal testes på Odense Universitetshospital samt Sygehus Sønderjylland.

Der er allerede gode erfaringer med brug af UV-bestråling i tilfælde, hvor man har fundet bakterier, men det har endnu ikke været testet, hvordan strålerne fungerer forebyggende, og det vil de to sygehusenheder nu undersøge.

Håbet er, at UV-strålernes evne til at slå bakterierne ihjel vil mindske risikoen for infektioner hos eksempelvis patienter med dårligt immunforsvar.

Derudover indkøbes to desinfektionsrobotter til Sygehus Lillebælt, som skal supplere den nuværende rengøring og desinfektion af overflader for at mindske risikoen for at overføre smitte ved berøring og brug.

Det er i særlig grad MRSA- og Noro-virus samt specielle former for Clostridium difficile, som sygehusene håber, at robotterne kan dæmme op for.

Aflaste de ansatte

Udover desinfektionsrobotternes indsats skal to robotter vaske gulvene i større rum og på de lange gange på Odense Universitetshospital. Robotterne kan aflaste de ansatte i det tidskrævende arbejde, og medarbejderne kan så koncentrere sig om andre rengøringsopgaver.

Poul-Erik Svendsen ser gulvvaskerobotterne som en oplagt hjælp til rengøringspersonalet.

- Det giver god mening at lade robotter tage sig af de opgaver, der trækker tænder ud rent tidsmæssigt, og som er helt enkle. Det giver nemlig frihed til medarbejderne, så de kan koncentrere sig om den øvrige rengøring, siger han i en pressemeddelelse.

Det er i øvrigt besluttet, at et planlægningssystem til rengøringsopgaver skal testes på Odense Universitetshospital.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Assens

Stort bankospil i Aarup

Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense For abonnenter

Testkørsler på vej: På én strækning især vil der snart køre letbanetog

Faaborg-Midtfyn

Gymnasielærer anholdt i London efter at have lænket sig til olietønde: Nu vil han arrangere klimadag

Annonce