Annonce
Trekantområdet

Efter omstridt tv-dokumentar: Politikere sætter lup på plejecentre i Fredericia

TV2 brugte skjulte optagelser fra plejehjemmet Kongsgården i Århus til den meget omtalte dokumentar. Den har nu fået lokale politikere til at sætte fokus på plejecentrene i Fredericia. Arkivfoto: Henrik Lund
Torsdagens "forfærdelige" plejehjemsdokumentar på TV2 får nu et lokalt efterspil. Venstre ønsker info om forholdene i Fredericia Kommune, og Enhedslisten spørger forvaltningen, hvordan man undgår "forråelse" på lokale plejehjem.

Fredericia: TV2's dokumentar "Plejehjemmene bag facaden" har fået flere lokale politikere til at stille spørgsmål til forvaltningen.

Selvom dokumentaren ikke handler om plejehjem i Fredericia, ønsker Venstres Pernelle Jensen at få et overblik over plejehjemsområdet i Fredericia.

- Dokumentaren viser helt forfærdelig forhold, hvor der blandt andet tales nedværdigende til beboerne. Når sådan noget kommer frem, har man som folkevalgt en pligt til at finde ud af, hvordan det forholder sig i ens egen kommune, siger Pernelle Jensen.

Annonce

Er medarbejderne tilfredse?

Venstre er ikke repræsenteret i senior- og handicapudvalget, som har ansvaret for plejecentrene i Fredericia. Derfor har Pernelle Jensen sendt spørgsmål til kommunaldirektøren.

- Jeg har stillet spørgsmål til normeringen, og hvordan Fredericia ligger i forhold til sammenlignelige kommuner. Desuden har jeg spurgt til medarbejdertilfredsheden, siger Pernelle Jensen, som også gerne vil høre fra beboere og pårørende.

- Det kan være svært at vide, hvordan det forholder sig ude på de enkelte plejehjem. Derfor vil jeg gerne have det frem, og det kan også være gode historier, der kan blive fortalt, siger Pernelle Jensen.

Venstre-kvinden håber, at sagen kan blive taget op på et økonomiudvalgsmøde, da det også handler om medarbejdere og deres vilkår. Men også om uddannelse af medarbejdere og ønsket om at tiltrække flere til uddannelserne.

Annonce

Skal undgå forråelse

Cecilie Roed Schultz fra Enhedslisten har stillet spørgsmål til koncerndirektør for voksen- og ældreområdet, Yelva Bjørnholdt Jensen.

- Jeg vil gerne bede om en gennemgang af, hvordan vi arbejder med at forhindre, at den type af forråelse, som vi ser i TV 2 dokumentaren "Plejehjem bag facaden", ikke forekommer i Fredericia, skriver hun i henvendelsen, som hun også har delt på sin Facebook-side.

Hun er næstformand i senior- og handicapudvalget og håber at få sagen på dagsordenen til næste møde.

Annonce

Formand har 100 procent tillid

Lars Ejby (S) er formand for udvalget.

- Rigtigt mange af de opgaver, der bliver løst i kommunen, er tillidsbaserede. Vi skal have tillid til, at vores medarbejdere udfører arbejdet ordentligt og godt. Den tillid har jeg 100 procent til vores medarbejdere. Jeg har enormt stor tillid til vores ledelse og medarbejdere på plejecentrene, siger Lars Ejby.


Det kan være svært at vide, hvordan det forholder sig ude på de enkelte plejehjem. Derfor vil jeg gerne have det frem, og det kan også være gode historier, der kan blive fortalt.

Pernelle Jensen


Ældreminister Magnus Heunicke har udtalt til TV2, at der er brug for mere økonomi til plejecentrene.

Men dømt ud fra klip fra udsendelsen, handler det ifølge Lars Ejby om noget andet. Han henviser blandt andet til klippet, hvor en dement beboer hejses op i en lift og bliver bedt om at lave afføring ned i en lift. Undervejs siger den 90-årige beboer flere gange, at hun har ondt.

- For mig at se har det ikke noget med penge at gøre. Det er dårlig opførsel. Uordentlig behandling af borgerne. Det er et spørgsmål om empati. Hvis man ikke har fornemmelsen af, det er helt galt, skal man ikke have det job, siger Lars Ejby.

I sin tid som formand for udvalget har han ikke modtaget nogen klager. Men han understreger, at man hele tiden skal "være lydhør over for, om vi kan gøre tingene bedre". Derfor er han også klar til at diskutere emnet på et kommende udvalgsmøde.

- Jeg vil gerne mane til jorden, at vi skal til at lave kæmpeundersøgelser. Men vi skal være i dialog med beboere og pårørende og med ledelse og medarbejderne, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce