Annonce
Erhverv

Efter ophedet debat: Flertal tager første skridt mod Rema 1000 på Nørrebro

Visualiseringer af en kommende Rema 1000-butik på Nørrebro i Rudkøbing har været efterlyst i ugevis, og op til mandagens møde i kommunalbestyrelsen fik borgmester Tonni Hansen blandt andet tilsendt denne illustration fra kæden. Visualisering: Rema 1000
Spinkelt flertal sætter proces i gang, der kan bane vej for en Rema 1000-butik på gasværksgrunden i Rudkøbing.

Rudkøbing: Rema 1000 rykkede mandag et stort skridt nærmere åbningen af en dagligvareforretning på Nørrebro i Rudkøbing.

Det skete, da et flertal i kommunalbestyrelsen stod bag planerne om at udvide det afgrænsede område, hvor der må være detailhandel og dagligvarebutikker til også at omfatte gasværksgrunden på Nørrebro, hvor den norskejede kæde ønsker at etablere sig.

Otte politikere sagde ja til udvidelsen, mens seks stemte imod i den totalt splittede kommunalbestyrelse, hvor normale partiskel og traditionel blokdannelse er sat ud af kraft. Fire SF’ere stemte for udvidelsen, mens to var i mod. To socialdemokrater stemte for, én var imod. DF stemte for, De Konservative var imod. Og Venstres firemandsgruppe blev i dagens anledning spaltet i tre: En var for, to var imod, og én undlod at stemme.

Annonce

Sådan stemte de

Sådan stemte de i sagen om en udvidelse af butiks-/centerområdet i Rudkøbing med inddragelse af gasværksgrunden på Nørrebro:

Ja: Tonni Hansen (SF), Winni Kielstrup Hansen (SF), Gert Schmidt (SF), Tonny Gjersen (SF), Lisa Pihl Jensen (S), Arno Kruse (S), Ulrik Kølle (V) og Kim Welcher (DF).

Nej: Erik Jørgensen (SF), Nynne Printz (SF), René Larsen (S), Bo Nissen (K), Jan Ole Jakobsen (V) og Knud Gether (V).

Undlod at stemme: Bjarne Nielsen (V)

Inden afstemningen dystede politikerne i et næsten en time langt slagsmål på argumenter, som handlede om alt fra byens fremtidige udvikling til nedrivning af bevaringsværdige huse og detailhandlens mulighed for at overleve i Rudkøbing.

Bekymringsbrev

Politikerne havde på forhånd fortalt, hvor de stod i den meget omdiskuterede sag, men det betød ikke, at der blev sparet på krudtet fra begge sider.

Modstanderne af en udvidelse af centerområdet brugte blandt andet et bekymringsbrev fra øens brugser og købmænd som ammunition.

- Vi har alle modtaget et åbent bekymringsbrev fra vores dagligvarebutikker udenfor Rudkøbing, og jeg kan godt forstå, de er bekymrede. Deres bekymring er reel, og lukker der en dagligvarebutik, så efterlader vi nogle borgere, som ikke er mobile uden en butik, sagde René Larsen (S).


Jeg er for udvikling og ikke afvikling. Jeg bor i Rudkøbing og ikke i Korsbæk.

Winnie Kielstrup Hansen (SF)


Han blev bakket op af Venstres Jan Ole Jakobsen:

- Jeg er også bekymret for området mod nord og syd. Får de butikker en mindre omsætning, som betyder, at de måske må lukke, så vil der være en service, der falder væk for nogle borgere, sagde han.

Det var borgmester Tonni Hansen (SF), der pegede på den gamle gasværksgrund som et alternativ, efter at han i efteråret havde afvist Rema-kædens ønske om at åbne en butik ved Ringvejen. Borgmesteren påpegede flere gange under debatten, at sagen ikke handlede om Rema, men om en udvidelse af centerområdet, og så indskærpede han, at der kun var tale om et første skridt.

Annonce

Modstand eller ej

Den konservative Bo Nissen mente dog, at det var et helt afgørende skridt, politikerne var ved at tage. Han sagde:

- Hvis vi siger ja til at sætte en redegørelse i gang efterfulgt af et kommuneplantillæg og en lokalplan, så er der ingen, der skal bilde mig ind, at vi bagefter lægger det hele ned i skuffen. Det, der bliver bestemt i dag, kommer til at afgøre det her.

Dette bud på en visualisering set fra Nørrebro har Rema-kæden sendt til borgmester Tonni Hansen før mandagens møde i kommunalbestyrelsen. Visualisering: Rema 1000

Flere skeptikere og modstandere talte for, at sagen blev udsat, så en ny kommunalbestyrelse kunne tage fat efter valget til november. Knud Gether (V) var en af dem. Erik Jørgensen (SF) en anden.

- Der er så stor modstand mod det her ude omkring. Det kan ingen af os være i tvivl om. Lad os sætte en parentes om det og lad det blive et tema i valgkampen, sagde Erik Jørgensen.

Det argument angreb en af de mest ihærdige Rema-tilhængere, Dansk Folkepartis Kim Welcher:

- Det er simpelthen ikke rigtigt, at der er modstand mod det her. Der er en hel masse, der er tilhængere, så lad være med at male et billede af, at der er ganske få, der er for det her, sagde Kim Welcher

Annonce

Korte frister eller ej

Inden afstemningen sagde Winnie Kielstrup Hansen (SF):

- Jeg er for udvikling og ikke afvikling. Jeg bor i Rudkøbing og ikke i Korsbæk.

Det var ikke et ja eller nej til Rema 1000, politikerne stemte op på mødet i kommunalbestyrelsen, men en udvidelse af det centerområde, der er omkranset af den gule streg til også at omfatte gasværksgrunden på Nørrebro (område med rød cirkel), hvor Rema 1000 ønsker at opføre en dagligvarebutik. Grafik: Mikkel Damsgård Petersen

Efter afstemningen afviste borgmesteren beskyldningerne om, at de kommunale planer og politiske løfter ikke er til at stole på. Han sigtede blandt andet mod René Larsen (S), som mente, at man med beslutningen skabte usikkerhed, og at det kunne koste investeringer.

- Når vi træffer de her beslutninger, så er de langvarige. Det centerområde, vi kender i dag, har jeg selv været med til at fastlægge som den eneste i kommunalbestyrelse, der stadig er aktiv. Det var i 1986, så at sige, at vi ændrer på tingene med korte frister, det er jeg ikke enig i, sagde Tonni Hansen.

Næste skridt i Rema-følgetonen skrives om et par måneder, når en uvildig redegørelse, der skal beskrive fordele og ulemper samt behovet for endnu en dagligvarebutik i bymidten, lægges frem for politikerne.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Regeringen vil placere nærhospital i Nyborg

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Sport

Stærkt Superligamandskab gæster bundproppen Middelfart onsdag - mulig debut for nyborgenser i målet

GOG For abonnenter

Finner piv-ringe: Uværdig Europa-kamp i Gudme

Odense

Konservative vil sætte tommelskruerne på arbejdsløse med lange uddannelser: De skal sendes i nyttejob efter tre måneder

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ny ansættelse skaber et nyt hul: Sjette folkeskole skal have ny leder

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Debat

Debat: Hjemmepleje handler om nærhed, ikke registrering

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Nyborg

248 dage til Tour de France: Trofæet er hjemme

Odense Håndbold For abonnenter

Formstærk Reinhardt i spidsen - Odense Håndbold i kamp mod Mulle og kompagni

Assens

Analyse: Derfor ligner Søren Steen Andersen en sikker vinder af valget i Assens Kommune

Annonce