Annonce
Odense

Efter nyhed om stor udviklingsplan: Ønsket om mere liv på havnen går igen

Dieter Maaszen og Lisbeth Binau bor i Tarup, men cykler genre ture rundt i byen. Torsdag gik turen til havnen, efter de havde læst om udviklingsplanen for havnen. Foto. Birgitte Carol Heiberg
De odenseanere, som torsdag nød formiddagssolen på havnen i Odense, har masser af forslag til, hvad der kan gøre havnen mere attraktiv.

Odense: På trætrappen over for indgangen til havnebadet misser Lisbeth Binau, 69 år, og Dieter Maaszen, 72 år, med øjnene i den skarpe sol.

Trods det, at kalenderen viser vinter, antyder vejret forår på denne solbeskinnede torsdag formiddag, hvor det er dagen derpå, efter at Odense Kommune onsdag bekræftede, at en kæmpe udviklingsplan efter alt at dømme er på vej på havnen i Odense. Mange har allerede hørt om planerne, også Lisbeth Binau og Dieter Maaszen.

- Vi har godt læst om det, bekræfter Dieter Maaszen, og Lisbeth Binau følger op.

- Vi har faktisk lige siddet her og talt om havnens arkitektur. Uha…

Annonce

Som en sang i d-dur

Ifølge Lisbeth Binau er de byggerier, der de seneste år er skudt op på havnen i Odense, langt fra en nydelse at se på.

- Hvis vi skulle lave musik over de nuværende byggerier, ville det blive noget kedeligt noget i d-dur. Lad os hellere få noget med jazz i, siger hun og henviser til, at det har mange andre byer.

- Hvis lille Vejle kan bygge sådan noget som Bølgen (boligbyggeri i Vejle, der er inspireret af Jørn Utzons operahus i Sidney og det kuperede landskab omkring Vejle, red.), så må det også være muligt at bygge noget mere spændende her på havnen i Odense.

Sagen kort fortalt

6. februar kunne Fyens Stiftstidende fortælle, at en stor handel er på vej på havnen i Odense, hvor A. Enggaard A/S helt eller delvist ønsker at købe de resterende områder i inderhavnen af Lindø port of Odense for at byudvikle områderne.

De syv delområder med delvist tilhørende vandarealer, er:

Bryggen (47.570 m2 - området tættest på Åløkkeskoven)

Søkvarteret (44.650 m2 - området i forlængelse af Åløkkeskoven på venstre side af Gammelsø)

Siloøen (20.992 m2)

Byens Ø (28.195 m2)

Havnegadekvarteret (14.080 m2 – området på højre side af Havnegade fra Buchwaldsgade til Nørrevoldgade)

Pakhuskajen (21.904 m2 - området på venstre side af Havnegade fra Nørrevoldgade til Malmøgade)

Hjørnet af Promenadebyen ud mod Toldbodgade. (5.721 m2)

Prisen ønsker ingen af parterne at oplyse. Men ifølge avisen oplysninger ligger den på cirka 700 millioner kroner.

Annonce

Mere end bare vand

Ifølge Lisbeth Binau er det centrale, at havnen skal have andet at byde på for folk udefra end vandet. Det er ikke nok i sig selv.

- Det skal være noget, som trækker folk til og skaber liv, siger hun og mener i øvrigt, at så mange som muligt af de gamle historiske bygninger bør bevares.

- Vi har så mange dygtige arkitekter og kunstnere. Lad dem dog gå i gang.

Ved lystbådene, der ligger fortøjret i inderhavnen, har et forældrepar travlt med at sikre, at deres to børn på fire og to år ikke hopper i vandet. Faderen i familien, 35-årige Rashid Mohammad, er imam fra Pakistan og prædiker i moskeen på Havnegade. Han har kun boet i Danmark og Odense i cirka halvandet år og ser derfor stadig det hele lidt udefra.

- Jeg kunne godt tænke mig, at der var en park, børnene kunne lege i, siger han og er til gengæld ikke specielt stor fan af at bevare de gamle bygninger, der endnu findes på havnen.

- Byg noget nyt i stedet for, lyder hans opfordring.

Rashid Mohammad og børnene Muhammad på 4 år og Zahra på to år. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Ved vandkanten lidt væk sidder en kvinde, Siril Kartveit på 24 år, og nyder solen, mens hun læser. Hun mener, at havnen er lidt mærkelig med en blanding af nyt og gammelt - uden der er en klar plan.

- Det er vigtigt, at de nye byggerier skal passe sammen med de gamle bygninger, som bliver bevaret, siger hun og tilføjer, at det også er vigtigt med noget, som skaber liv og giver en grund til at komme på havnen som besøgende.

- Der mangler måske noget grønt, og så synes jeg, at man skal bevare nogle af de ting, der henvender sig til alle. Såsom havnebadet og minigolfbanen, siger hun.

Annonce

Skal lugte mere af Odense

Martin Dannevang, 46 år, ejer båden Super Nille, der ligger fortøjret i inderhavnen. Han bor desuden i en af etageblokkene hernede, og han er ikke specielt kritisk over for det, der er bygget de senere år.

- Det er nogenlunde, som det skal være, mener han, men savner dog én ting.

- Noget, der viser, at vi er i Odense. For eksempel et stort H.C. Andersen-hoved på en af de store boligblokkes gavl.

Martin Dannevang har tidligere boet på sin båd i havnen, men bor nu i en af lejlighederne. Båden Super Nille har han dog stadig. Foto. Birgitte Carol Heiberg

Desuden ser han gerne bedre muligheder for at bo i husbåd på havnen, blandt andet i form af bedre faciliteter til tømning af septiktanke.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Ejer af sportsbar peger på problemer ved nye restriktioner - vil ikke være en sur kælling: - Jeg synes, det er fuldstændig hul i hovedet

Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Annonce