Annonce
Indland

Efter problemer med rengøringen: Robotter skal dræbe bakterier for regionens sygehuse

Odense Universitetshospital, OUH. Foto: Michael Bager

Seks nye robotter skal hjælpe Region Syddanmarks sygehuse med at bekæmpe vira og bakterier efter store problemer med rengøringen i de seneste år.

Seks nye robotter skal dræbe bakterier og vira på de syddanske sygehuse.

I regionens budgetaftale for 2019 er der afsat fem millioner til at teste rengøringsrobotter på sygehusene. De første robotter til en værdi af 2,7 millioner kroner er blevet godkendt af sundhedsudvalget og skal senere godkendes i regionsrådet.

Robotløsningerne skal afprøves på forskellige sygehuse, og derefter tager regionen stilling til, om de skal udbredes til hele regionen.

Ifølge sundhedsudvalgsformand i Region Syddanmark, Poul-Erik Svendsen (S), forsøger regionen at gå nye veje i bestræbelserne på at styrke rengøringsindsatsen på sygehusene.

De syddanske sygehuse har tidligere haft store problemer med rengøringen. Senest i sommer, hvor tre ud af fem sygehuse dumpede i kontrollen af indsatsen.

Annonce

Mindske risiko for infektion

Region Syddanmark indkøber i alt fire desinfektionsrobotter. To af disse slår bakterier ihjel ved hjælp af UV-bestråling og skal testes på Odense Universitetshospital samt Sygehus Sønderjylland.

Der er allerede gode erfaringer med brug af UV-bestråling i tilfælde, hvor man har fundet bakterier, men det har endnu ikke været testet, hvordan strålerne fungerer forebyggende, og det vil de to sygehusenheder nu undersøge.

Håbet er, at UV-strålernes evne til at slå bakterierne ihjel vil mindske risikoen for infektioner hos eksempelvis patienter med dårligt immunforsvar.

Derudover indkøbes to desinfektionsrobotter til Sygehus Lillebælt, som skal supplere den nuværende rengøring og desinfektion af overflader for at mindske risikoen for at overføre smitte ved berøring og brug.

Det er i særlig grad MRSA- og Noro-virus samt specielle former for Clostridium difficile, som sygehusene håber, at robotterne kan dæmme op for.

Aflaste de ansatte

Udover desinfektionsrobotternes indsats skal to robotter vaske gulvene i større rum og på de lange gange på Odense Universitetshospital. Robotterne kan aflaste de ansatte i det tidskrævende arbejde, og medarbejderne kan så koncentrere sig om andre rengøringsopgaver.

Poul-Erik Svendsen ser gulvvaskerobotterne som en oplagt hjælp til rengøringspersonalet.

- Det giver god mening at lade robotter tage sig af de opgaver, der trækker tænder ud rent tidsmæssigt, og som er helt enkle. Det giver nemlig frihed til medarbejderne, så de kan koncentrere sig om den øvrige rengøring, siger han i en pressemeddelelse.

Det er i øvrigt besluttet, at et planlægningssystem til rengøringsopgaver skal testes på Odense Universitetshospital.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Annonce